shareit

Може ли човешкото тяло да се самозапали – Мери Рийзър още пази своята тайна

| от |

В далечната 1951 г., когато полицията отива на адреса на Мери Рийзър, от нея е останала пепел. Изненадващо обаче, всичко останало по апартамента е напълно непокътнат, тоест пожарът е последната възможна версия. Какво наистина се е случило с Мери? Този случай се нарича „жената от пепел“ в историята Флорида. Всичко започва на 2 юли 1951 г., когато хазяйката Панси Карпентър решава да мине покрай апартамента и да остави телеграма, която наемателката е получила.

След като почукала на вратата, никой не ѝ отворил. Решава да провери дали е отключено и просто да остави писмото, когато усеща, че дръжката е много по-гореща, отколкото трябва да бъде. Жената се обажда в полицията и след като пристигат в дома на 67-годишната жена, разбират, че е имало  пожар. Останките от тялото са бяла пепел, която все още е топла. От нея не е останало много, един крак, по който няма никакви следи на насилие и части от гръбнака ѝ. Черепът е запазен напълно, но в следствие на високата температура се е свил, но по него отново липсват следи от насилие.

Самият апартамент поддържал доста висока температура, но до голяма степен мебелите, печката и всички уреди, от които може да започне пожарът, са здрави. Някои от пластмасовите прибори близо до тялото на жената са стопени или омекнали от огъня, но нищо повече. Килимът под тялото е изгорен и има доста сериозно петно, но нищо повече. По изчисления на учените, едно тяло се кремира на температура от 800 до 1000 градуса, за да стане на бяла пепел, която виждаме и днес.

И понеже точно това са нейните останки, единственото, което остава за човек е да допусне, че жената се е самозапалила, като това не означава, че е използвала гориво, заляла се е и се е запалила, а в следствие на химическа реакция на тялото, жертвата се е възпламенила и започнала да гори отвътре, като най-накрая огънят е успял да пробие и да излезе навън. Съществуват записки на хора, които умират по този начин още от 1663 г., но като цяло учените не са много сигурни дали това наистина е възможно.

Инспектор Кас Бъргс признава, че това е любопитен и дори странен случай, а в последствие ще изпрати много проби на ФБР с надеждата, че те ще могат да помогнат. Изпратени са химически анализи дори от мокета. Практически всичко, което може да бъде от интерес на химиците е изпратено. Обществото също се вълнува от този случай, все пак е странно да вярваме, че в тялото на всеки от нас може да има една самоделна бомба. В записките се пише, че най-вероятно жертвата е починала от пожар, който не може да бъде изяснен. Правят това, за да може жената или поне останките от нея, да могат да бъдат погребани,  във всеки друг случай това не се позволява. ФБР заявяват, че жертвата не е умряла от вътрешно възпламеняване, но също нямат отговор.

Единственото, което ФБР могат да заявят е, че жената очевидно е умряла при пожар, а нейните подкожни мазнини са подхранили огъня. Това поне е истина, подкожните мазнини на човек са изключително запалими, а след като жертвата е била доста тежка, можем да бъдем сигурни, че огънят е имал с какво да се подхрани. Ако е имало външен пожар, никой не може да обясни защо вестниците, които са натрупани на купчина в близост до тялото, не са се подпалили. Д-р Уилтъм М. Крогман обаче е на друго мнение, като професор по физическа антропология в университета в Пенсилвания, той също разглежда този случай като доста интересен и не е съгласен със заключенията на ФБР.

След като разглежда случая е на мнение, че за да се изпепели тялото до такава степен и при такива температури, просто няма начин да не се запали и нещо друго в сградата. Тоест толкова завършена кремация трябва да има отговор. Вече няколко десетилетия просто няма отговор на този случай. Възможно ли е наистина човешкото тяло да се самозапали? Няма други подобни случаи, но няма и доказателства за обратното. Едно е сигурно, тази смърт не е желана от абсолютно никого.

 
 
Коментарите са изключени