shareit

Хакерът, който фалира няколко онлайн фирми и изпрати виагра на Бил Гейтс

| от |

Интернет пространството винаги може да се смята за изключително уязвимо поле, в което всеки се стреми да извлече сериозни ползи. Макар и еволюцията на системите за сигурност постоянно да се стреми да гарантира максималният комфорт на всеки потребител, винаги може да откриете един достатъчно добър хакер, който да прескочи всички дупки в системата.

Не трябва да забравяме и нещо друго, хакерите са изключително етични и морални хора, макар и тяхната работа да е свързана с извършването на най-различни престъпления. В интернет пространството ще откриете хора, които получават славата на бели рицари – етични хакери, чиято основна цел е да разкрият престъпления, да докажат най-различни грешки в системата и да се постараят да предпазят колкото се може повече хора. Противниците на това движение също не са малко, но за разлика от много други, те самите експлоатират мрежата за свои собствени облаги, забавляват се изключително много с дупките в системата и по-лошото е, че са готови за наемане по всяко време.

Рядко в тези среди може да се открие изключение на правилника.
През 2000 г. неизвестен хакер успява да спечели вниманието на света и да коства затварянето на няколко компании, след като в интернет изтичат номерата на повече от 23 000 кредитни карти. Името на човекът зад това мащабно престъпление, което спокойно се нарежда до хакерската атака от WannaCry и Anonymous, е дело на 18-годишен младеж на име Рафайел Грей. За разлика от много други тийнейджъри, Рафайел се занимавал изцяло със структората и работата на компютрите, опознавайки значително проблемите в системата. Очевидно времето е било употребено правилно и много скоро любопитството на младежа започнало да се забелязва в чуждите системи.

Самият той признава, че от своето село в Уелш успял да разбере тайните на абсолютно всички. В последствие осъзнал, че в интернет никой не е защитен и сравнително бързо разширил периметъра си на действие. Описва се като „светецът на електронната търговия“ и с това дава началото на дигитален поход към канадски компании. Действията му в последствие ангажират ФБР за откриването на новата интернет заплаха. И докато щетите се оценяват за милиони долари, ФБР не може да повярва, че всичко се случва от спалнята на малко уелско село. Макар и в ръцете си да е държал няколко милиарда долара, включително и кредитната карта на Бил Гейтс, хакерът използвал едва 1400 паунда, с които да закупи компютърно оборудване, всичко останало е било непокътнато.

work-933061_1920

Бил Гейтс получава кашон виагра в дома си в Калифорния – комплимент от Грей, след като операционната система на най-богатия човек на света се оказва перфектна игрална площадка за хакерите. Макар и редица корпорации да страдат от действията му, мнозина го благославят, защото с подобна демонстрация в последните 20 години забелязахме значителни подобрения. Макар и да очаква присъда от няколко години, самият той заявява, че е извършил тази операция, защото никъде не е пишело, че подобни действия са престъпление и биха могли да нарушават закона.

Освен това напомня многократно, че в повечето случаи една компания трябва да задава въпросът „Как?“, а не „Кой?“. Около 20 години по-късно, хакерът дава интервюта и все още се представя за белия рицар на интернет. Заявява, че за свалянето на базата данни са му били необходими 10 минути, а тръпката е била точно толкова висока, колкото и сексуалната такава. И до днес продължава да бъде изключително любопитен човек, който търси всякаква информация. Подозираме, че в последно време не му е трудно да се запознае с живота на хората. Продължава да се изненадва от факта, че хората са готови на всичко, за да предадат данните си. Когато Рафайел се опитва да спечели вниманието на властите и да съобщи за проблемните системи, никой не му обръща внимание.

Започва да изпраща данни на най-различни медии, опитвайки се да докаже основните проблеми. След като реакция няма, той продължава да сваля личните данни на потребители. На финалът е подгонен от Крис Дейвис. Оказва се, че за него като бивш хакер и настоящ служител на онлайн компания за дигитална защита, изобщо не е проблем да открие престъпника. Единственият проблем е, че властите не разбират каква информация се предава. ФБР приемат информацията на Дейвис, но технически дори не осъзнават какво получават, полицията също е изгубена някъде в превода. Адекватната реакция на полицията се проявява едва с дългите обяснения на Крис.

Едва тогава правосъдието започва да се намесва в операцията. Освен това се спекулира, че Рафайел е бил ухажван от организираната престъпност, която гарантирала сериозни печалби за неговите действия. На въпросът защо Дейвис се е активирал и задействал срещу хакера, той отговорил, че започнал да се дразни на прекомерното влияние и внимание от мрежата. Днес Рафайел работи за софтуерна компания, не казва дали продължава с хакерската си дейност, най-вероятно може да прикрива следите си много по-добре и никога не влиза в затвор. Вместо това прекарва две години условна присъда като получава и няколко оферти за работа в IT сектора. Бил Гейтс никога не коментира случая с доставената виагра.

 
 
Коментарите са изключени