shareit

Как група феминистки създаде най-успешната терористична група в САЩ

| от |

Някои от най-силните и интересни политически проявления могат да бъдат открити след средата на миналия век, когато всеки антихрист се е гледал под флага на комунистическата идеология. За съжаление откриваме, че информацията и пропагандата работят успешно и докато на изток се говори за равноправие и свобода на труд, това е само една добра рекламна кампания и показване само на позитивите.

Пропагандната машина работи изключително добре и в един момент успява да покори сърцата и на група тексаски студентки и един бивш комунистически журналист, който се включва в организацията на 19-майските комунисти. Датата е избрана в чест на Малкълм Екс и виетнамския лидер Хо Чи Мин. По мотиви на много други организации в Европа, основният враг ще бъде империализмът.

Мнозина изразяват гласно своето несъгласие, но това ще е единствената групировка, която ще прибегне до високи нива на насилие. Жените от Тексас ще използват всички сили, за да влязат в класацията на първата известна политическо-идеологическа терористична група. Заниманията са обвързани с привличането на мъже за каузата, откриването на някои от постовете в сигурността на страната, както и подготовката за създаването на военна група, която да действа изцяло под прикритие в битката срещу основният враг. След време дори издават и книга на име „Тази вечер ще взривим Капитолия“.

Лирическите герои са представители на средната класа, добре образовани и предимно хора от европеидната раса, които са преминали дългата пътека за борба с анти-военните мерки, затвърждавайки гражданската позиция срещу тероризма. И докато през 1978 г. всичко се върти около поставянето на плакати и графити, рисуването на призиви и още много други. Една година по-късно започват нападенията на бронирани коли, организирането на бягства от затвора и още много други. Две от известните лица са Уилям Моралес от Пуерториканската националистическа група, както и Асата Шакур от Черната Освободителна армия. До днес въпросните се издирват от ФБР и се смята, че най-вероятно живеят в Куба.

Пробивът на стената в затвора става с помощта на експлозиви, откраднати от строителна площадка. След освобождаването на героите, дамите ще получат информация за разработката на тротил и започват да се въоръжават все по-сериозно. На 7 ноември около 11 часа вечерта на далечната 1983 г. ще се обадят в Капитолия и ще предупредят всички да се евакуират. Около 10 минути след сигнала ще последва детонация в северното крило на сградата – няма пострадали. Щетите от взрива възлизат на сумата от близо 1 милион долара. В следващите 20 месеца между 1983 и 1984 г. ще бъдат ударени сградите на ФБР, Израелиските Авио Индустриални сгради и консулството на Южна Африка в Ню Йорк.

Други бомби ще се детонират във Форт МакНеър и Сградата на флотата (тя дори ще бъде ударена два пъти). Методът на удар е винаги един и същ, първо се изпраща предупреждение за изпразване на сградата, а след това и съобщение до медията с желание за анархия и безредици срещу американския империализъм. Една от организаторките е Линда Сю Евънс, която се описва като момиче, отгледано с царевица и радикализирано в университета в Мичиган по време на Виетнамската война.

Благодарение на активността на университета става ясно, че крайните леви убеждения са повече от опасни. Друга партньорка в тази важна мисия е Сюзън Розенберг, която пътува до Куба и се запознава с приятелската бригада на Фидел Кастро. Помощ предоставя и Силвия Баралдини – италианка по произход и част от Метеорологичния подземен свят. Привличат се и хора като доктор Алън Бъркман.

Успехите в атентатите идват и с цена – групата става параноична и се страхува, че все по-често може да бъде разкрита. През 1985 г. авторите на терора ще се издадат сами, започвайки да записват своите инициали. ФБР бързо успява да събере всички въпросителни на едно място и да изгради профил, с който да започне своя лов. Веднага след залавянето идват и редица изследвания, защото все пак се говори за самоуки и доста успешни терористи, чийто идеи просто са били слаби за развитие и водят до липсата на успехи. От друга страна, ако обърнем внимание на Ислямска държава, там полето за изява е толкова голямо, че крайният резултат продължава да изненадва обществото. При залавянето и разглеждането на бойния арсенал, М19 са разполагали с достатъчно тротил и картечни пистолети Узи, автоматично оръжие и допълнителни рязани ловни пушки, с които да се защитават.

Цяло чудо е, че са заловени преди да се стигне до нови и по-големи кръвопролития, ала с оглед на успехите, шансовете им да продължат свещеното дело не са никак малки. Разбира се, САЩ днес има друг проблем, който се събира под флаговете на Антифа – организацията говори, че се бори срещу расизъм и фашизъм, макар и методологията им да не се различава особено от всички останали и посочени в манифеста на тази групировка. Тук има и още една важна подробност, на която трябва да се обърне внимание – мотивите, които най-накрая ще съберат всички външни фактори.

Създаването на М19 става с помощта на Виетнамската война, принуждаването на обществото да тръгне на война и липсата на каквито и да било права на ветераните след войната. Звучи парадоксално, но при наличието на трусове в обществото, резки промени, ограничения и дори принуда. Ето защо в днешно време думи като протест, бунт и евентуално насилие ще прокарват разделенията между едно общество. Все пак, поляризацията има и плюсове, но само за индивидуалистите, които имат желанието да извлекат максималните ползи. Историята е обречена да се повтаря, единственото неизвестно ще е само името на различните организации и предлагани утопии, в които сляпо да се вярва.  И все пак нека се замислим, ако група студентки могат да достигнат до Капитолия, то най-вероятно и всеки друг може да го направи!

 
 
Коментарите са изключени за Как група феминистки създаде най-успешната терористична група в САЩ

Повече информация Виж всички