shareit

Някои от най-любопитните и куриозни моменти в историята на Великобритания

| от |

Лудост по магистралата

Първите хиляда мили от магистралната мрежа на Англия имат странен произход – през 1938 г. те са проектирани от геодезистите с детски пастели върху безплатна карта, която идва със списание Tit-Bits. Може да се предположи, че M1 е първата завършена основна пътна артерия, но всъщност тя е изпреварена от участък от обхода на Престън (сега част от M6), който е официално открит от премиера Харолд Макмилан през декември 1958 г. До 1965 г. няма ограничение на скоростта, но шофьорите могат да бъдат глобени 20 лири за движение назад по пътното платно.

 

Летящ монах

Първият англичанин, който лети с крила, е бенедиктински монах на име Елмър от Малмсбъри. Според документ от 12 век, Gesta Regum Anglorum, роденият в Англия Икар се хвърля от кулата на Малсбърийското абатство и успява да прелети около 200 метра, преди да падне на земята и да си счупи и двата крака.

За дизайна на самоделните му крила се знае малко, но авторът на документа също е монах в същия орден и макар да не е свидетел на полета лично, той почти със сигурност познава доблестния авантюрист.

 

Потайният херцог

В един район на Мидландс, все още известен като Дюкерис, ексцентричният пети херцог на Портланд (1800–79) наема приблизително 15 000 работници в абатството Уелбек, които в продължение на няколко години построяват подземна бална зала, подземно училище за езда, достатъчно голямо за 100 коня (въпреки че Негова светлост никога не е яздил), три подземни библиотеки – всяка от които е боядисана в розово – и цяла мрежа от тунели. Тунелите – някои достатъчно големи, за да поберат карета – са проектирани така, че потайният херцог да може да се придвижва под имението си, без да бъде видян. Той никога не се жени.

 

Третокласни пътници

През 1838 г. английските железници имат трета класа, освен първа и втора. Пътниците в тази класа стоят в отворени вагони, но могат да плюят и пушат, колкото си искат до 1844 г., когато промяна в закона изисква да бъдат защитени от атмосферните условия и да имат места. Едно място дори в тази последна класа в никакъв случай не е евтино за работник или някой на обикновена служба, но същото законодателство позволява на пътниците да носят до 25 кг. багаж безплатно. Условията във влаковете постепенно се подобряват, но трета класа изчезва чак през 1956 г.

 

Няма време за телевизия

През 1922 г. новосформираната BBC има само четирима служители, а годишният абонамент струва 50 пенита. При първата покана да станат свидетели на невероятното изобретение на Джон Логи Бейрд, никой от служителите не се „вълнува или интересува“ от идеята за телевизия и колективно е взето решение да се игнорира изцяло новата технология и да се придържат към радиото. Още по-странно, няколко години по-късно, в 18:30 на 18 април 1930 г., говорител по радиото съобщава доста сериозно, че няма никакви новини за съобщаване през този ден и слушателите могат вместо това да се насладят на пиано музика.

 

Странна мода

Една от най-странните моди в Англия се развива от решителността на обществото да имитира съпругата на Едуард VII Александра във всичко, което прави. След пристъп на ревматична треска кралицата добива подчертано накуцване, което много хиляди жени изведнъж започват да копират като дори си помагат със специални обувки под кринолините си. Това кара колебливите им крачки да изглеждат убедително и естествено неравни и то не за да се подиграват на кралицата, а просто защото модните представители на обществеността искат да бъдат възможно най-много като нея.

Ye Olde Trip to Jerusalem 03

Кръчми от миналото

Може би най-силният претендент за титлата за най-старата кръчма в Англия носи прекрасното име Ye Olde Trip to Jerusalem (Старото пътуване до Йерусалим) и е вграден в скалите от пясъчник под замъка Нотингам. Там някога е стояла стара пивоварна и надпис гласи, че кръчмата датира от 1189 година. Въпреки че датата е съвсем правдоподобна, няма документация, която да я подкрепя, а около 20 други кръчми – две от които в един и същи град – предявяват свои собствени претенции, че са поне толкова стари или дори по-стари. Името е препратка към кръстоносните походи, но местните обикновено го съкращават до „Пътуването“.

 

Исторически културизъм

Първото в света състезание по културизъм се провежда в лондонския Роял Албърт Хол през 1901 г. и се оказва толкова популярно, че някои от стотиците, които са на опашка, за да го видят, трябва да си идат вкъщи. Участниците имитират статуи от класическата епоха пред съдии, сред които сър Артър Конан Дойл и германец на име Ойген Сандов, който скромно подарява на победителя скулптура от себе си. Роденият в Прусия Сандов, чието истинско име е Фридрих Мюлер, постига международна слава със своите мускули, но след като изневерява на жена си е погребан в немаркиран гроб и до голяма степен забравен.

 

Викториански слон

През 50-те години на 19 век популярната зоологическа градина Belle Vue в Манчестър се хвали с кенгуру, носорози, лъвове и мечки, както и с други атракции, предназначени да привлекат все по-замогващата се публика от средната класа. Вълнуващите планове за придобиване на слон обаче се срещат сериозен проблем през 1872 г., когато животното, което струва 680 британски лири и се казва Махараджа, напада влака, с който трябва да пътува от Шотландия.

Инцидентът причини толкова големи щети – на влака, не на животното – че е решено вместо това Махараджа ще трябва да ходи пеша от Единбург. Неговият пазач Лоренцо Лорънс придружава животното през цялото 10-дневно пътуване.

 
 
Коментарите са изключени