shareit

Писмо на зодиакалния убиец е разбито след 50 години от изпращането му

| от |

Според различни източници, днес в света се говорят между 6500 до 7117 езика. Всеки един от тях е уникален, но въпреки това редица се забравят или бавно изчезват. Най-вероятно се чудите кой е езикът, който се говори най-много в света и подозирате английския в този успех, но грешите – езикът, който се употребява от поне 2 милиарда души, е китайският. Създаването на език е особено сложно занимание, но пък клингонският език – съществуващ единствено и само благодарение на феновете на Стар Трек, успява да докаже, че абсолютно всеки човек е способен да измисли нов метод за комуникация.

След това имаме науки като филология, етимология и още много други, с които да опознаем света на другия. До тук добре, но нека не забравяме, че съществуват и различни компютърни езици. Докато натискате клавиатурата, компютърът никога не знае точно кой клавиш използвате, за него всеки символ е просто код, поставен в операционната система. Пътят от клавиша до екрана е сравнително дълъг.

През годините сме ставали свидетели на много сериозни шифриращи устройства. Нострадамус е използвал свой собствен език, германците са разполагали с Енигма, освен това днес всяка една добре защитена компютърна система използва кодиращи системи. Нека не забравяме, че в миналото дори необразованите скитници в САЩ откриват начини да предават съобщения, поставяйки ги на различни места и доказвайки, че абсолютно всеки може да намери правилният начин за комуникация.

ZODIAC-C-14DEC99-SC-HO

Снимка: By San Francisco Police Department – http://www.nydailynews.com/news/notorious-serial-killers-american-history-gallery-1.2572279?pmSlide=1.2572275, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68320496

През 60-те и 70-те години на миналия век, можем да забележим, че в САЩ се ражда една терористична легенда, която може да накара Сан Франциско да се страхува. Мистичният и напълно неизвестен човек ще бъде разпознат на света като така наречения Зодиакален убиец. И до днес все още не се знае кой точно е човекът зад маската. На неговата съвест лежат животите на поне пет души и никой не знае колко точно – по негови думи, убитите са около 37 човека.

Както много други психопати по това време, зодиакаланият убиец решава да спечели вниманието на публиката и точно по тази причина изпраща криптирани съобщения във вестниците с желание да бъдат публикувани. Очаквано от мнозина, всеки решава да се опита да разбие кода. През далечната 1969 г. първите писма са изпратени на вестници като Vallejo Times Herald, San Francisco Chronicles и The San Francisco Examiner. Във всяко писмо присъстват 408 символа, които по настоявяване на автора, трябва да бъдат публикувани на първа страница в избраните издания, в противен случай подателят ще започне да обикаля цял уикенд по улиците и ще убива хора.

През 1969 г. Доналд и Бети Хардън успяват да разбият 408-те символа от първото писмо. Според тази информация, убиецът заявява, че е започнал да събира роби за отвъдното. Играта на котка и мишка продължава дълго време и до днес никой не знае кой точно е убиецът. На 14 октомври 1969 г. пристига още едно интересно писмо, което остава неразгадано повече от 50 години, но до днес. След доста работа, трима  души от САЩ, Белгия и Австралия най-накрая успяват да покажат какво е гласяло то:

„Надявам се, че се забавлявате, докато се опитвате да ме заловите. Не се страхувам от газовата камера, защото тя ще ме изпрати до моя рай по-скоро, защото вече имам достатъчно роби, които да ми служат.“

Zodiac_Killer_-_first_letter

Снимка: Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=9782300

Участниците в разбиването на кода са Дейвид Оранчак от САЩ, работещ като уеб дизайнер, математикът от Австралия – Сам Блейк и Ярл Ван Ейцк, който работи като мениджър на склад и в свободното си време създава софтуер за разбиване на пароли. Тримата се опитват да намерят отговор на една от най-дългите загадки, по една много елементарна причина – искат най-накрая да предоставят отговори на семействата на жертвите, след като никой не успява да залови този човек. Днес не е сигурно дали изобщо убиецът е жив и дали има възможност да бъде подведен под отговорност.

Според информацията остават само още две съобщения, в които се вярва, че може да присъства дори името му. На този етап още няма информация относно съдържанието на другите две съобщения. Интересен факт е, че посланията, които остават до днес в историята, могат да се окажат особено невъзможни за разбиване.

Заглавна снимка: By Zodiac Killer – http://www.zodiackillerfacts.com/gallery/albums/userpics/10001/4abc_-_San_Francisco_Chronicle_Dripping_Pen_Card_November_8_1969_340_Cipher_COLOR.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75983993

 
 
Коментарите са изключени