shareit

Гриселда Бланко – жената, която плашеше дори Пабло Ескобар

| от |

Хората я познават като „Кралицата на кокаина“, „Кръсницата“ и още много други интересни наименования, с които да се подчертае нейната красива личност. Дори и да изглежда невинна на снимката си, излъчвайки спокойствие и уравновесеност, не трябва да се бъркаме. Това е човек без никаква форма на страх и етика. Тя идва на власт през 70-те години на миналия век, докато Пабло Ескобар се занимава с кражбата на автомобили и дори не подозира за съществуването на наркотиците. Макар и в следващите години да се превърне в краля на кокаина, именно Гриселда Бланко създава основите на империята му.

Има твърдения, че Гриселда прави Пабло свое протеже, други смятат, че го използва като инструмент в нарко войната от същия период. Знаем само, че във времето на нейния възход, тя е един от най-важните играчи и владее изцяло американската територия, а за да започне някой да продава, той задължително трябва да се срещне с Гриселда. Партньорите не са никак малко, но повече са враговете, които желаят нейната смърт, както в Колумбия, така и в САЩ. Докато тя е на основния управленчески пост, престрелките, при това посред бял ден, са напълно нормално събитие.

Самата тя дава поръчка за убийството на около 250 души – официални. Тя е по-страшна и от мъжете в този бизнес и всеки е готов да изпълнява нейните прищевки, само и само да не се налага да я види на живо. Спокойно можем да заявим, че Мадам Бланко е олицетворение на дявола. Кокаинът има и друга страна, дамата закупува луксозен апартамент в Маями, има диаманти от първата дама на Аржентина, разполага със златен MAC 10 картечен пистолет и милиарди долари, които ще стигнат за няколко живота. А това никак не е малко за човек, израснал в гетото на Картаген, Колумия. Гриселда се ражда през 1943 г. и веднага знае с какво иска да се занимава.

Cocaine Used As Currency in Parts of Colombia

На 11-годишна възраст отвлича 10-годишно момче и след това го убива, след като родителите отказват да заплатят откупа. Родителите ѝ никога няма да спечелят наградата за грижовни и любящи хора и момичето напуска дома си, започвайки работа като проститутка и обирджийка на улиците на Меделин. На 13-годишна възраст открива възможността да влезе по-сериозно в организираната престъпност и успява да се омъжи за Карлос Трухильо, трафикант на мигранти в САЩ. Макар и да имат три деца, техният брак не издържа много и скоро Бланко убива своя съпруг – един от тримата, които ще има в живота си, останалите също ще последват тази съдба.

Вторият съпруг Алберто Браво е и причината за влизането на Гриселда в кокаиновия бранш. Тя се премества в Ню Йорк и улавя златната треска на наркотиците. Получава директни доставки от родината и дори успява да отнеме този бранш от Италианската мафия. