shareit

Какво представляват затворите за длъжници

| от |

През 18 и 19 век, да не обслужите дълговете си може да ви прати в специален затвор за такива кръвожадни престъпници като вас. Както се случва с Чарлз Дикенс, Даниел Дефо и други. Ето малко повече за затворите за длъжници.

Courtyard of the prison grounds

Какви са тези затвори за длъжници?

Те са институции, в които хора, които не могат да си изплатят дълговете, са затворени. В продължение на векове тези затвори формират ключова част от британската затворническа система, като се срещат и в редица други държави: Канада, Гърция, Франция, Германия, Холандия, Индия, Малта…

Кога за първи път се появяват подобни затворите на длъжници?

Системата за хвърляне на хора в затвора, ако не са могли да плащат дължимите пари, е от средновековието. До 18 и 19 век хиляди хора вече са наказани по този начин във Великобритания, а затворниците на някои затвори – включително Флийт и Маршалси в Лондон – са за изключително големи длъжници.

Какви хора обитават тези затвори?

Дългът е безкласно престъпление. Много хора от по-уважаваните слоеве на обществото се озовават в затворите за длъжници, след като харчат повече, отколкото могат да си позволят, само за да продължат да се показват като заможни пред обществото. Тъй като мъжете са държани отговорни за финансовите въпроси на домакинствата, почти всички затворени длъжници са мъже. Съпругите и децата обаче понякога са принуждавани да се присъединяват към мъжете и бащите си в затвора, ако не разполагат със средства да се издържат. Търговците, които не са в състояние да плащат на кредиторите си, могат да бъдат обявени в несъстоятелност, като по този начин обикновено се избягва затвор, но за хората с лични дългове такова бягство няма.

Имало ли е известни длъжници, които да са попаднали в затвора?

Да, редица известни имена са записани като затворници в затворите за длъжниците – включително авторът на Робинзон Крузо Даниел Дефо. Бащата на Чарлз Дикенс, Джон, прекарва няколко месеца в Маршалси през 1824 г., защото дължи на местния хлебар 40 британски лири. Чарлз – тогава само на 12 години – трябва да работи във фабрика за почистване на обувки, за да помогне на баща си и други членове на семейството си, присъединили се към Джон в затвора. Това е унизителен епизод, от който по-късно авторът черпи вдъхновение за романа си „Малката Дорит“.

Какви бяха условията за живот в затворите?

По принцип длъжниците се третират по различен начин от обикновените затворници, като им се разрешават специални привилегии като права за посещение, но условията варират неимоверно в зависимост до голяма степен от финансовото състояние на всеки длъжник. Затворите са частни институции, които таксуват своите жители за пансион и квартира. Тези, които успяват да запазят някаква собственост след като кредиторите си вземат своето, или пък тези, които имат богати приятели, които могат да ги подкрепят, биха могли да живеят в разумен комфорт, като се възползват от барове, ресторанти и кафенета в самия затвор. Дори има случаи на длъжници да им бъде позволено – срещу заплащане, естествено – да излежат присъдата си изцяло извън затвора, при условие че останат наблизо.

За разлика от тях, за тези, които наистина са обеднели, условията може да бъдат непоносими. Затворниците прибягват до просене на пари от минувачите, а някои дори гладуват до смърт. Разследване на Парламента за условията в затворите през 1729–30 установява толкова ужасяващо отношение към бедните длъжници, че довежда до завеждане на дела срещу редица затворници за убийство.

Как се излиза от затвора на длъжниците?

Длъжниците не са като съвременните затворници, които излежават фиксирана присъда и се приключва. В много случаи те биха могли да осигурят освобождаването си само когато са платили дълговете си или са постигнали споразумение с кредиторите си. Тъй като длъжниците трябва да плащат, за да бъдат настанени в затворите, дълговете им всъщност могат да се увеличат, докато са в там, така че някои ще прекарат години или дори десетилетия в затвора. През 18 и 19 век са приети редица закони, които позволяват да се освободят част от длъжниците, ако отговарят на определени условия.

Кога е премахната тази системата със затворите на длъжниците?

Законът за длъжниците от 1869 г. сложи край на затворите на длъжници във Великобритания. На други места по света обаче системата продължава да съществува под различни форми.

 
 
Коментарите са изключени