shareit

Първите опити за ваксинационен паспорт са документирани по време на чума

| от |

В средновековието, човекът имал няколко господаря – онзи, който ги е поробил, религията и разбира се, кралят. Спокойно може да се спори кой точно има най-много власт, ала съвкупността между всички е едно от най-лошите решения, които човек може да има. Точно по тази причина се следват и всички канони. Между XIII и XIV век ще забележим, че големият глад е сковал Европа, причините могат да бъдат най-разнообразни, но една от най-достоверните остава топлото течение Ел Ниньо, което тръгва от Южна Америка и в следствие на рязката промяна на климата помага за унищожаването на посеви.

Ако добавим още един негатив в цялата формула на живота в тази епоха, това трябва да бъде чумата, която, както днес се случва с коронавируса, промени изцяло начина ни на живот. Една особена разлика е, че тогава лекарствата са били повече от мистични и никой не е можел дори да заподозре какво наистина може да помогне на болните. Днес все по-често се говори за така наречените имунизационни паспорти, които би трябвало да позволяват на все повече хора да пътуват свободно, като се предоставя гаранция, че въпросният притежател не застрашава живота на околните. Истината обаче е, че макар и днес мнозина да се противят на идеята, в която няма нищо лошо, то в миналото паспортите са изглеждали малко по-различни.

Точно по тази причина насочваме вниманието си към Испасния и дългата разходка до Сантиаго де Компостела – катедрала позиционирана в Северозападна Испания. Всяка години десетки хиляди поклонници пътуват стотици километри – най-често пеша, за да отидат и да се помолят на апостол Яков Зеведеев, известен като лечител. Именно там е позициониран неговия гроб и точно по примера на Йерусалим, тази локация става една от най-интересните за испанците, както и редица други гости. В годините ще открием, че когато няма болести, църквата предлага и разходки до лобното място и на други значими личности. И най-важното е, че дестинацията в никакъв случай не се смята за тежка, все пак в името на вярата и църквата, поклонниците се чувстват много повече от щастливи. Веднъж стигнали до целта, мнозина искат да вземат нещо със себе си за спомен.

Ето защо се раждат и най-различни метални значки, които с помощта на игла могат да се сложат на шапката или на дреха. Тази  индустрия стартира в Европа, като някои почитатели смятат и до днес твърдят, че именно испанците започнали да изливат първи значки, но това не е особено сигурно. Изображенията също са разнообразни, някои са с лика на светци, други са с ангели, трети са на животни, а четвърти символизират други библейски символи. Притежателят на такава значка ни показва, че е малко по-добър християнин, спрямо другите, а точно това е мотивирало и следващата вълна от поклонници да тръгнат отново на поход и да вземат този трофей. Тук трябва да добавим, че макар и да говорим за духовната победа, понякога присъстват и значки, които не са чак толкова извисени. Една значка, която между другото се е продавала доста сериозно- била с изображение на голяма вулва с крака и шапка, като в ръката си държала скиптър във формата на мъжки полов орган.

Doutielt3

Има и друга снимка на три мъжки полови органа, които помагат на лодка да плава. Общо взето, идеята за сексуалността изобщо не е била пропусната в този период от епохата. Къде обаче идва идеята с паспортите и въпросната чума. След като Европа е поразена и повече от 25 милиона души умират по време на тази пандемия. И след като никой няма понятие от микробите и изобщо не вярва в легендата за топлата вода и сапуна. В един момент се вярва, че болният дори не трябва да поглежда своите роднини, за да не ги зарази. Страхът наистина е впечатляващ,  но точно тук индустрията и търговията намира решение. Започва производството на значки, които са изцяло обвързани с чумата. Някои търговци споделят, че притежателят на значката ще бъде защитен, особено ако я е закупил по време на дългия поход до гробницата на Яков.

И така, много скоро търговците успяват да впрегнат църквата и ни показват какво наистина се случва, когато човек закупи такава значка, с изображението на болен от чума, както и на отделение с болни – нямало ограничение какво наистина може да се нарисува, но в този период именно тази болест била изключително важна. Интересен факт, е че се твърдяло за една добавена защита, макар и науката отдавна да е доказала нещо съвсем различно. Талисманите като „Злото око“ дават допълнителна сила и се вярвало, че колкото по-големи проклятия и клетви тръгват към носителя, окото ги връщало и отразявало. Странно или не, никой не обръщал внимание, когато носителите на значката започнали да се разболяват, търговците бързо заявили, че явно носителят не е бил с най-чисти намерения и най-вероятно е грешен. Така и търговският модел продължи да трупа успехи.

Впрочем покрай образите на чумата, някои продавали още по-скандални изображения – като лъв с огромен член. Вярвало се, че точно тези щели да отблъснат погледа на всеки болен и ще го накарат да не гледа и да не заразява друг човек.

 
 
Коментарите са изключени