shareit

Какви скрити послания откриха конспираторите в Squid Game

| от |

Едва ли има човек, който все още да не е гледал популярният сериал на Netflix – Squid Game. Корейското творение не само успя да вдигне летвата и зрителския интерес, но и да покаже на американската филмова индустрия, че ако трябва да говорим за насилие – Азия знае как да постигне това. Разбира се, покрай феновете на сериала, се появиха и най-различни конспиратори, които бързо припомниха някои други символи, които са налични и както мнозина споделят, те се крият пред очите на зрителя.

Чували сме най-различни легенди за филми и в това отношение не трябва да забравяме, че някога Стенли Кубрик беше успял да скандализира Холивуд с „Широко затворени очи“, като този филм ни срещаше с елитно общество, което изпълнява най-различни ритуали, особено след като парите наистина вече не са средство, което да ги спира. Техният ритуал беше обвързан с абсолютната форма на перверзия, която нямаше как да бъде игнорирана от зрителите.

Тук е моментът да споделим, че ще говорим за историята на сериала, следователно ако още не сте го гледали, а имате такива планове, спрете да четете този материал. Истината е, че киното много дълго време се стреми да остави някои вълнуващи послания и да разкрива практики, които никога не бихме искали да виждаме, но не за да ни накара да потърсим отговорника за тях, а просто за показването на безумие, в което никой няма да повярва. Един такъв интересен пример може да бъде първият филм на Стивън Спилбърг. Няма да го откриете в официалният списък със заглавия в IMDB или някъде другаде – Amblin живее своя собствен живот и между другото няма много информация за него.

SEOUL, SOUTH KOREA – OCTOBER 09: A view shows Dalgona candy at a shop on October 09, 2021 in Seoul, South Korea. Ahn Se-Hwan and his co-workers actually supplied the Netflix TV series „Squid Game“ with the 700 dalgona candies for filming. Dalgona, a South Korean sweet featured as one of the lethal challenges in the Netflix TV series Squid Game has become a global craze, boosting business for South Korean street vendors who sell the Dalgona candy. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

Това, което знаем е, че по-късно студиото на Спилбърг ще се казва точно така. Защо липсва? Създаден през 1968 г., същият разказва историята на двама души – хипита, които се опитват да стигнат до океана и да се насладят на красотата му. Това, което знаем е, че в лентата няма нито един диалог и около 20 минути гледате просто контакт между двама души – мъж и жена, които обаче сякаш се влюбват. Достигаме до финалната сцена, в която дамата най-накрая решава да отвори китарният калъф, който през цялото време се пази от мъжа и никога не се отваря. Какво е съдържанието или както казваше Брад Пит във филма „Seven“ – „What`s in the box?“. Ако попитате обичайния зрител, той ще заяви, че вътре е имало книга, официален костюм, вратовръзка и други принадлежности, които показват, че главният герой просто се е преструвал на хипи и се е опитвал да привлече вниманието на младата дама.

Истината обаче е, че някои конспиратори виждат нещо съвсем различно. Съдържанието на китарата, освен официалните дрехи и вратовръзка, придружени с обувки, са: тоалетна хартия, книгата „Градът и звездите“, магнезиево мляко и вода за уста, заедно с друго съдържание. Самият кадър не разкрива толкова много, но е достатъчно за онези, които са запознати с идеята, да имат някаква представа. На първо място ще открием, че млякото от магнезий се използва като естествено разхлабително и редица педофили са го носели със себе си, когато искат да правят анален секс. Прословутата книга е написана от Артър Кларк – известен педофил, който в последствие бяга в Шри Ланка, за да не влезе в затвора.

Сред предметите в кадър пада и чифт детско бельо, което никой не може да каже дали е мъжко или женско. Тук е моментът да споделим, че героите пътуват за Калифорния, а сексуалната революция през 1968 г. е известна в този щат, следователно идва и въпросът, какво наистина се случва и защо този герой е толкова щастлив? Някои други конспиратори напомнят, че самото име на филма – Amblin, може да се размести, за да получим Nambla – North American Man Boy Love Association. Следователно имаме съдържанието, което един педофил би могъл да носи винаги със себе си, намира се в щат, който все още е толкова неограничен, че дори и най-извратените фантазии могат да се подчертаят.

Макар и въпросният филм да не присъства никъде и да не се показва, точно той отваря вратата на Стивън Спилбърг и след нея започват най-различни интересни филми, които не просто ще го направят богат, те ще го превърнат в легенда. И въпреки това, защо точно този филм? Дали режисьорът просто не казва, че знае какво се случва и може да разказва още много други интересни истории? Факт е, че днес неговата дъщеря се насочва към порно индустрията и смята да преследва кариера там.

