shareit

Проект „Филаделфия“ – легендата за невидимия кораб на САЩ, която се превърна в любима конспирация

| от |

Вярвате или не, американците обичат да говорят за невидимост. Ето защо днес светът наблюдава технологията Stealth, други устройства за манипулиране на радари и системи за следене, а какво да говорим дори за опитите да се правят маскировки, с които всеки войник наистина да изчезва от погледа на врата. Без съмнение един от най-забавните опити, който между другото може би никога не се е случвал, е експериментът „Филаделфия“. Историята ни връща през далечната 1943 г., когато е логично, че всяка една нация се опитва да създаде съвършената технология за победа на общия враг – Германия. Според легендата, пристанището за бойни кораби там е успяло да пусне нов унищожител USS Eldridge, който разполага с няколко интересни устройства. Повечето са секретни, но е ясно, че един от всички отговаря за невидимостта на кораба.

Тук не говорим за криенето на радарите, а за пълна невидимост дори за човешкото око. С поставянето им и подготовката на екипа, започнали и така наречените системни тестове. И така в един хубав и красив летен ден, пред очите на армията и инженерите, след включването на системата, зелено-синя светлина започнала да сияе от кораба. И точно пред погледа на всички, корабът изчезнал. Хората от фабриката признавали, че са виждали бойния кораб и малко след това изчезнал много бързо. Часове по-късно се появил на пристанището във Вирджиния от нищото. Екипажът съобщил, че изпитва гадене, психически дискомфорт и дори следи от изгаряне. Други споделят, че металните конструкции ги привличали като магнит, някои са падали по земята, други се опитвали да се държат за стените, но скоро и те изчезнали.

Откриват се моряци, които дори заявяват, че са били разградени, за да се материализират отново. Историята звучи изключително впечатляващо, но има един много особен проблем – най-вероятно никога не се е случило. Да започнем от самото начало, защото както знаем, повечето американски жители обичат градските легенди – все пак една цяла индустрия се гради на тях, за да открием, че точно тази история продължава да се разказва и до днес. Единствените хора, които имат някакви косвени доказателства или поне твърдят, че ги имат, са хора като Морис К. Джесъп – астроном, специализиран в движенията на НЛО. Именно той получава писмо от някой си Карлос Аленде, като същият твърди, че е виждал секретния експеримент в пристанището. Карлос е категоричен, че е бил на борда на кораба през 1943 г. и при активирането на системата, бойният кораб е станал невидим.

Освен това морякът заявява, че това е доказателство на Единната теория на полето, която Айнщайн се опитва да разработи, за да докаже, че всички елементи и процеси се случват в едно цяло междинно поле. Освен това г-н Аланде се познавал с Айнщайн и много добре знаел какво точно е наблюдавал. През следващите месеци Морис прекарва доста време в изследване на самия процес, както и в опит да открие Карлос, за да получи повече информация. След като подателят никога не е открит, а междувременно доказателствата продължават да са нулеви, астрономът отписал тази теория като абсолютна глупост. Най-вероятно с това всичко трябваше да приключи, особено след като войната свършва, победителите са известни и въоръжаването е насочено в една друга посока.

През 1957 г. астрономът е потърсен от офиса за морски изследвания с една много странна молба – казват му, че трябва да получат копие на неговата книга „Случаят с летящото НЛО“, където се описват дизайните и движеният на такива обекти, но изследователите искат да разберат как точно летят тези обекти. Освен с книгата, изследователите разполагали и с три различни вида извънземен ръкопис, който според самия автор показва някакви интересни физични закони, които предоставят детайлна информация за вдигането на странни и не толкова аеродинамични обекти. Астрономът е командирован, за да изследва написаното, което според учените дори не може да се смята за английски  език. Морис гледал с интерес и накрая заявил, че най-вероятно това е работа на Аланде. Разбира се, освен извънземния текст има и английски, в който се говори за книгата на астронома, както и за прословутия експеримент „Филаделфия“. Не е ясно защо изследователите пускат ново копие на книгата, като добавят дори писмата, които присъстват.

