shareit

Новата война ще се води в социалните мрежи, а предпочитаното оръжие ще е страхът

| от |

В средата на март 2020 г. почти всеки мобилен телефон на територията на САЩ започва да показва притеснителни съобщения и новини, в които се цитира Националната сигурност и подготовката за военно положение. Мнозина са предупредени за затваряне на всичко в опит да се овладее коронавирус пандемията. Говори се за мобилизирането на армията по улиците, както и силово затваряне на всеки магазин и бизнес.

В съобщението се гласи, че плановете на правителството скоро ще бъдат обявени в медиите, като се очакват безредици, нападение и бунтове. Съобщението е изпратено от анонимен подател, като той разказва, че е дадено време на администрацията да събере багаж и да се подготви за много жестоки дни, като най-важното е информацията да се разпрати и сред останалите близки.

Кутията на Пандора е отворена и скоро всички изпадат в паника, срокът за подготовка е между 48 и 72 часа. Препоръчва се на всеки да се запаси с минимум провизии за 2 седмици. Във Вашингтон тази новина достига бързо и скоро се консулът на Национална сигурност ще пусне туит, в който заявява, че няма никакви подобни планове и няма да се прибягва до такива мерки.

Това не помага и както си спомняте, битката за тоалетна хартия в промишлени количества, не беше единственото, което беше необходимо – никой не спомена, че средностатистическият американец се запаси и с достатъчно муниции, за да пази дома си. Докато ситуацията се успокои, официалното изявление на правителството е, че това е била част от кампанията по дезинформация, която трябва да създаде паника и объркване в ранните етапи на пандемията.

Кой ги изпраща? Разузнаването е на мнение, че това е било действие от Китай, което се е опитало да разпространи фалшива информация през всички видове социални платформи – очевидно господата са успели някъде да пробият, но скоро Facebook и други социални мрежи започнаха лов за фалшиви новини и друга пропаганда. Някои агенти на разузнаването хвърлят вината върху китайски хакери, които са успели да активират различни профили и след това да проверят колко адекватна ще е ответната реакция.

Дори информацията може да се превърне в оръжие, стига да се използват правилните думи и да има достатъчно профили, които да се паникьосат, всичко останало е твърде лесно. Това едва ли е първата страна, която се занимава с подобна дейност, а освен това не трябва да забравяме, че и САЩ не са толкова невинни. Впрочем голямото трио – САЩ, Русия и Китай са известни с тези методи.

Защо обаче се гледа към Китай? През 40-те години на миналия век ще открием, че страната активира подобна техника срещу Тайван. Почеркът определено е същият, но днес е далеч по-лесно за подобна агресивна кампания. САЩ отдавна твърди, че Вашингтонската пропаганда изобщо не е случайна, особено след като събирането на информация, шпионажът и поддържането на най-различна активност в САЩ. Следващата стъпка обаче остава именно разпространението на дезинформация. Впрочем защо трябва да се ограничават именно до територията на САЩ? Дали вълната не тръгна от Европа?

В този момент информацията от социалните мрежи идва от най-различни безумни и заключение профили, разказва апокалиптичните методи за затваряне по лагери, ваксиниране с отрова, чипове и каквото още можем да си изберем. Разбира се, никой не се замисля какво точно показваме от другата страна – освен слабост и паника. Дори и след като се открива източника на информация, същата така и не спира, но продължава да се трупа. В отговор на тези обвинения ще чуем, че Жао Лижан ще обяви в туитър, че коронавируса е пуснат от американски военни в град Ухан. Освен хвърленото обвинение, той настоява американските военни да бъдат прозрачни и да публикуват всичките си архиви.

Разбира се, подобни твърдения са нож с две остриета, все пак САЩ и най-вече Тръмп, не стояха далече от идеята, че вирусът е напуснал лаборатория в Ухан. И въпреки липсата на каквато и да било информация, туитър официално ограничи профилите на китайските представители и за първи път наложи някаква форма на цензура.

Китай не се поколеба да използва глобалната телевизия и арабската мрежа, за да подчертае на 17 март, че има някои нови факти и фалшивите обвинения по техен адрес трябва да се разглеждат по един друг начин. Според тях пандемията е започнала през 2019 г. с присъствието на американски военни, които са били на състезание в Ухан. Самото предаване твърди, че вирусът е дошъл от американска лаборатория за биологични агенти, като адресната регистрация Форт Детрик в Мериленд.

По това време на въпросните Олимпийски игри за армиите, са присъствали повече от 109 държави, включително и САЩ. Русия и Иран по-късно се включват в тази идея и продължават да промотират идеята, че вирусът е разработен в САЩ и целта е да бъдат ударени други страни. Не случайно малко след това руския министър на отбраната ще сподели точно това, че вирусът идва от САЩ и е насочен удар към Русия и Китай. Целта на активирането е отслабването на икономиките на страните, макар и всяка една страна да пострада, не само изброените държави. Същата новина се разпространява и в Иран, макар и доказателства по тази тема да липсват.

