shareit

Появи се списък с 12 000 имена на нацисти от Аржентина и банковите им сметки

| от |

Нацисти в Аржентина. Веднага след Втората световна война много високопоставени членове на нацистката партия в Германия търсят безопасно място, където да се скрият, и веднага се насочват към гостоприемната Южна Америка, където намират безопасно убежище в страни като Аржентина.

По това време тези страни се управляваха от пронацистки военни фашистки диктатори, които подкрепят нацистките бежанци, пристигнали в техните страни. Някои от най-лошите нацистки военни престъпници – мъже като Адолф Айхман, един от основните организатори на Холокоста – също намират безопасно убежище в Аржентина. Там обаче Айхман е отвлечен от израелски агенти през 1960 г. и след процес в Йерусалим е обесен.

Това, което никога не се открива обаче, са парите, ограбени от жертвите на Холокоста и хората в териториите, окупирани от нацистките сили.

През 1935 г., с обнародването на суровите и расистки закони, започват системно да се разграбват през годините на Холокоста в началото на 1940-те невероятни суми пари.

След войната следователите смятат, че голяма част от тази плячка е съхранявана в тайни сметки в швейцарски банки. И все пак няма доказателства и швейцарските банкови закони, действащи по това време, гарантират, че тези средства се пазят в тайна и в безопасност.

Преди войната, когато антинацисткото ръководство под председателството на Роберто Ортис идва на власт в Аржентина, той създава комисия за разследване на действията на нацистите в неговата страна. Тази комисия организира нападение срещу Union Alemana de Gremios или Германския съюз на синдикатите, който е нацистка организация. По време на тази акция комисията конфискува много документи.

През 1943 г., военен държавен преврат довежда до изкачването на нов пронацистки режим на власт в Аржентина и това ново правителство нарежда заключенията на комисията да бъдат унищожени.

Така всички документи, които са иззети, са изгорени. И доскоро светът вярва, че всичко е унищожено.

Педро Филипуци, следовател в Аржентина, обаче смайва всички, като показа оригинален списък от комисията.

Credit Suisse - Paradeplatz 2011-08-01 16-35-48 ShiftN

Credit Suisse

Документът е намерен в склад на бившия щаб на нацистите в Буенос Аерис и в него има списък с 12 000 имена на нацисти, които са живяли в Аржентина през 30-те години на миналия век. В списъка са включени и подробности за сметки в швейцарски банки.

Сега Credit Suisse е помолен да проучи и да установи дали някой от тези сметки все още не съществува.

Центърът „Симон Визентал“, който става известен с издирването на нацистки военни престъпници, поиска от швейцарските банкови власти да разследват сметките. Те вярват, че сметките, които са стоят недокоснати от години, може да съдържат средства, ограбени от жертвите на Холокоста. Кристиан Кюнг, вицепрезидент на Центъра „Симон Визентал“, пише до Credit Suisse, като посочва, че Центърът е наясно, че банковите структури в Швейцария „имат ищци като предполагаеми наследници на нацистите в списъка“. На уебсайта на Центъра има изявление, което показва, че нацистите от наскоро показания списък са използвали една или повече сметки в банка Schweizerische Kreditanstalt, която в крайна сметка става известна по-късно като Credit Suisse bank.

Credit Suisse от своя страна публикува изявление до агенция AFP, в което се посочва, че през периода 1997-1999 г. са работили с разследването на Комитет Пол Волкър, за да се опитат да проследят всички банкови сметки, които може да са принадлежали на жертви на нацистите.

В изявлението на Credit Suisse се казва още, че ще разгледат твърденията, повдигнати от този последен нов списък.

 
 
Коментарите са изключени за Появи се списък с 12 000 имена на нацисти от Аржентина и банковите им сметки

Повече информация Виж всички