Издадени са точно 127 копия и много скоро читателите отново се запознават с прословутия експеримент. Тя започва своя втори живот. Идва и по-важният въпрос: възможно ли е наистина да е създадена технология, която да направи един обект абсолютно невидим? Колкото и да се иска на мнозина, подобни идеи и феномени все още не могат да бъдат постигнати. От една страна нито един физик не можел да каже, че това е реалност, докато много от читателите наричат това опит за събиране на средства и печелене от авторско право. Истината е, че накрая различните правителствени организации показват, че подобен експеримент никога не се е случвал и единственият документ, който говори за събитието, са изпратените данни, които най-вероятно са написани от самия Карлос.

Това обаче не означава, че гладните хора за сензации и пари, няма да се възползват от тази версия. Все пак тогава интернет още не е съществувал и повечето можели да напишат някоя вълнуваща книга, за да повишат печалбите си. Мнозина „бивши членове“ на флотата ще заявят, че са виждали как няколко кораба са изчезвали и се телепортирали на други точки, при това в рамките на секунди. Добавя се малко фантазия за връзката с извънземни, както и намесата на паранормални ефекти и влияние, като всичко това причинява доста сериозни главоболия. И на всичко това имаме само един свидетел – Карлос, който продължавал по един или друг начин да праща писма до вестниците и да заявяват, че пободен експеримент се е случвал.

Един случаен човек няма да спечели вниманието, докато не се появява втори свидетел, този път през 1988 г. – мъж на име Ал Белик. Само четири години преди това Холивуд заплащат пари за историята и пускат филм по темата, като включват всички налични експерименти. Ал не спирал да твърди, че е бил на кораба, изчезнал е заедно с него, но след това правителството промило мозъка му, за да може да забрави какво наистина се е случвало. Едва след като забелязал филма и успял да си спомни какво наистина се е случило. При наличието на двама души, самата идея продължава да се смята за много абсурдна, а и в статистиката, за случайност се брои повторение на едно действие до два пъти.

Разбира се, има и малко разумни хора, които биха могли да обяснят какво наистина се случва. Ето защо на преден план излиза и Едуард Дудгън – мъж, който работи като електротехник във флота и се намира именно във Филаделфия през 1943 г., когато се пуска корабът. Според него, генераторите наистина са поставени с тази цел – пълна невидимост. Впрочем втори такъв е поставен на кораба USS Engstrom. Има само една подробност, терминът невидим не е точно специфичен за невидимост с човешко око, а за невидимост срещи магнитните торпеда – такива са използвани от немските подводници.

Идеята е, че самите генератори трябва да отблъскват торпедата и самата технология трябва да влиза повече в сектора на дегизировката, а не на невидимата технология. Получаваме и обяснение за въпросното сияние, което често се наблюдава над корабите в Норфолк, Вирджиния. Ефектът се нарича „Огънят на Свети Елмо“ и практически е феномен, който е обвързан малко и със светкавиците. Що се отнася до изчезването на кораба, повечето експерти се забавляват много,  защото пристанищата във Вирджиния и Филаделфия имат някои затворени канали, които не са достъпни за комерсиалните плавателни съдове и съкращават плаването от 2 дена до едва 6 часа.

И разбира се, това би било напълно достатъчно за разумния човек, но нека не забравяме, че конспираторите изобщо не са такива, те все пак искат да вярват в нови и най-различни фантазии, които да засилят недоверието им. Липсват всякакви официални документи за производството или опитите да се произвежда такава технология. Скоро самият „невидим“ кораб е продаден на Гърция и прекръстен като HS Leon, като участва в различни учения по време на Студената война. През 90-те години е нарязан на част и продаден. Ако разполагаше с такава технология, най-вероятно нямаше да има такава съдба, но всеки може да измисли своята собствена версия, очевидно американците просто имат много по-свободно време.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Проект „Филаделфия“ – легендата за невидимия кораб на САЩ, която се превърна в любима конспирация

Повече информация Виж всички