shareit

Х.Х. Холмс – първият сериен убиец на САЩ

| от |

САЩ може да се похвали с най-различни истории, но ако има нисша, в която експанзират до степен, в която ужасът се превръща в цяла индустрия, това ще бъдат серийните убийци. Имайки предвид, че говорим за страната, в която заселниците са предимно престъпници и бегълци от всички точки на света, можем да очакваме именно такива отклонения и престъпления.

И във всяка история има първи случай за изяви и в този случай става въпрос за Х.Х. Холмс. И всичко започва в Чикаго и парк Джаксън, където стотици хора от цял свят се събират, за да се порадват на първото виенско колело. Световният панаир от 1893 г. се оказва обект на интереси за милиони, които ще го последят в следващите дни. Около парка се разкриват красиви гръцко-римски сгради, които допълват със своята красота всички нови и известни атракции. Хората искат да видят тази прелест, особено след като до този момент са обитавали малки села.

Изведнъж урбанизацията започва да привлича обществото, което има нужда да види и после да разказва мистичните красоти. Никой дори не подозира, че сред 27-те милиона посетители, колкото ще бъдат отчетени до края на изложението е и г-н Холмс. Синеокият млад мъж често ще заговаря красиви и непознати млади дами. Именно той ще разкаже всички красоти в „Белият град“ и сладкодумно ще пренесе своята жертва в една много красива фантазия. Както един джентълмен би трябвало да направи за дамата в беда, Холмс предлага и стая, в която нежната прелест да се настани, би занесал куфара ѝ и дори ще предложи обяд или вечеря.

H._H._Holmes

 

Сникка: By Unknown author – http://www.weekendowo.pl/ciekawostki/p,psychopatyczni-mordercy-ktorzy-mieli-leczyc.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36507151

За Холмс всичко работи по абсолютен план, дамите от всяка точка на САЩ не могат да откажат на красавец, при това готов да помогне във всеки един възникнал момент на трудност. Същата вечер, докато новата жертва се настанява, нейният домакин ще използва тайните вратички, за да се полюбува. След това ще пусне газовия клапан и ще изтегли въздуха. Човекът се е постарал да контролира всичко в стаята, която предлага. Неговият хотел е разработен изцяло от него, за да се превърне килия за мъчения. И това не е първият път  на нападение. Едва през 1894 г. ще стане ясно, че през дома му са минали между 24 до 200 жени. Хърман Уебстър Мюджет, който по-късно ще се прекръсти на Хенри Хауърд Холмс е един от много трудните хора за профилиране.

Не се знае дали сменя името си, за да направи измама със застраховката, дали се опитва да прави фалшиви инвестиции или просто взима заеми, които забравя да върне, това е човек облян в пълна мистерия. Можем да го разгледаме като изключителен лъжец, готов с един поглед да измисли нова история за себе си в следващите няколкo секунди. Понякога ще бъде син на английски лорд, друг път може да има богат чичо в Германия, Холмс е просто цар в създаването на безумни истории, стига да има печалба. Ако измамата е една страна на греха, то другата е убиването на хора. В средата на 90-те години на XIX век, убиецът ще намери най-различни начини, за да покани своите жертви в дома си. До днес все още няма официална информация за всички хора, които са направили грешката да му гостуват.

Дори снимката му е извадена от архив, защото той самият винаги се стремял да избяга от камерата. От момента на арестуването му до самото дело, той ще се превърне в хладнокръвната сензация на града. Наричат го американския Джак Изкормвача и има защо. Полицията ще признае, че това е нов клас престъпник, с когото се срещат за първи път и по всичко личи, че срещите ще продължат да се случват. Хотелът му се нарича „Замъкът на смъртта“. И до днес всичките му деяния го поставят на първо място в класацията на серийните убийци. И историята започва от Ню Хемпшир през далечната 1861 г. Младежът завършва училище на 16-годишна възраст и след това започва да работи като учител.

Там се запознава и с Клара Ловеринг. Успява да убеди родителите ѝ да позволят да се ожени за него, но връзката така и не успява да просъществува дълго. На 19-годишна възраст я изоставя, заедно с неговия невръстен син Робърт и продължава да търси щастието си в страната на хилядите възможности. Отива в университета във Вермонт, след това посещава лекции в Мичиган и изведнъж открива ново влечение – дисекция на хора. Повечето познати го помнят с факта, че именно Холмс предпочитал да краде сериозно количество медицински принадлежности.

