shareit

Какво става, когато изследователи дадат хиляди долари на бездомни

| от |

Чували сме този рефрен и преди – даването на пари на бездомници не е най-добрият начин да им се помогне, защото може да бъдат пропиляни или похарчени за вредни навици. Но ново канадско проучване дава мощен аргумент за противното.

Проучването, наречено „Проектът на новите листа“, дава на 50 човек, наскоро останали без дом, еднократна сума от 7500 канадски долара (близо 5700 долара), проследява живота им в продължение на 12-18 месеца и сравниха резултатите си с тези на контролна група, която не получи плащането. Направените изводи показват, че тези, които получават пари, средно намират стабилно жилище по-бързо. За сравнение, тези, които не получават пари, изостават с около 12 месеца.

Хората, които получавали пари, си осигуряват достъп до храната, от която се нуждаят, за да живеят, по-бързо. Почти 70% го правят след един месец и успяват да поддържат по-голяма продоволствена сигурност през цялата година. Получателите харчат повече за храна, дрехи и наеми, докато има 39% спад в разходите за стоки като алкохол, цигари или наркотици. „Бездомното население продължава да расте и ние продължаваме да прилагаме същите стари подходи“, казва Клер Уилямс, главен изпълнителен директор и съосновател на Фондации за социална промяна, която подпомага проучването. „Наистина смятаме, че е важно да започнем да тестваме смислено поемане на риск в името на социалната промяна“,  добавя той. 115-те участници в контролираното проучване са на възраст между 19 и 64 години и са без дом от средно 6 месеца. Те също така са проверени за нисък риск от развиване на психични проблеми и злоупотреба с вещества. Финансирането на инициативата идва от безвъзмездна финансова помощ от канадското федерално правителство и от дарители и фондации в страната.

HomelessParis 7032101

„Напредване с техния темп“
„Едно от нещата, които бяха най-поразителни, е, че повечето хора, които получиха пари в брой, веднага разбраха какво искат да направят с тях и това просто надминава стереотипите“, каза Уилямс пред CNN. Например, тя обясни някои от получателите са знаели, че искат да използват парите, за да се преместят в жилище или да инвестират в транспорт – да вземат колело или да закарат автомобилите си на сервиз, за да запазят работата си. Други искат да си купят компютри. Редица от тях искат да започнат собствен малък бизнес. „Хората много добре знаят от какво се нуждаят, но ние често не ги снабдяваме с това, което наистина им дават възможност за избор и достойнство да продължат напред, каза Уилямс.

Не е панацея, а полезен за мнозина инструмент 
Директното даване на пари не е „панацея за бездомността като цяло“. Програма се фокусира върху „по-високо-функциониращото подмножество на бездомните“, казва Уилямс, но тя вярва, че изследването показва, че предоставянето на значима подкрепа на хора, които наскоро са станали бездомни, намалява вероятността те да останат бездомни. Хората, които получават пари, дори успяват да спестят малко – около 1000 канадски долара средно за 12 месеца. Повечето хора, освен в себе си, също инвестират повече в благосъстоянието и нуждите на децата си, както и да помагат на членове на своето семейство.

Проучването показва, че има предимства и за данъкоплатеца. Според изследването, намаляването на броя нощи, прекарани в приюти от 50-те участници в проучването, които са получили пари, данъкоплатецът е спестил приблизително 8100 канадски долара на човек на година или около 405 000 канадски долара за една година за всичките 50 участници.

Бездомните и пандемия
Рискът от бездомност е много голям за мнозина по цял свят в момента, тъй като хората са изправени пред безработица и икономическа несигурност, причинени от пандемията от коронавируса. „Чуваме от социални работници, че много хора влизат в приюти за първи път и нямат идея какво да правят“, каза Стив Берг, вицепрезидент на Националния алианс за прекратяване на бездомността – американска организация с нестопанска цел, пред CNN. „Това е съвсем ново преживяване за тях и те никога не са мечтали, че когато става въпрос за бездомни хора, ще става въпрос за тях“, казва Берг, който не участва в проучването. Иновативните решения на проблема са още по-належащи в момента. Берг смята, че изследването потвърждава нещо, което е вярно за много бездомни хора: парите могат да решат проблема. „Със сигурност има хора, които са без дом, които имат по-дълбоки и по-тежки проблеми“, обясни той, „но за много други това е просто въпрос на безпаричие – губят работа, обедняват, остават без дом. След това е много трудно да спестят достатъчно, за да си намерят място за живеене.“

„На хората може да се разчита, ако получат парите предварително, сами да се справят с проблема“, добавя Берг.

 
 
Коментарите са изключени