Да не забравяме също така, че въпросната лаборатория в Ухан се спонсорира не само от правителството на Китай, но и от Великобритания, както и от САЩ. Въпреки това новата кибер война започва да печели вниманието на абсолютно всеки, не случайно и различните страни избраха своя лагер и продължиха да действат, допускайки определена информация, както и много други допълнителни въпроси. И точно това е новото оръжие на модерния човек. Хемингуей често споделя, че трябва да се откажем от оръжията, но докато куршумите имат негативен ефект и редуцират човешкия капитал – същият все пак трябва да работи, поне на този етап – интернет се превръща в новия фронт и след като няма регулации, всеки може да сподели най-безумните си фантазии.

Златното правило винаги остава едно и също, повтаряме едно заклинание и след това чакаме някой да го повтори колкото се може повече, вярвайки сляпо, че всичко казано е истина и ще се помогне на някого – убежденията в това отношение и разпространението на една пропаганда не носят абсолютно нищо на никого. По време на Студената война ще открием, че само една страна успя да изгради съюзници, с които да работи, като този метод за водене на интернет сражение не беше познат до този момент. Докато повечето планове на САЩ са ориентирани към превенцията на ядрена война, изобщо не допускат, че под килима се използва едно ново оръжие.

Разходите от 1 трилион долара за модернизация на военния арсенал със сигурност е една добра основа, докато обаче не открием, че един туит може да бъде много по-опасен и много по-жесток, отколкото активирането на оръжие за милиарди долари. Войната няма правила и докато Америка поддържа армия от близо 1 040 000 души, то Китай поддържа 2 019 000 души. Измерването на сили по този начин не може да бъде игнорирано, но все пак не трябва да забравяме, че всички средства са позволени. Вместо да се инвестира в армия, танкове, кораби и ракети, достатъчно е да се продава технологията, която с удоволствие се произвежда от необятния индустриален гигант.

Новото хилядолетие е сцена за хакери, шпиони, специални агенти и частни военни компании, които могат не само да разработят, но и да изградят защити, да поддържат мисии и винаги да предоставят иновацията, която другите нямат – как, оставяме на вас да се замислите. Дезинформацията е новото оръжие и е достатъчно за всеки един гигант да посвири на струната на страха.

Вярата, че някой ще постави чипове, някой ще промени ДНК кода или ще наруши основния комфорт, отказът от лекарства и още много други, са само върха на острието, което вече не трябва да се игнорира. И докато Китай може да забрани своето Tik Tok творение, защото го смята за вредно, Русия продължава да поддържа единствено и само своята социална мрежа, докато САЩ дава фронтове на абсолютно всичко и не случайно резултатите са повече от пословични.

Първите три места се заемат от САЩ, Индия и Бразилия. Влиянието в Близкия Изток, Африка и Южна Азия се редуцира през последните години, а за първи път някои разузнавателни агенции подчертават, че по време на управлението на Тръмп ситуацията е излязла извън контрол. Дори и след нахлуването в Капитолия ще открием, че критиките не закъсняха и подигравки от рода на „САЩ има доблестта да чете лекции на света за демокрация и човешки права, но вижте какво се случва при тях!“. Не случайно и бившият изпълнителен директор на ЦРУ Майк Морел ще заяви:

„Ние не се опитваме да се състезаваме с Русия, Китай и Иран в информационната пропаганда, ние се проваляме. Аз се страхувам, че един ден историците ще гледат на този период и ще виждат как Китай измества САЩ като глобална сила.“. Това мнение се подкрепя и от бившия командир на Специалните части на САЩ – Чарл Кливланд:

„САЩ ще умре от хиляда пробойни рани. Не сме готови да се изправим срещу война, която нашите противници водят и практикуват. Тези страни използват най-жестоките методи за сражение и точно те остават непознати за нас.“

Кой с какво е известен? Китай е икономическа и технологична сила, която в момента няма никаква конкуренция и тук няма място за сравнение, дори най-обикновеният тостер идва оттам, а какво да говорим за всяка друга техника. Русия продължава своята политика на агресивни, но прикрити действия, докато Иран продължава да събира партньори в лицето на Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и още много други държави. Що се отнася до шпионските им програми – те са без аналог и можем да спорим кои са най-добрите в това отношение. Сега сигурно е забавно да потвърдим, че Сноудън продължава да се намира в Русия, макар и да се смята за белия хакер на новото поколение.

И след като това работи, необходимо ли е изобщо да се търсят други оръжия – човекът е най-важен, трябва му интернет и връзка, добавяме едно общо дело или страх (такива има предостатъчно) и веднага сте готови да получите всичко необходимо, за да видим създаването на разделение, паника, агресия и позорно отпадане на всеки един държавен апарат, който може да си изберете.

Днес най-големият победител е онзи, който може да изнесе най-много информация, а парите и средствата за такава, са по-ценни от злато и се плащат повече от добре. Това е новият фронт и всеки с дигитални умения ще се превърне в следващия войник, нямаме нужда от армия, стига лаптопът да работи, а устройството зад него да знае какво точно иска да постигне.

Каквито и да са целите, когато критичното мислене умря в началото на този век, шансовете за реакция вече са нулеви. Ако Хусърл виждаше кризата на науката преди повече от век, то днес науката остава затворена и ограничена, достъпна само за някои избрани и талантливи кадри, които могат да извлекат сами основните си изводи.

 
 
Коментарите са изключени за Новата война ще се води в социалните мрежи, а предпочитаното оръжие ще е страхът

Повече информация Виж всички