shareit

Митове и истини за непознатите викинги

| от Вучето |

Ако трябва да се опишат всички клишета и стереотипи относно викингите, които владеят въображението на модерния човек, вероятно ще да достигнем обем, достоен за дисертационен труд по ранносредновековна история.

Понеже сме гледали “Белоуф”, анимацията за Астерикс, “Изгревът на Валхала” и, разбира се, всичките 65 епизода на сериала “Викингите”, сме убедени, че викингите са изглеждали и са се държали като Мадс Микелсен (когато не е гладко избръснат) и Травис Фимел (особено като него!).

След като изчетете този текст обаче, съм сигурна, че следващият път, когато отидете на екскурзия в някоя скандинавска страна, ще се замислите преди да си купите от сувенирния магазин на летището пластмасов шлем с рога за спомен.

Защото това с рогата е само един от многото митове, с които погрешно свързваме племената на норманите. Ето още няколко.

vikings, викингите, сериал
Кадър от сериала „Викингите“

Викингите не са носили шлемове с рога

Заблудата тръгва през 19-и век, когато някои художници започват да изобразяват викингите с такива шлемове. За по-голям ефект най-вероятно. Предполага се, че художниците са били вдъхновени както от историческите описания на пътешествениците, така и от легендите за далечните и мистични северноевопейски народи. Със сигурност обаче се знае, че много преди викингите подобни шлемове са носили германските свещеници, докато са изпълнявали определени религиозни церемонии.

Викингите били големи чистофайници

Представата, че суровите мъже от Севера били вмирисани на пот и тестостерон мърляци, със сплъстени раста плитки и покрити със засъхнала кал лица, е тотално погрешна. Всъщност археолозите са се натъквали на забележителни находки, говорещи красноречиво за вманиачаването на викингите по хигиената и поддържането на спретнат външен вид: пинсети, уреди за бръснене, гребени и клечки за уши, изработени от фини животински кости и рога. Освен това се къпели поне веднъж седмично, което ги прави първенци по телесна чистота в сравнение с останалите европейци в онези времена.

Викингите карали ски за удоволствие

Логично е да си мислим, че викингите са използвали ските с цел да се придвижват по-бързо и лесно на дълги разстояния, когато падне сняг. Обаче те съвсем не се качвали на ски само заради утилитарната им функция. Карането на ски били разпространено хоби, а един от най-почитаните богове бил Улр, който често е изобразяван на ски или кънки.

Викингите изобретили бърз начин за палене на огън

Викингите събирали специален вид дървесни гъби, които след това варели няколко дни в урина. Заради натриевия нитрат, съдържащ се в урината, гъбите получавали свойството да тлеят вместо да изгарят. Когато били в движение и невинаги разполагали с борина за разпалването на огън, викингите използвали гъбите вместо запалки.

Викингите погребвали мъртвите си в лодки

Викингите обичали лодките си. Всъщност обичали ги толкова много, че било истинска чест да те погребат в такава. Вярвали са, че след смъртта смелите войни отивали в едно по-богато и по-прекрасно царство и им се полага по право да стигнат до него на борда на плавателния съд, който им служел предано приживе. Жените от по-видно потекло също били полагани в лодки, обкръжени от ловни оръжия, скъпоценни предмети, а понякога дори и от телата на верните им роби.

Викингите въртели оживена търговия с роби

Голям процент от викингите забогатявали, благодарение на търговията с роби. По време на множеството нашествия, които практикували с особен ентусиазъм като един вид спорт, взимали в плен млади мъже и жени предимно от англосаксонски и славянски произход. Славяните били считани за особено ценна “стока” и при продажбата ми на големите пазари за роби из цяла Европа и Средиземноморието, викингите трупали солидни суми в джобовете си.

Жените на викингите имали еднакви права с тези на мъжете

Въпреки че били омъжвани едва 12-13-годишни и от такава крехка възраст е трябвало да се грижат за домакинството и да раждат деца, докато мъжете им се забавлявали в чужбина с опожаряване на черкви и набучване на хора на колове, жените имали свободи, на които много наши съвременнички  биха завидели. Те са имали право на собственост (което жените в САЩ, например, получават едва през 1839 г.), както и да се разведат по собствено желание като при това получат половината от общото имущество, придобито по време на брака. И само да напомним, че става въпрос за общество, живяло във време, когато нашият Хан Аспарух още дори не е бил заченат…

Викингите не се занимавали само с убийства и палежи

Далеч по-прозаичната истина е, че голяма част от тя размахвали мотики и лопати, а не мечове. Да, разбира се, че имало и такива, които се подвизавали като пирати и разбойници, но като цяло норманите предпочитали да се занимават със земеделие вместо с опожаряване на селища и изкормване на попове. Всъщност по време на набезите си в други европейски страни на юг от Скандинавския полуостров, освен с ценни предмети, те товарили леките си кораби и с много книги. В никой случай не е мит това, че именно викингите са били тези, които са донесли християнството в скованите от мраз и лед северни земи.

Викингите  предпочитали да са блондини

Както вече споменахме по-горе, викингите били изключително взискателни към външния си вид и не би било пресилено да се каже, че много от тях били, да кажем, метросексуални, поради липсата на друга, по-удачна за конкретното историческо време дума. Освен че изключително държали на хигиената, те стриктно съблюдавали да не се отклоняват от наложения идеал за красота, който задължително включвал комбинацията от светли очи и руси коси. По-мургавите мъже използвали сапун с високо съдържание на луга, който им служел за изсветляване на косата. Разбира се, освен за чисто разкрасителни цели, сапунът успешно помагал и срещу въшки.

 
 
Коментарите са изключени