Много въпросителни присъстват, както и във филма на Стенли Кубрик, където се наблюдава една нова форма за забавление и нова форма за демонстрация на сила, липсата на задръжки, липсата на каквито и да било изисквания, всичко това може да се случи за една вечер и след това да изчезне още по-бързо. Тогава идва големият въпрос – какво точно имаме в Squid Game? Историята е доста цветна и както знаем, започваме с търсенето на изключително бедни хора, които имат нужда от луда сума пари, за да поправят нанесените щети. За целта се впускат в серия детски игри, където победителите продължават напред, докато изгубилите ще бъдат убити. Условието е всеки да има равни шансове – нещо такова ще откриете във всяка една конституция.

Продължаваме напред с някои интересни символи в тази посока. На първо място нека обърнем вниманието на полето на играта. Имаме квадрат, върху триъгълник и два кръга в двата края на полето. Кръгът на дъното на квадрата символизира онези хора, които се намират в най-ниското съсловие на обществото, онези, които спокойно може да заобиколите и никога да не си спомняте за тях. Кръгът на върха на триъгълника ни показва онази част от обществото, която контролира цялото население и избира какво да се случва – така наречените самопровъзгласили се богове. Точно тази история не може да ни изненада по никакъв начин. Ето и още един интересен момент – в края на първата игра всички получават правото да гласуват и да се опитат да спрат цялото безумие.

Вместо да се стигне до разумно решение, най-накрая има контролиран вот, който създава илюзията, че имат свободата да избират какво да се случи. Лидерът и плеймейкър е човек, който преди това е бил полицай – препратката по някакъв начин ни напомня, че властта най-накрая играе поддържащата роля, за да се случва забавлението за висшата класа. За засилване на интереса, участниците автоматично получават по-малко храна, за да се контролират и да подходят към агресия, бунтове, убийства и още много други. Мнозина виждат ковчезите с панделка като подарък за боговете или подарък за самият елит.

В последната вечер преди битката ще открием, че тримата оцелели се изправят на триъгълна маса с две лампи в ъгъла на стаята. Същите може да срещнете на някои масонски карти. Такива може да откриете в храма на Соломон. Интересното е, че режисьорът използва същите маски, които можем да открием в „Широко затворени очи“, но кой още ги използва? Обърнете внимание на партито за 40-я рожден ден на принц Павлос, човекът, който създава тематично забавление от рода на „Рай и Ад“, използвайки същите маски и провеждайки всичко това в имението си за 12 милиона паунда в Лондон.

Там обаче се стига до скандали и бой, като някои от историците споделят, че най-накрая се е стигнало до там, че поканените кралски фамилии да се сбият. Кралски величия на Великобритания също са поканени и някои танцьорки на пилон ще разкажат, че принц Андрю се е наслаждавал на изпълнението до 4 часа сутринта, като след това си е тръгнал.

Същият днес постоянно е обвиняван в сексуални скандали. Интересно защо са избрали партито, за което се твърди, че Кубрик разкрива и после умира внезапно, нима не е искал да разкаже нещо повече? И изобщо, откъде идва вдъхновението, бихме могли да попитаме точно това, ако не се сещаме за имена като Джефри Епстийн, който също имаше остров, камери и спокойно разполагаше с агенти, които да привличат красавици от цял свят. С нещо подобно разполагаше и Майкъл Джаксън – човекът ходи на концерти и търси малки деца, които да партнират на сцената, а в последствие и в леглото.

Като прави това, без да се притеснява, че родителите могат да се намират в съседната стая, те от друга страна са доволни, че имат пари и се радват на лъскав живот – нищо повече от това. Следователно имаме знаци, които за някои няма да ни показват абсолютно нищо, но за други ще са нещо като послание, имайки предвид липсата на каквато и да било връзка или подобен филм, то дали просто не виждаме една подигравка със зрителя и едно послание, което се опитва да ни покаже някаква истина.

Не знаем, не можем да сме сигурни, но е факт, че всичко това генерира почти милиард и създаде достатъчно въпросителни. Киното или поне някои от създателите, се опитват да кажат нещо и понякога успяват, но друг път са доволни да скрият истината. Подобно е твърдението с филма „Сиянието“, където някои от героите носят пуловер на ракета, всички подове са нарисувани с логото на НАСА и се твърди, че това е откровение на Стенли Кубрик, че се е опитвал да се извини за тази измама, но какво разбираме ние, той никога няма да проговори, вече и не може.  

 
 
Коментарите са изключени за Какви скрити послания откриха конспираторите в Squid Game

Повече информация Виж всички