H._H._Holmes_Castle

Една от неговите хазяйки разказва, че някога е забелязала тъмен обект в стаята на Холмс и с помощта на метлата е успяла да дръпне разлагащ  се труп. Дали това е истина не можем да знаем, особено след като всяко тяло започва да се разлага и да отблъсква всички с миризмата си. Колегите от Мичиган споделят, че младежът е кротък и спокоен, понякога е много странен, но пък винаги изглежда безобиден. Освен кражбата на човешки части от моргата, Холмс разказва и още една история – тренира да стане военен и да работи като полеви хирург.

Самият той ще признае, че това е поредната лъжа, която използва, за да привлича внимание. Към края на образованието си е съден от жена, която заявява, че бъдещият доктор е прескочил думата си и отказал да се ожени за дамата, с която бил във връзка. В този момент дори това се смятало за тежко престъпление. Добрата новина е, че Холмс има достатъчно приятели, които в този момент да го защитят от тегнещата заплаха. При евентуално потвърждаване на истината, бъдещият убиец можел никога да не завърши своето образование. Малко след като се дипломира, самият престъпник ще признае, че е обещал да се ожени, но предпочитал да завърши и да се отдалечи от нея.

Това е и първият случай, в който става ясно колко дълбоки и прикрити са намеренията на убиеца. Никой не знае къде е започнала манията. Някои вярват, че още в медицинския университет се забелязват отклоненията, други смятат, че след дипломирането нещо се чупи в съзнанието на Хърман, но според историята заедно с канадски колега, започват да крадат трупове от моргата и да ги предават на застрахователите като отдавна изгубени роднини, които са починали. Така можели бързо да набавят и пари от застраховка, направена именно от тях. Друг е проблемът, че инструмент за застрахователната измама не можел да се открие толкова лесно.

В последната среща с канадеца, бъдещият убиец заявил, че можел да намери тяло в Чикаго, но за жалост партньорът му отказал да го последва. Когато дошло време да осребрява застраховката на поредната жертва, тялото е разложено и за младият лекар не остава нищо друго, освен да го зарови в мазето си през далечната 1886 г. Веднъж завършил, престъпникът започва да практикува и дори намира време да преподава в Ню Йорк. За пореден път се появява мераклийка, която е готова да предложи брак, но вместо да се премине през цялото фиаско, дамата изчезва и никой не знае как се е развил живота след поредната любовна среща.

Един ден в клиниката пристига ветеран от гражданската война, Холмс и неговият колега Стийл разбират, че трябва да извадят куршум, за да гарантират военна пенсия на семейството на стареца. Когато пациентът умира и куршумът трябва да послужи като доказателство, Холмс отказва да го предаде, преди да получи заплащане. Така или иначе пари не влизат в джоба на младия лекар, но той самият има желание да се премести в Чикаго. Мнозина смятат, че името Холмс идва от прословутия роман на Артър Конан Дойл. ТО се появява във вестника, където се съобщава, че Х.Х. Холмс е вече лекар, преминал всички изисквания на щата и може да практикува.

Dr._Henry_Howard_Holmes_(Herman_Webster_Mudgett)

 

Снимка: By Unknown, though likely a mugshot. – http://murderpedia.org/male.H/h/holmes-photos.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27571258

Успява да открие своята мечтана сграда, която да превърне в замък на мъченията. Собственикът д-р Холтън се подготвя за смъртта, а съпругата е готова да продаде имуществото, дори и след като става ясно, че подобна инвестиция не може да се изплати веднага. Малко след като къщата е прехвърлена, вдовицата също изчезва безследно. Ражда се версията, че най-вероятно е заминала за Калифорния, но е възможно и тя е последвала стъпките на съпруга си. С получаването на сградата, Холмс създава своите тайни коридори, с които да има достъп до всяка една точка. Може да се предвижва незабелязано, тихо и спокойно.

Когато е готов, пуска и обява във вестника, предлагайки стаи, специално за панаира от 1893 г.  Построен е трети етаж, но дори и мебелните фирми не са сигурни, че ще се използва за хотел, убиецът никога не закупил достатъчно инвентар за обзавеждането им, няма регистрация в администрацията, че това е хотел. Единствената странна придобивка е закупуването на тръби и клапъни. На 13 август избухва пожар на последния етаж и Холмс евакуира цялата сграда. За мнозина това е трик, с който да се изпразнят джобовете на застрахователната агенция. В разказа си пише, че всички гости са успели да напуснат сградата, макар и никога да не използва имена.

