shareit

Кратка история на евнусите

| от |

Евнусите са специфичен вид прислуга за много богатите социални прислойки. Гръцкият превод на думата означава „Пазител на леглото“ и често основните му функции са да пази спалнята на жените и двойките. Макар и рядко да могат да се открият в гръцката история, по-сериозно присъствие може да се открие в Азия и Близкия изток. Господата произхождат още от античността – приблизително 4000 г. пр. ХР. и обикновено били наказвани по този начин за случаи, в които се забелязва хомосексуална наклонност или са заловени да практикуват полов акт.

Китай се оказва страна с най-много евнуси, а много скоро традицията започва да се наблюдава в страни като Корея, Виетнам, Тайланд, Индия и Бирма, като най-често евнусите работят за кралските особи там. Има няколко причини, поради които евнусите се кастрират. Първата, както споменахме вече, е форма на наказание и най-вече за полови контакти, които се смятат за престъпление, в това число трябва да добавим и изневярата. Впрочем в модерната история все още присъстват азиатци, които се подлагат на това наказание доброволно и често сами извършват този акт.

Поради факта, че повечето често трябва да пазят девическата красота на принцеси, китайският кралски двор често предпочитал да неутрализира всички шансове и бързо и лесно да премахва господата далече от фактора на влияние. По този начин няма да има излагане в следствие на слабите ангели на принцесата. Според модерната медицина, липсата на полови органи може да премахне възможността за сексуално влечение, както и възможността да прави секс, но по никакъв начин не прави кастрирания – асексуален. Интересен факт е, че евнусите често получават много специфични постове в политиката и често техните решения са доста по-качествени от тези на всеки друг владетел.

Това е така, защото се вярва, че когато не могат да се репродуцират, са и много по-добре фокусирани в основните си задачи. Те често получават ролята на древни разследващи инспектори, на най-близки до императора и освен това се ползват с особено уважение сред властта. Все пак пазят всички тайни на спалнята и тяхната информация е ключова. И докато кастрацията често се различава, често при някои случаи се смята, че се премахват само тестисите, докато пенисът не се премахва. Една от причините е, че премахването на целия пакет се смята за доста опасно, а за да се достигне до тази процедура, освен в случаите на наказание, може да коства много повече на владетеля, който „произвежда“ подчинен в евнух.

Практиката показва, че процедурите в Африка са били достатъчно брутални и едва 10% от момчетата оцеляват тази процедура със значително по-кратък живот. В Азия ситуацията е малко по-различна и там дори се използват специални инструменти, които трябва да намалят значително болката и качеството на операцията. Неприятен момент е връчването на атрибутите в буркан, които да служат като паспорт на евнуха. При смъртта му се поставят обратно в гроба, за да може отново да бъде цял. За съжаление можем да бъде сигурни, че упойката не е била изобретена, следователно страданието е било нечовешко.

Липсата на тестиси и тестостерон водят до значително понижаване на мускулната маса, загуба на окосмяване, липса на сексуално желание, световъртеж и чести случаи на припадане. Онези, които са кастрирани преди пубертет, никога не преминават фазата на окосмяване, мутация на гласа и други. Италия също има такава практика и именно там процедурата се извършва преди този период. След това идва въпросът с други природни нужди. Онези, които са останали поне с пенис, могат да използват тоалетната като всеки друг нормален мъж. Мъжете, при които е отстранено всичко, живеят около 3 дни с тръбичка в уретрата, стискат зъби и се надяват да няма инфекция, която да ги убие.

През следващите години се налага да клякат. Колкото и да искаме да кажем, че днес не се срещата такива случаи, трябва да разочароваме аудиторията. Кастрацията се прила в случаите на рак на простата. В повечето случаи всички полови органи са на мястото си, но за жалост химиотерапията успява да отнеме това удоволствие от пациентите. В случаите на сексуално пристрастяване, педофилия и други подобни, лекарите споделят, че има хора, които доброволно се записват на тази процедура. Години по-късно, преминалите тази терапия споделят, че наистина са доволни от решението си.

Заглавна снимка: By Unknown author – http://puyi.netor.com/gallery, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1480686

 
 
Коментарите са изключени