shareit

Как Клодин Лонге извърши убийство и пропусна присъдата – първото изискване е да сте известни

| от |

Аспен е едно особено приятно и дружелюбно градче, което може да се похвали с привличането на по-заможни личности, които да се заселят именно там. Климатът е разнообразен, сезоните са подчертани и всичко изглежда прекрасно, поне на хартия. 70-те години на миналия век, това е мястото, където човек може да избяга от всички проблеми и да си почине пълноценно. Мнозина биха казали, че Аспен е локация, която може да омръзне на мнозина и рядко дори се коментира нещо повече от времето на другия ден.

Поне остава така до 1976 г. с изявата на Клодин Лонге и нейният партньор Владимир „Паякът“ Сабич. Впрочем Сабич има най-малко заслуги за насочването на вниманието в тази посока, в основата на всичко е неговата съпруга, която една вечер просто взима пистолета и го застрелва. По това време той е един от богатите, обичани и много кадърни атлети, намира се на върха на своята кариера, докато Лонге е разведена жена, която бавно и сигурно губи шанса си да бъде запомнена с каквото и да било. Появяват се дори слухове, че толкова заможен мъж няма какво да прави с тази французойка с американски паспорт. При пристигането на полицията, Клодин трепери и съобщава, че изстрелът е произведен случайно – впрочем само един е бил необходим за извършването на престъплението.

Трагедията бързо печели вниманието на всяка една медия и скоро целият град се пълни с журналисти от всяка една подробност от живота на звездната двойка – не всеки ден същата е тема на разговор, поне не и там. Със старта на делото има повече въпроси, отколкото отговори и до днес мнозина не са сигурни в мотивите на вдовицата. Клодин се ражда на 29 януари 1942 г. в Париж. Мечтае си да стане комик и да забавлява хората, следователно започва да танцува, опита ѝ да бъде достатъчно добър и впечатляващ комик и аниматор не е толкова успешен. Ето защо на 17-годишна възраст е част от програмата на някои вечерни клубове. Прави всичко с невероятна страст и точно по тази причина е забелязана  от телевизията. Там е и нейният първи шанс. След като става звезда за кратко време, французойката се мести в Лас Вегас и създава своя собствена школа по танци. Именно там, само една година по-късно се среща с Анди Уилямс.

  Клодин отбива от пътя със спукана гума, въпросният мъж минава и вижда дамата в беда, бърза да ѝ помогне, като до края на годината дори се жени за нея. Ако не сте чували за Анди Уилямс, той е изключително популярен изпълнител по това време и дори разполага с негово собствено лично шоу. За същото дори получава награда Ейми. Двойката има три деца и не може да се оплаче от липса на внимание. Лонге има и свой индивидуален успех, много бързо успява да се превърне в една от най-желаните и мечтани гостенки, славата също я преследва и стига до там, че се запознава с Робърт Кенеди и неговата съпруга. Лонге чака президента в Амбасадор, докато довърши своята обиколка, но в същия ден е убит. Една година по-късно кръщава своето трето дете именно на погубения приятел. След това се разделя със своя първи съпруг. През 1972 г. среща хърватина с американски паспорт – Владимир Сабич. Той е част от американския ски отбор и се запознава с великата дама.

Очевидци разказват, че химията между тях била толкова силна, че на живо се забелязвала термоядрената реакция. Сабич е чаровен и сексапилен, хвърля своята харизма навсякъде и често оставя хората без глас, що се отнася до Лонге, тя не остава по-назад. Усмивката ѝ разтапя ледници, самата тя знае какво да сподели при някой по-хаплив коментар. Очевидно е, че съдбата е на страната на младите влюбени и от тях може да се очакват само по-сериозни и щастливи успехи. Лонге все пак заминава с атлета и двамата започват да прекарват много време във вилата в Аспен. Клодин заминава там със сумата от 2.1 милиона долара, като това са парите от първия ѝ развод. Къде точно се обърква всичко? Говорейки за 70-те години на миналия век, животът на богатите без наркотици, партита и ревност, не може да съществува. Аспен е залят от всички възможни пороци.

