shareit

Как лидерката на Black Live Matters се сдоби с имоти за няколко милиона – никой не знае, но тя ги има

| от |

Докато светът продължава да говори за живота на цветнокожите и да води най-различни организации, преминаващи многократно границите на разумното, то замислете се какво се случва с лидерите. Онези, които бяха лицето на един протест и се смятаха за особено активни в защита на паметта на Джордж Флойд, който между другото беше погребан в златен ковчег – скромно дарение от опечалените.

Запознайте се с Патрис Кан-Кулорс. Тя е един от основателите на въпросното движение Black Live Matters, тя е причината да видим толкова много протести в САЩ, както и някакво активистко движение в България – като за родното можем спокойно да кажем, че беше просто неадекватно, но практиката винаги ни показва и нещо още по-интересно – когато има една мода, то неимоверно ще се пренесе и отвъд океана. Защо ви занимаваме с тази личност и защо изобщо си губим времето да пишем за нея?

Ако през изминалата година сте наблюдавали неимоверното насилие, но не над цветнокожи, а над хора от европеидната раса и най-вероятно сте цъкали с език, защото насилието, обирите, изгарянето и виковете „Убийте първо белите!“, е преминало някакви граници, то за добрата работа има и цена. Очевидно е, че ако успеете да разпалите една маса и я накарате да повярва, че е права, то шансовете ви да инкасирате приходи от новата идеология не са никак малко. Защо го казваме? Патрис е едва на 37 години, но вече успя да закупи луксозни жилища из цяла Америка. Това е впечатляващо, имайки предвид основното и занимание – активист в НПО. Някои от основните ѝ активи включват луксозни апартаменти и къщи в курортни точки из страната, оценяващи се на сумата между 5 и 20 милиона долара, като това е информация на нейния брокер. Само провъзгласилата се марксистка е придобила къща за 1.4 милиона долара, до която се достига по частен и охраняван път.

Локацията е Лос Анджелис, а срещу няколко хиляди квадрата е сигурно, че няма  да страда особено за онеправданите, след като разполага с красива панорама, луксозни изпълнения и още много други. Според информация от самия брокер, Топангския каньон има само още няколко къщи, които ще бъдат изцяло запазени за по-заможните собственици, сред които е очевидно и самата Патрис. Харченето на ресурси, които по принцип идват директно под формата на благотворителност и са предоставени от различни доброжелатели, започва да губи своята стойност, когато се инвестира в луксозни имоти. Впрочем дори Ватикана има подобни слабости, но нека не забравяме, че Патрис няма нищо общо с Ватикана, впрочем никога не е имала, но очевидно избира един от най-добрите варианти, с които да се възползва от основните средства. Вече има ангажирано независимо разследване, но щетите вече са направени. Любопитна подробност е, че Патрис закупува няколко имота, където афро-американското общество е едва от 1.8%. Странно е, лидерът на едно такова движение би трябвало да се намира именно при своите хора, но очевидно може би ние бъркаме.

Patrisse_Cullors

Миналата година имахме много  добро показно как работи социализма, особено ако говорим  за закупуването на имоти.  Патрис и нейната половинка Джаная закупуват четвърти имот – ранчо с частна самолетна писта и хангар, както и апартамент от 200-300 квадрата в малък частен квартал. Към това добавяме още един интересен имот на около 30 минути от Атланта, притежаващ вътрешен басейн, отново малка самолетна писта и още много други. Въпросното имение струва около 415 хиляди долара, закупен около 2 години след издаването на първите мемоари на дамата. През октомври активистката подписва 2-годишен договор с Уорнър Брадърс, в който ще продуцира гласове на афро-американци, които са били маргинализирани през годините. Не е известно дамата да е получавала някакво авансово заплащане при подписването на договорите.

Според информацията, имотната треска започва някъде през 2016 г. паралелно с нейната основна работа във въпросните организации за правата на афро-американци. Още същата година закупува жилище за  510 000 долара, а след това още едно за приблизително 800 000 долара. Патрис се жени за своята половинка Джаная и очевидно обединяват не само личните си активи, но и тези,  които са на двете организации – канадската и американската. През 2018 г. общият брой имоти е вече разширен с още 3 къщи. През 2020 г. добавят още малко водни пространство,  което е обвързано с луксозен курорт на  Бахамит, който притежава частна  марина, както и дизайнерско голф игрище. На тази територия имотите са с около 6 спални, частно кино и гледка към пристанището.

Цената остава тайна и се предоставят някои от своите сметки, за да може да започнат самите преговори. Сериозният въпрос е зададен от името на малцинството и онези, които успяха да обират безнаказано магазини, да проявяват своята агресия и да вярват, че всичко това е правилно. Да не забравяме, че и до днес самият случай „Джордж Флойд“ повдига много други странични въпроси. И докато една огромна маса от ниско образовани хора реши да приеме марксизма за съвършената формула, то нека не забравяме, че Патрис е започнала живота си в малко апартаментче, живеейки с двамата си братя и сестра в Лос Анджелис.

Patrisse_Cullors_2015a

Никой не може да каже как са закупувани сега луксозните имоти, никой не може да потвърди и кои са спонсорите. Следователно започваме да се чудим, възможно ли е целият този хаус да бъде добре оркестриран и да позволи създаването на лудости като Капитолия, където полицията беше уволнена, а един губернатор отказваше да допусне армията. Подозираме, че човек трябва да бъде повече от талантлив, за да може на 37 години да започне да притежава луксозни имоти, при това без да може да докаже своите приходи и още по-забавното, никой не се интересува. Фарсът наистина става труден за преглъщане, а след като подобни протести се заплащат, как ли биха  се почувствали онези, които подкрепяха цялата организация и останаха слепи за своите лидери. Патрис признава, че не можела да приеме оправданието да бъде бедна и неподготвена, затова приема марксизма още на 12-годишна възраст, като подкрепя различни организации и чака следващото чудо.

Простете нашият цинизъм, но след като през 2020 г. Джордж Флойд се превърна в звездата на протестите, които в последствие ще донесат между 90 милиона за организацията и още 21.7 милиона от други по-малки организации, като останалите дарения не се обявяват. Очевидно е, че марксизмът може да свърши много работа, докато говорите за мир и равноправие, благоденствие и смиреност, но пропускате теми като по-луксозни имоти и още много други любипитни факти, като този, който не може да гарантира каква точно заплата взима  дамата в това отношение. Някои хора от другата страна на организацията споделят, че Патрис е получила около 120 хиляди долара през 2013 г., когато се занимава с активизъм, публични речи и други, през 2019 г. не е написано никакво възнаграждение.

Самата тя също предпочита да не говори по темата, какво толкова, няколко имота в повече, при това далече от хората, които подкрепя, като изключваме имението на Бахамите, където единственият афро-американец в този случай остава Тайгър Уудс, нейният активизъм сякаш излиза много скъпо. Замислете се и върху това, ако имотите трябва да се обявяват, какво точно се случва с останалите хонорари, които не могат да бъдат проследени. Изобщо как една толкова будна организация успя да изкристализира и защо вече не се чува толкова за нея? Дали не изигра ролята си или просто Патрис и нейната съпруга имат достатъчно, за да не се налага да активират масата от борци за справедливост, това не можем да знаем.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени