shareit

Любовницата на Кастро беше изпратена да го убие, но предпочете да го спаси

| от |

Някои жени се раждат с мисия, други остават в историята като спътника на своя партньор, а Марита Лоренц е съвсем друга история. За нея мнозина ще казват, че е известната любовница на Фидел Кастро. Дори той има нужда от любов, макар и дълго време кубинците да не могат да го приемат толкова добре, колкото Лоренц. Историята на тази дама започва през 1939 г., но не може да се каже, че има много добро семейство. Баща ѝ е корабен капитан, докато майка ѝ е домакиня.

В края на войната е обвинена, че е помагала на затворници да избягат от концентрационните лагери, като в последствие немците я затварят в концентрационен лагер. Връща се след войната, но Марита вече иска да пътува с баща си. Това решение ѝ дава много добри шансове да обиколи света и за разлика от много други, тя е една от първите, които ще видят Кубинската революция. Пристига през февруари 1959 г. в Хавана с кораба на баща си. Понеже се осъществява много сериозен контрол на кораба, Лоренц успява да зърне кубинския лидер, а тогава е още на 19 години. Не е ясно какво са говорили двамата, но на тръгване младата дама записва своя телефонен номер на кибритена кутийка и му я дава.

Дамата има желание да се отбие при своя брат, който учи в Ню Йорк и да види САЩ. След като се отбива при него и живее само няколко дена, опознавайки Манхатън, едно телефонно обаждане ще я промени завинаги. Фидел ще изпрати самолет, който да я вземе от Ню Йорк – най-вероятно е използван дипломатическият самолет, след като САЩ забранява пускането на комерсиални полети. Още с кацането си в Хавана е изпратена кола, която ще я откара в резиденцията на Кастро. В рамките на следващите няколко месеца романсът достига до своя апогей – Лоренц е бременна. С разкриването на тази информация е повече от ясно кой е бащата. Единственият проблем е, че Фидел няма планове да става баща.

През октомври 1959 г., докато е немската прелест е в 7-я месец, получава чаша мляко и след това припада. Веднъж след като отваря очи, момичето се намира в лекарски кабинет, но вече не е бременна. До този момент ще открием, че момичето има няколко версии и те се повтарят в бъдеще. Една от тях е, че Кастро я дрогира, за да може да направи аборт, другият вариант е, че най-вероятно е пометнала по време на бременността, а има и още един трети вариант, в който се твърди, че е родила здрав момче на име Андре. Никой не знае какво се е случило с него, ако тази версия е вярна. Веднъж след тези събития ще открием, че Кастро вече не е толкова красив и Лоренц не може да го гледа. Напускайки Куба, тя заминава за Флорида и се включва в движението срещу него. Нейните по-късни показания ще покажат, че е била задържана и приветствана от ЦРУ като перфектният агент, който не само таи омраза към него, но е готов и за реванш.

По това време е открита от агент Франциско Фиорини – същият няма да остане известен с тези си действия, защото в последствие ще бъде един от 5-мата агенти, които помагат за разкриването на аферата Уотъргейт. Кубинската криза ще остане втори кариерен успех, но нека видим какво се случва след с Лоренц. Като един от най-ревносните хора, който мрази повече Куба от самата САЩ, дамата бързо получава отровни хапчета, които да постави в храната на Фидел. Изпратена е обратно през 1960 г. в Куба. Нещо обаче се обърква по линията и вместо да отрови Фидел, тя решава да разкрие тайната си и да заяви, че все още го обича. В този момент можем да се чудим какво наистина се случва. От една страна дамата може да е изпратена от самия Кастро, все пак една от версиите е, че има дете от кубинския лидер.

С тази информация напуска Куба и ще се върне само още един път през 1981 г. След като се връща обратно в САЩ и продължава да работи за анти-комунистическата брига. В Маями се среща с генерал Диаз – известен като венецуелския диктатор. И до днес не е ясно какво се случва между двамата, Лоренц е на мнение, че има дете и от него, но също така получава около 200 000 долара за каузата в битката срещу комунистите. През август 1963 г. именно завеждането на дело за бащинство ще задържи генерала известно време, преди да може да бъде екстрадиран за Венецуеала. Лоренц разкрива и някои други интересни факти, като срещата ѝ с Франк Стургис и Хауърд Хънт, като Франк ще сподели какви са плановете за убийството на президента Кенеди.

През 1977 г. започва да разказва своята история на Пол Мескил – журналист от New York Daily News. Разказва за срещата си с няколко души, които са изучавали много внимателно улиците на Далас. Господата пристигнали с цял арсенал от далекобойни пушки и започнали да търсят сградата, която да изпълни заветната цел. Разбира се, информацията е отхвърлена няколко пъти от Стургис, като той заявява, че никога не се е срещал нито с Лоренц, нито с други кадри. След убийството на Кенеди, дамата смята, че това е действие на комунистите, които са искали да го премахнат.

Сенатът я изслушва, но официалното заключение е, че нейната информация не може да се смята за легитимна. Историите продължават да стават още по-цветни. През 1993 г. ще бъде интервюирана от Vanity Fair и отново заключението ще е, че главното лице в този случай има дарбата да прави чудеса, когато става въпрос за търсенето на някои много специални и интересни умения за измислянето на нови фантазии. Интересното обаче е, че половината от нейните думи са записани от ФБР и се пазят в разследването. Следователно покрай лъжите има и нещо вярно, но подозираме, че никога няма да го разберем. През 1970 г. Лоренц се омъжва за мъж – мениджър на сграда в Ню Йорк.

По-късно се твърди, че е рекрутирана от ФБР, за да следи дипломати от Източна Европа, които се настаняват в същата сграда. Лоренц има няколко филма, издадена книга и още много други медийни изяви, с които да попълва бюджета. Нещо интересно в този случай е, че до края на живота си, Лоренц ще се представя за една от звездите на шпионските игри, но в много отношения никой не може да каже каква игра е изпълнявала. Животът ѝ приключва на 31 август 2019 г., като правата на всички филми и книги ще се прехвърлят върху децата ѝ.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Любовницата на Кастро беше изпратена да го убие, но предпочете да го спаси

Повече информация Виж всички