Там всеки ден е като Нова години. Сабич се наслаждавал на всичко, но неговата съпруга започнала да ревнува. Отначало доста по-плахо показвала своите основни трепети, но в последствие не само засилва влиянието си, но е готова да вдига скандали за всичко, което прецени, че трябва. Ето защо на първо място обръща внимание на един много специален феномен, който атлетът искал да посети – „Мис бюст“. Легендата разказва, че на скиорът му било забранено да го посещава, но на изпроводяк бил замерен дори с чаша вино. На 21 март, след една дълга и хубава тренировка, мъжът се прибира у дома, съблича се с намерението да вземе душ. Съпругата взима пистолет Лугер – имитация на оръжието от Втората Световна война и го застрелва в стомаха.

Пристига линейка, полицай и намира Владимир в локва кръв, очаквайки смъртта си. Лекарите не могат да помогнат и животът на един от най-чаровните скиори приключва по пътя към болницата. Вдовицата вече обяснява, че е гръмнал по погрешка, докато Сабич ѝ показвал как точно да го използва. Алибите не било достатъчно добро. Бившият съпруг Анди се притича на помощ, докато градът не е успял да линчува някогашната екзотична танцьорка. На 8 април е осъдена за безразсъдно поведение, довело до убийство.

През цялата 1977 г. продължава да твърди едно и също – оръжието само е произвело изстрел. Тя заявява, че е закупила оръжието като подарък в смъртта на нейния партньор и просто го насочила към него като на игра, но тогава се случило най-лошото. Приятелите на Владимир разказват друга история, те били сигурни, че ще има скоро раздяла, поради простата причина, че скиорът обичал да бъде плейбой и нямал никакви проблеми и желания да се занимава повече с майката на три деца – които пречили доста на неговия начин на живот.

Открит е свидетел, който да заяви, че предпазителят наистина е бил дефектен и механизмът също бил по-смазан, отколкото трябва да бъде. Подобни  фактори можели спокойно да се отразят на крайния резултат. Обвинението протестира и не разбира защо самото оръжие не стига до съдебната зала, защо дневникът на актрисата също не е наличен. Полицията не може да използва теста за наркотици – по време на убийството е заредена много сериозно с кокаин. Кръвта ѝ е тествана, при това без нейното съгласие, няма как да се използва в съда. Остава само и единствено възможността да се предостави доклада от аутопсията. Сабич е бил с гръб, когато неговата приятелка е произвела изстрела – точно обратното на нейното твърдение.

Журито не е толкова убедено в нейните думи. Въпреки това никой не иска да изпрати дамата в затвора, Клодин можела да бъде всичко, но не и убиец, както и заплаха за обществото. На 4-я ден от делото, съдебните заседатели признават Клодин за виновна. Присъдата ѝ е 30 дни затвор и глоба от 250 долара – най-леката възможна, която до този момент е била присъждана на някого. След делото, адвокатът Рон Остин взима Клодин на почивка в Мексико – двамата вече са се обвързали по-сериозно, а дамата прекарва само уикендите в затвора. По това време опечаленото семейство официално завежда дело за сумата от 780 000 долара.

В делото имало клауза, която забранявала някога изобщо да се говори за този случаи, дамата обаче пишела своята книга, което разгневило семейството на Владимир. Не е ясно какво са се разбрали за втори път в съда, но след време делото е прекратено. Що се отнася до танцьорката, за нея вече не остава нищо друго, освен да изчезне от светлината на прожекторите. Франк Тъкър, един от прокурорите по делото е сигурен, че французойката е убила своя партньор от ревност, осъзнавайки, че вече не е привлекателна за него. В последствие групата Ролинг Стоунс пише песен за нея, в която се подиграва доста сериозно със случая, а що се отнася до последната връзка, тя продължава с адвоката, като черната вдовица продължава да живее заедно със своя партньор на метри от мястото, където е убит Владимир.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени