shareit

Маделин Маккейн – най-сложният случай на изчезнал човек в модерната история

| от |

На 30 август се почита паметта на всички безследно изчезнали хора. Около 15 000 души са изчезнали само миналата година в САЩ. Според статистиката на Wall Street Journal около 8 милиона деца изчезват годишно. BBC са оптимисти и заявяват, че обикновено децата се откриват лесно, но понякога разследването може да отнеме месеци и дори години.

Случаят на Маделин Маккейн още няма край. Вече 13 години няма никаква развръзка по темата, а най-различни детективи продължават да се оплитат още по-сериозно в сложната мрежа от факти и не могат да намерят решение. Това е един от най-разследваните случаи на изчезнало човек в модерната история и очевидно дълго време ще остане отворен.

Madeleine_McCann,_aged_three_and_(age-progressed)_nine

Фоторобот на Маделин, който показва как би изглеждала днес.

Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=39861556

Какво се случва през 2007 година в Португалия? Маделин изчезва от хотелската стая. Липсват следи от влизане с взлом и насилие. Криминолози разглеждат стаята многократно и не могат да открият нито една следа. В следващите месеци започва да се подозира, че самите родители са убили детето по невнимание и са скрили тялото. Коментират се теми като трафик на хора, а много скоро разследването е отворено за всякакъв вид теории. Скотланд Ярд започват собствено разследване през 2011 година, докато португалската полиция продължава да води проверява нови теории. Междувременно британските медии започват да публикуват случая и да дават гласност, достигайки по мащаб историята на принцеса Даяна.

Футболистите на Тотнъм излизат със специални блузи, които показват образа на малкото момиченце с надеждата, че някой може да го види. Резултат няма. Днес голяма част от детективите, които работят по случая споделят, че тази задача не може да бъде решена. Минало е твърде много време и има твърде много пробойни в разследването. Уличните камери, които снимат към хотела са нарочно завъртяни в друга посока, за да има поне запис. Ако Маделин е жива, днес трябва да бъде на 16 години.

Praia_da_Luz_Portugal_February_2015_07_(cropped)

Снимка: By Bengt Nyman – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56281832

Всичко започва с пристигането на семейство Маккан в португалския курорт Praia da Luz. Кейт и Гери са в компанията на дъщеря си (тогава на 3 години) и на 2-годишните си близнаци. Една вечер родителите са оставили 3-те си деца в хотелската стая, защото спят и отиват на вечеря с приятели. На следващата сутрин Маделин ще попита майка си защо не е отишла при нея, когато се е събудила през нощта и я викала. Този въпрос и до днес се забива в съзнанието на родителите и оставя впечатлението, че някой е бил в стаята повече от веднъж, при това без тяхно знание. На 3 май 2007 г. семейството оставя децата да спят и в 8 и 30 вечерта са в близкия ресторант на вечеря с приятели. Когато се връщат към 10 вечерта осъзнават, че Маделин липсва.

Повече никога не я виждат. Първият заподозрян от полицията е брокер на недвижими имоти на име Робърт Мурат. Във вечерта на изчезването, очевидци казват, че са забелязали мъж да носи малко дете на ръце и да се отправя в посоката, в която живее и брокерът. Никой не е сигнализирал в полицията и никой не е установил дали изобщо двамата може да имат роднинска връзка. Поради липса на доказателства, полицията сваля подозренията от Мурат. 4 месеца по-късно разследващите започват да подозират семейството. Според властите, детето е починало в хотелската стая и отвличането е изфабрикувано, за да се прикрие смъртта. Полицаите имат особена причина да вярват в това. Когато случаят става сериозен, английските криминолози водят със себе си и две кучета.

gettyimages-834066322-594x594

Едното е обучено да надушва кръв, а другото е експерт в откриването на мъртви тела. Макар и през цялото време да обикалят квартала в издирване и търсене на следа, животните реагират най-остро в хотелската стая и наетата кола под наем, взета около 24 дена след изчезването на момичето. Криминолозите смятат, че семейството е скрило тялото на детето, фабрикува отвличането и по-късно мести детския труп някъде другаде. Какъв е мотивът за това дело? Една от теориите е, че родителите са давали преспивателни на децата си.

Имайки предвид, че и двамата са били лекари, било възможно да са объркали дозата. Тази версия не може да бъде гарантирана поради една проста причина – кучета не винаги дават 100% резултат. ДНК-то обаче дава и според Джон Лоу са открити около 15 елемента от 19-те присъстващи в ДНК-то на изчезналата. Проблемът обаче е, че Маделин така или иначе споделя 50% от своето ДНК с това на родителите, следователно е възможно дори при миксиране на взетите проби да се направи такава грешка. През 2008 г. подозренията от родителите падат, но това едва ли подобрява ситуацията. Какво тогава се е случило?

Artist's_impression,_Madeleine_McCann_disappearance

Снимка: By The source is Kate McCann, Madeleine: https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=39420896

Една от версиите на Скотланд Ярд е, че малката Маделин е станало свидетел на опит за обир. Възможно е да е била отвлечена, след като е събудена от шума. Версията не е особено издържана, имайки предвид, че в паниката крадците ще оставят следи, а такива няма. При проверка на заподозрените в квартала излизат поне 4-ма души с присъда за кражби. Локацията им по време на изчезването също съвпада с идеята за обир. През 2014 година всеки от заподозрените е извикан на разпит, но дори това не помогнало на детективите. Освен това португалските колеги на Скотланд Ярд смятат тезата за абсурдна.

gettyimages-833076402-594x594

По време на случилото се не е изчезнало нищо. Ценните вещи били достатъчно достъпни и всеки можел да ги задигне. Единственото изчезнало е едно дете. Рано или късно в разследването се появяват и педофилите. Според португалската полиция в този регион винаги са присъствали подобни лица, а по време на изчезването имало регистрирани 48 души в региона. През последните 4 години са нападнати седем деца на туристи и почти всички напомняли много за случая на Маделин. Пет престъпления са регистрирани преди изчезването ѝ и още два след нейното изчезване. Недостатък тук е, че много рядко педофилите работят по този начин и влизането с взлом е много крайна мярка. По-лесна версия за допускане е, че момиченцето се е събудило и тръгнало да търси родителите си.

gettyimages-833013188-594x594

По време на неговата разходка е може да е ударено от кола и съответно шофьорът се е постарал да скрие тялото. Близки на семейството казват, че обикновено детето не можело да вдигне и щорите на прозореца, следователно набирането и напускането на стаята е малко вероятно. Няма логика Маделин да тръгне по тъмната улица, вместо към по-светлата ресторантьорска зона.

До днес няма никакво развитие по случая. Семейството получава сигнали отвсякъде, че дъщеря им е забелязано в почти всяка точка на света. Тук излизат дори теориите, че най-вероятно това е поръчка на по-висш педофилски кръг. Някои разследващи допускат, че 3-годишното момиченце е качено на лодка и изпратено към Мароко, а от там и към Мавритания – последната страна, която да се откаже от робството. И според Скотланд Ярд има сериозна възможност тази теория да бъде вярна. Това е един от най-често използваните канали за трафик на хора, следователно човек може само да подозира какво наистина следва. И до днес момичето е в неизвестност.

През последните години семейството започна да събира помощи, за да продължи да финансира свое частно разследване. Нито една институция не е успяла да помогне, липсват резултати и от разследването на семейство Маккейн.

 
 
Коментарите са изключени