shareit

Изчезването на Ейми Брадли – 28 години в неизвестност и история достойна за филм

| от |

Странно е да повярваме, че хората могат да изчезнат толкова лесно и дори днес, когато интернет и камерите са абсолютно навсякъде и анонимността продължава да бъде една крехка мечта, особено след като все по-често се говори за данни и следене. Историята обаче ни връща малко по-назад през 1998 г. Насочваме вниманието към Кралския карибски интернационален круизен кораб, носещ името „Рапсодия на моретата“. През въпросната година на кораба се качва семейство Брадли – бащата Рон и майката Ива, както и братът Брад, решават да направят една по-специална почивка.

На 24 март семейството вече е в открити води и се намира в бара на кораба. Родителите отиват да спят към 1 часа след полунощ, докато младите продължават да се забавляват. Някъде към 5 часа сутринта, бащата минава покрай каютата и вижда как дъщеря му спи на балкона на каютата. Около час по-късно минава отново покрай каютата и вижда, че дъщеря му липсва. Това не е била някаква нейна прищявка, Ейми винаги е била особено разумна, дори и за крехката си 23-годишна възраст. Корабът е успял да напусне Аруба и се движи към следващата дестинация – Мексиканския залив. Тук започват проблемите. Семейството търси дъщеря си, но без никакъв резултат. След това се подава сигнал към капитана, като се изисква момичето да бъде потърсено по радиото на кораба – отказано е.

Правят се опити за спиране на кораба, докато тече разследване, но отново настъпва отказ. Пристига дори брегова охрана, но няма никакви следи, нито от евентуално падане отвъд борда, нито от опит за самоубийство – нищо такова, сякаш тази жена никога не е била на борда. Веднага след достигането на брега, всички шансове да бъде открита, са напълно заличени. Изчезването на 24 март оставя с много отворени въпроси и вече 23 години няма отговор. Според различни източници, някои хора признават, че са я виждали един път през август 1998 г. и още един път през 1999 г. Двама канадски туристи я виждат на плажа Кюрасао и я разпознават по татуировките – жената разполага с рисунка на тасманийския дявол с баскетболна топка на кръста, както и с китайски символ, който е позициониран на десния ѝ глезен.

Канадците не сигнализирали никъде, защото едва по-късно се досетили, че това е Ейми и така изчезва. През 1999 г. член на американската флота признава, че е видял Еми в бардак и дамата е молела за помощ. Защо морякът не помага, това остава някаква мистерия. През 2005 г. свидетел на име Джуди Маурер признава, че е видял жена, която прилича на изчезналата от кораба. Локацията е магазин в Барбадос, като според Джуди, двете се разминали пред тоалетните. Ейми била придружена от трима мъже и всички те я заплашвали, че трябва да се съгласи с условията – какви са били и какво точно са изисквали от нея – това не е ясно. Така или иначе Джуди успява да разбере, че жената се казва Ейми и е държана против волята си. Един от мъжете се връща обратно в магазина и я отвежда в неизвестна посока.

Amy-Bradley1

Свидетелката се обажда в полицията и описва всички, но така и не е открита. Горе-долу същата година семейство Брадли отива в ефир при популярния д-р Фил. Те носят снимка робот, който трябва да показва как точно Ейми е остаряла и как трябва да изглежда днес. Смята се, че жената е била отвлечена за сексуална робиня и най-вероятно никога няма да се върне. Предлага се награда от 250 000 долара и около 50 000 долара при евентуално даване на добра следа, която да даде правилна посока на разследването. ФБР също дават награда от 25 000 долара за информация, която може да доведе до откриването ѝ.

За кратко време различни предавания за безследно изчезнали  хора започват да споделят нейната история и дори се опитват да предложат някаква светлина по темата, но отново няма никакъв резултат. Това е една история, която е пълна с много и най-различни противоречия. Оказва се, че хора изчезват, докато са примамени от красотата на Карибите, понякога по бреговете изплуват останки от хора. На този етап регистрираните само в един сайт са около 10 души, в някои други се допълват повече, но общата бройка е известна единствено от полицията. Факт е, че властите отказват тези подробности, защото генерално не желаят да унищожат туристическия бизнес. Възможно ли е жената да се е опитала да избяга? Трудно заключение.

Ейми осиновява куче, което иска да вземе със себе си на пътешествието. През цялото време снима и се наслаждава на почивката си, изхабява около 15 филма, защото има планове да направи сериозен колаж, когато се прибере у дома. Момичето дори изпраща картички и разказва с удоволствие колко красиво е всичко. Детайлното разследване на ФБР показва, че жената може да е всичко друго, но не и потенциален беглец. По тази линия изчезват дори и мненията, че това е човек, който може да се опита да се самоубие. През 2005 г. анонимен потребител изпраща снимки на сайт за платена любов, където една от жените позира в сексуални пози и много прилича на изчезналата.

pic81880

Някои експерти смятат, че момичето най-вероятно е вкарано в тъмната мрежа и се е превърнало в поредната секс робиня. Карибите са една доста необятна територия за тези практики. ФБР смята, че дори някой на кораба е съдействал за рекрутирането на пияни туристки, които да бъдат изведени или скрити, докато не дойде време за продаване. Какво наистина се е случило и къде точно е тази жена, никой не може да потвърди. До днес се правят фотороботи, които се опитват да я идентифицират, но вече няма нито снимки, нито следи. ФБР са категорични, че когато мине една година, шансовете за откриване падат под 50%, а след това продължават да падат в геометрична прогресия. Каква е основната оценка тогава? След 28 години шансът продължава да бъде минимален или дори нищожен. Мнозина вярват, че най-вероятно туристката е вече мъртва.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени