shareit

Как да бъдете успешни в древен Рим

| от |

Научете занаят

Ако сте бедни, ще трябва да работите усилено, за да подобрите финансовото си състояние. Но за вас е жизнено важно да разберете кои сделки са подходящи за джентълмен и кои са неприемливи и вулгарни.

Едно крайно нежелано занимание е това на събирачите на данъци. Тези хора не само трябва да влизат в контакт с обикновения плебс, но трябва и да им взимат парите. Друг вулгарен поминък е да се наемете за платена работа, особено когато тя включва само физически труд. Заплатата, която тези хора получават, е просто символ на тяхното робство. Трябва да погледнем и търговията на дребно, при която търговците купуват стоки на едро, след което ги продават незабавно на обществеността с цел печалба. Което означава, че единственият начин за печелене на пари е да се представи погрешно истинската стойност на това, което се продава. След това идват онези, които се занимават с квалифицирана работна ръка – разбира се, в работилницата няма нищо джентълменско.

Най-малко уважаваните занаяти обаче са тези, които се грижат за физическите и сетивните удоволствия на другите – рибари, търговци на риба, месари, готвачи и продавачи на пилета. Можете да добавите към тях и парфюмеристите, танцьорите и всички известни личности.

Инвестирайте в недвижимо имущество

Притежаването на земя е най-добрата форма на богатство. Купувайте езера, горещи извори и други зони, които са силно използвани от пералните за дрехи и по тази причина всички те генерират големи печалби. Или инвестирайте в градски имоти. Най-добрият начин да направите това е да изчакате някъде да избухне пожар, което често се случва в Рим. След това се втурвате към местопроизшествието и предлагате изключително ниски оферти на собствениците на къщи в околността, които често ще приемат от страх, че огънят ще се разпространи.

За съжаление, тази схема работи и в двете посоки – пожарът означава, че градските имоти не винаги са безопасна инвестиция. Те генерират много добри доходи, но рисковете също са големи.

Бъдете заемодател

Заемането на пари винаги е изгодно. Обичайната ставка за заеми, обезпечени срещу земя, е 6%, а за необезпечените заеми е 12%, или 1% на месец. Кредиторите обаче имат голямото бреме на притеснението. Ако заемете пари на търговец, например, неговите тревоги стават и ваши – дали всеки вятър или далечен гръм, които се появи, няма да потопи корабите му в морето.

Ако някой от вашите длъжници не изпълни задължението си, трябва да бъдете строг с него. Както имате право по закон, трябва да продадете цялото му имущество, дори дрехите, които носи. Ако все още не успеете да съберете необходимия капитал за покриване на дълговете му, трябва да продадете децата му в робство. Здравите бебета и деца имат прилична цена, а продажбата им действа и като предупреждение за другите, които са в дълг към вас, да внимават.

Недостигът на храна също предлага значителни възможности за печелене на пари. В такива периоди цената на зърното нараства значително и е възможно да се предоставят краткосрочни необезпечени заеми с годишни лихви до 5%.

Станете колесничар

Ако сте беден и искате да успеете, станете колесничар – те могат да печелят извънредно големи суми пари. Паричните награди за най-добрите състезания в Рим варират от 15 до 60 хиляди сестерции. Един колесничар може да спечели сто пъти повече, отколкото един адвокат.

Най-успешният шофьор, на когото съм попадал, беше мъж на име Диокъл, който дойде от Лузитания в Иберия. Той се състезава в продължение на 24 години по време на управлението на божествените императори Адриан и Антонин Пий, преди да се оттегли на 42-годишна възраст. Диокъл спечели 1462 състезания от общо 4257 писти. Печалбите му в кариерата достигат удивителните 35 863 120 сестерции, което го прави един от най-богатите мъже в Рим.

 

За повече информация относно състезанията с колесници: Феновете на състезанията с колесници в Рим са много по-жестоки от днешните футболни агитки

 

Оженете се умно

Що се отнася до избора на жена, помислете добре за възможните кандидатки. Богатството, благородният произход и красотата не играят никаква роля в щастливия брак. Те не помагат и когато става въпрос за правенето на деца. Трябва да проверите дали нейната семейна линия произвежда достатъчно често здрави мъжки наследници.

Що се отнася до външния вид на момичето, има значение то е здраво, да изглежда нормално и да работи упорито. Ако има силно тяло, ще бъде по-подходяща за физически труд и раждане на деца. Що се отнася до характера й, трябва да търсите момиче, което проявява самоконтрол и добродетел. Разбира се, това са и качества, които трябва да се стремите да показвате и в собственото си поведение.

Организирайте елегантни вечери

Провеждането на вечеря е основна част от успеха на римлянина. Има обаче много подводни камъни, които очакват социалния парвеню, за да не изглежда груб и неелегантен.

Първо, уверете се, че планът кой къде ще седне отразява състоянието на вечерящите. Тези с най-висок ранг трябва да са до вас, а тези с най-нисък може и да са по-далече. Ако забавлявате голям брой гости, искате най-добрите ястия да се сервират на главната маса. И все пак внимавайте да не правите това твърде очевидно, в който случай ще изглеждате зли. Също би било лошо, ако разпределите най-доброто ви фалернийско вино (вино от област Кампания, Италия) се лее в големи количества на главната маса, докато малки количества по-нискокачествено вино стигат до всички останали. Твърде малко вино непременно ще породи негодувание. Не забравяйте, че нравите правят римляните.

По време на вечеря не забравяйте да забавлявате останалите гости с вашето остроумие и чар. Богатството кара човек да се чувства много самодоволен и трябва да внимавате да не поучавате другите. Сдържаната елегантност трябва да бъде вашата цел.

Платете за гладиаторски шоута

Ако станете успял човек, организирайте и игри. Хората не обичат нищо повече от това и в резултат ще спечелите голяма популярност. Най-хубавото е, когато паднал гладиатор вдига пръст и моли за милост – става толкoва тихо, че можете да чуете игла да пада. След това всички избухват в аплодисменти или освирквания според това дали са съгласни с позицията на палецът ви.

Трябва да издоите момента, всички погледи са насочени към вас. Трябва да изчакате да видите какво иска тълпата, след което да ги държите в напрежение още малко. И накрая, да вземете решението си с драматичен жест, ясно видим за всички. Милосърдието означава, че гладиаторът ще живее и ще се бие отново. Но ако не е успял да спечели тълпата, той трябва да срещне съдбата си като мъж – извръщайки глава назад, за да изложи врата си и да получи удар от меча на опонента си. Животът му е във вашите ръце.

 
 
Коментарите са изключени