shareit

Мит или истина: Легарта, девойката на щита

| от |

Историята е като игра на развален телефон. Тя се записва и предава в бъдещето посредством каквато форма на комуникация e достъпна в този момент за историка, независимо дали става дума за писане, изкуство или чрез устни разкази. Но ако се върнем твърде далеч назад, вече няма оцелели никакви материални източници.

Епохата на викингите (793-1066) предизвиква във въображението картини на дълги кораби с големи платна и жестоки битки с хора с рога на шлемовете – период на много приключения и романтично, макар и изпълнено с насилие пиратство. Викингите са изобразявани като варвари поради големия си успех в разширяването на тяхната територия, което постигат сравнително убедително, бидейки безспорно способни воини. Може би предимството им се дължи на уменията им в мореплаването.

Повечето от нас знаят за най-забележителния викинг, Лейф Ериксон, от училище, покрай това, че стъпва на бреговете на Северна Америка много преди Христофор Колумб. Трудно е обаче да се направи разлика между легенда и реалност, защото не знаем много повече от стереотипните, които ни се представят в киното и литературата. Археологическите артефакти са единствените физически доказателства, върху които може да се спекулира. Никой не знае обаче дали на древни бойни полета не е имало жени войници и в какъв брой; но има теории по този въпрос – много, много мнения.

Тези теории – за жени войни сред викингите – получават нов живот след откриването на един гроб в Бирка, Швеция, през 1889 г. При разкопки археолозите откриват човешки кости, според очакванията, а освен тях в гробницата има оръжия и кости на два коня. По това време се предполага, че това е гробът на мъжки воин-викинг, защото тогава се смята, че само мъж може да бъде войник.

Но след това през 2017 г. някои учени преглеждат находката отново и чрез остеологичното (остеология – наука за изучаването на костите,) изследване и ДНК изследване доказват, че това е жена. Това откритие разпалва и без това силно дискутиран спор. Някои казват, че явно е била жена викинг. Други твърдят, че науката все още не може да докаже дали толкова стари кости са женски.

Трети смятат, че има много други изводи, които могат да се направят от факта, че жена е погребана с оръжия и коне: може би оръжията са принадлежали на предишен неин съпруг или баща, или може би тя е била спортист с някакви бойни умения. Много популярни спортове през онази епоха включват умения за битка, а някои използват и оръжията на войната.

Или може би наистина е била войн викинг. Жените са изненадващо автономни в обществото на викингите. Те могат да изберат собствения си съпруг и също да искат развод. Жените са домакини, търговци, художници, предприемачи, така че защо не и войници?

Легарта е легендарна норвежка викингска щита, която е изобразена като герой в литературата. „Девойката на щита“ е точно това, което подсказва името: Легарта обикновено се изобразява с щит и меч. Щитът беше стандартно оборудване, съставляващо част от основната лична защита на викингите. Изграден е от дъска и изрязан под формата на кръг. В центъра имаше заоблено, изпъкнало желязо, закрепено към предната част на щита, за да отблъсне ударите на противника. Мечът е едновременно предпочитано оръжие и ценно притежание на войник.

Легарта е легендарна норвежка викингка, която е изобразена като герой в литературата. Легарта обикновено се изобразява с щит и меч: Щитът е стандартно оборудване, съставляващо част от основната лична защита на викингите. Изграден е от дъски и изрязан под формата на кръг. В центъра има заоблено, изпъкнало желязо, закрепено към предната част, за да отблъсква ударите на противника. Мечът е едновременно предпочитаното оръжие и най-ценното притежание на войника.

Много легенди разказват, че Легарта се е срещнала със съпруга си Рагнар Сигурдсон именно в битка. Рагнар се бие с краля на Швеция Фрьо, за да отмъсти за смъртта на норвежкия крал, неговия дядо. Тя предвожда група жени воини, облечени като мъже, които са затворени и принудени да проституират от крал Фрьо.

След битката тя е хвалена за свирепостта си. Тя лесно се различава от мъжете воини на бойното поле по дългата си спусната руса коса. Рагнар я забеляза, ухажва я и след това се жени за Легарта. Те имат три деца, преди да се разведат.

Саксо Граматик е датски историк, теолог и автор, живял през 12 век. Твърди се, че той работи за архиепископа на Лунд, чийто манастир се смята за мястото на първата битка от епохата на викингите няколко века по-рано.

Граматик е първият, който пише за историята на Дания. Той описва легендата за Легарта и Рагнар, като разказва за нея като за мома със смелостта на мъж. Рагнар продължава да бъде известен като Рагнар Лодброк, който все още е и герой, но и брутален убиец. Двама от синовете му стават още по-известни от баща си, когато нахлуват в Европа.

 
 
Коментарите са изключени за Мит или истина: Легарта, девойката на щита

Повече информация Виж всички