Това обаче не е първата измама. До този момент собственикът се е опитал да създаде бързо лечение за алкохолизъм, печатарска компания, компания за огъване на стъкло, да продава материали за създаването на небостъргачи и още много други. Докато идва време за създаването на хотела, той вече е съвършен измамник, запознат с всички тънкости в занаята. Освен тоова вече е намерил Мирта Белкнап, чийто родители разполагат с бизнес и имат сериозни възможности. Холмс преследва идеята да се омъжи за нея, родителите го харесват и накрая дори закупуват къща за младата двойка.

Скоро се ражда дъщеричка – някъде през 1890 г. и изненадващо за всички, животът започва да се нормализира или поне така можем да си мислим. Лудостта се обажда отново и докторът напуска семейството си, като в течение на времето намалява все повече и повече посещенията. Същата година се появяват и купувачи за „хотела“, в който Холмс ще започне своите убийства.

Нед Конър е известен бижутер, който с удоволствие щял да инвестира парите си, но пропускал факта, че се изправя срещу един от жесток манипулатор. Къщата се продава, при това с всички натрупани дългове. Междувременно Холмс завърта афера със съпругата на бижутера – Джулия. В един момент измаменият започва да се чуди дали не е заменил дома за своята съпруга. Нед се разочорва, продава обратно закупеното и се изнася. Никой не знае какво се случва с Джулия. С времето и тази жена изчезва. Следващата жертва е Емилин Сигранд. Млада и красива секретарка, която работи в клиниката за алкохолици. Запознава се с мъжа на поредното „Бизнес пътешествие“.

Дамата бързо е спечелена от чаровния лекар с бизнес нюх за измами, живее около 2 години и изчезва от радарите. Когато питат какво се случва с поредната любов, мъжът отговаря, че се е омъжила за своя годеник и е напуснала града. Повечето обитатели в сградата му, която вече работила като хотел, започнали да се усъмняват, следователно Холмс пуснал обява във в-ка, в която съобщава за щастливата сватба. Следващата жертва на хоризонта е именно Мини Уилямс – перфектна, поради простата причина, че вече е богато сираче.

През 1893 г. дамата е толкова влюбена, че преписва няколко от имотите си. През 1893 г. се местят в Чикаго и обяснява на новата си половинка, че поради бизнес причини го наричат Х.Х. Холмс, а тя продължава да вярва, че истинското име е Хауърд Гордън. По-късно пристига и другата сестра, която да се запознае с толкова бляскавия съпруг. След няколко дни и двете дами никога не напускат сградата. Последните жертви са семейство Питизел. През 1894 г. Холмс предлага на съпруга Бен да инсценират смъртта му и по този начин да успеят да вземат парите от застраховката. Излишно е да споделяме, че планът работи до момента, в който измамата се оказва истина,  при това за цялото семейство.

Moyamensing Prison, The Execution of H. H. Holmes (1895)

 

Снимка: By Herman W. Mudgett – Holmes’ Own Story (1895) https://archive.org/details/HolmesOwnStory1895, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81651926

Когато най-накрая властите започват да стесняват кръга, Холмс бяга при първородния си син и съпругата си. Разказва, че има амнезия и не помни абсолютно нищо, но не забравя коя е неговата съпруга и я обича изключително много. Както обикновено, веднага му се доверяват. На 17 ноември е арестуван в Бостън. Обвиненията започват да се изсипват едно след друго. Когато инспекторите влизат в легендарния хотел, започват да откриват и редица човешки останки. Откриват и варели с газове, които са използвани за убиване на хора, намира се и достатъчно плът.

Сред всички останки се разкрива и тялото на 10-годишно момиченце, което е толкова разложено, че не може да се идентифицира. Лека полека става ясно, че докторът е разлагал телата в химикали, изгарял е дрехите в печката и след това е погребвал останките в мазето. С всички тези обвинения е повече от ясно, че Холмс очаква екзекуция. В съда признава, че е убил 27 човека, но цифрата и останките разкриват много по-жестока истина и броят до днес остава напълно непотвърден. На 7 май приключва легендата за д-р Смърт и мистичния чикагски хотел.

Заглавна снимка:By Unknown, though likely a mugshot. – http://murderpedia.org/male.H/h/holmes-photos.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27571258

 
 
Коментарите са изключени