shareit

Как една медицинска сестра забогатя покрай испанския грип

| от |

През септември 1918 г. чикагската полиция задържа млада дама в лобито на хотел La Salle. Обвинението е, че е успяла да осребри чекове, които никой от пострадалите не си спомня някога да е писал. Заподозряната е откарана в полицейско управление, но там успява да избяга и така и не отговаря как се е сдобила с тях. Това е историята на Джулия Лаянс, известна още като „Хлъзгавата Джули“.

23-годишната прелест обичала да носи диаманти, кожени палта и да се покрива в бижута. Парите идвали от едно много интересно странично занимание – преобличала се като сестра и веднага започвала да се грижи за пациентите болни от испански грип. Истината е, че нито една сестра по това време не била свободна за домашни визитации, но и Джули не била част от медицинския персонал.

Първото и занимание било да открива богатите пациенти и да събира всичко, което имат, практически не можела да им „помогне“ по друг начин. Преди да започне да извършва обирите си в болница, дамата предпочитала да обикаля скъпите квартали на града и с най-чаровната си усмивка да предлага своите услуги на заможните семейства. Никой не я подозирал, но след като и тя самата не знаела как да обслужи своите клиенти, повечето умирали в много сериозни болки.

Близо сто години, преди да се появи коронавируса, испанският вирус успява да вземе повече от половин милион жертви в САЩ и около 50 милиона в света. И както обикновено се случва, медицинските сестри са винаги на първа линия, за да помагат на пострадалите. Пандемията обаче има нужда от колкото се може повече хора и в този момент липсвал необходим персонал. Съответно Джулия побързала да се възползва от тази възможност. Никой нямал време да проверява нейните умения и след като се записала в домашния регистър на медицинските сестри, започнала да получава най-различни повиквателни, но винаги избирала богатите пациенти.

Била необходима само медицинска униформа и като единствена инвестиция в тази измама, не било особено трудно да се сдобие с нея. Срещу сумата от 5 долара, тя можела да взима бутилка кислород, но нейните пациенти били таксувани между 63 до 85 долара – около 1077 долара днес. В една от къщите, покрай парите, успяла да задигне два пръстена, тоалет на млада дама и други скъпоценности. Според разследването, Джулия имала и партньор в престъпленията, който доставял лекарства и други опиати.

Обикновено пишел фалшиви рецепти, покрай оригиналните, за да може измамата да изглежда още по-реална. Вечерта, в която фалшивата медицинска сестра успява да избяга, полицията дори не подозира колко точно е успяла да открадне. С малко повече подслушване на телефони и откриване на приятелите ѝ, един по един всеки започва да споменава локацията на Джулия. В един от разговорите става ясно, че сестрата е вдигнала мерника на Чарли гърка – притежател на скъп ресторант.

Преди да отиде да поеме нощната служба, Джулия е задържана. Когато попитали Чарли от колко време познава новата медицинска сестра, той отговорил, че е на служба при него през последните десет дена. Освен кражбите, Джулия често трябвало да упоява с конски дози своите пациенти и мнозина дори не се събуждат. На следващия ден жената е изправена пред повече от 50 пострадали, наложена е гаранция от 13 000 долара или 190 000 долара на днешните пари.

На връщане шериф Хики вози „Хлъзгавата Джули“ в обикновена кола и не може да си обясни как дамата скача от колата и се качва в друга, която е чакала на конкретна улица. След това поправя версията си и споделя, че задържаната искала да мине през банката и да изтегли пари, с които да плати своята гаранция. По неговите думи е бил необходим само един момент, за да изчезне. Не могат да я открият цяла година, преследвайки я през различни медицински регистри, успяват да я открият в лъскав дом на Фулертън булевард.

Споделя, че в последната година е успяла да се омъжи и е бил на меден месец и поради тази причина е била неоткриваема в града. Когато за пореден път се изправя в съда, заявява, че е била принудена от банда крадци да прави всички изброени обири. Тази версия не издържала. Джули се опитала да се направи и на луда, но дори и това не помогнало, накрая е осъдена на 10 години затвор за всички измами. До днес още не е сигурно колко точно пари е успяла да задигне.

 
 
Коментарите са изключени