shareit

Мистерията с къщата на Джон Лоусън и обладаните от духове манекени на верандата ѝ

| от |

На около 130 километра северно от Ню Йорк се намира къщата на Джон Лоусън, един особен дом на повече от 150 години в старомодното селце Ню Хамбург. Известна с манекените, които мистериозно се появяват на предната веранда, къщата също е обект на слухове, че тези човешки фигури са обладани от духове на хора, загинали при няколко трагични събития от 19 век, случили се наблизо.

В продължение на около десетилетие са документирани странни случки с манекените – краеведите твърдят, че те променят стойката на тялото си, както и дрехите и прическите си без никой да е виждал човешка намеса…

Джон Лоусън, потомък на едно от първите семейства на бели колонисти в региона, построява дома си на главните улици на Ню Хамбург през 1845 г. Сградата е една от най-старите останали резиденции в града днес и е описана като „къща с централна зала с централен напречен фронтон, скобен корниз, облицовани комини и сводести горни прозорци“ в номинацията си в Националния регистър на историческите места през 1987 г.

Малко след построяването на къщата на Джон, наблизо се отваря жп гарата на Ню Хамбург – и около 20 години по-късно тя ще стане място на един ужасяващ инцидент.

Исторически трагедии около къщата

Две отделни трагедии, разделени от шест години, се случват близо до къщата на Джон през 1870-те.

В студената зимна вечер на 6 февруари 1871 г., товарен влак с 25 вагона, който превозва петрол, пътува от района на Олбани на юг към Ню Хамбург по железопътната линия на река Хъдсън. Междувременно друг влак, който пък превозва пътници, тръгва от Ню Йорк на север към Олбани.

След като товарният минава под тунел близо до Ню Хамбург, стрелочник на гарата забелязва счупена ос, която произвежда искри под един от петролните вагони в средата. В крайна сметка оста се откача, което довежда до дерайлиране на част от влака. Инженерът на борда успява да го спре и прекосява релсите заедно с един флагман, държейки червени светлини, за да предупредят пътническия влак за инцидента. Но е твърде късно.

Инженерът на пътническия влак вижда предупредителните светлини и се опитва да реагира, но в крайна сметка не успява да забави достатъчно бързо и се блъска в повредената цистерна с петрол, което причинява огнена експлозия на около 60 метра от къщата на Джон Лоусън.

Някои оцелели са извадени от останките, но 22 души губят живота си.

6 години по-късно, в селото край реката около 21:00 избухва голям пожар, на 3 май 1877 г., унищожавайки седем сгради около къщата на Лоусън.

Местният жител Франк Луйстър забелязва пожар в алея между Медисън Хаус и магазин, собственост на Франк Майърс, според съвременните сведеия.

„Луйстър напразно се опитва да потуши огъня, който дотогава вече се е разпространил в магазина. Керосиновата стая гори. Изведнъж се разнесе жестока експлозия! Неконтролируеми пламъци препускат из цялата сграда. Зазвучава обща тревога“, се казва в един разказ за инцидента.

Гражданите донасят кофи с вода, за да потушат пламъците, но те само се разпространяват. Ездач е изпратен на кон да доведе пожарната в близкото село Уапингърс Фолс, на 4 километра. Междувременно огънят започва да поглъща и съседни сгради.

„До 21:45 вече нищо не може да бъде спасено“, продължава разказа. „Районът продължава да тлее през цялата нощ.“ Майърс вярва, че пожарът е възникнал в магазина му, докато други смятат, че може да е предизвикан от подпалвач.

По някакъв начин къщата на Джон Лоусън оцелява от пожара.

Манекените

Когато манекените започват да се появяват на предната веранда на къщата, не е известно кой е собственикът й.

Говори се, че човешките фигури в реален размер, подобни на кукли, променят позициите си всеки ден и се разпространяват слухове, че понякога седят изправени, гледайки в посоката на влаковия инцидент от 1871 г.

Дори се говори, че манекените са обладани от духовете на мъртвите, особено от влаковата катастрофа и разрушителния пожар през 1877 г. И за да станат нещата още по-зловещи, те ще се появяват облечени в стар стил дрехи и с аксесоари като шапки и дълги бели ръкавици.

Понякога държат определени предмети, включително книги и празна клетка за птици, а при лошо време манекените изчезват за кратко, преди да се появят отново.

Един ден през 2016 г., манекените просто изчезват…

И до ден днешен никой не знае със сигурност защо те седят на предната веранда или защо външният им вид се промени – или дали някога ще се върнат на предната веранда на къщата на Джон Лоусън.

 
 
Коментарите са изключени за Мистерията с къщата на Джон Лоусън и обладаните от духове манекени на верандата ѝ

Повече информация Виж всички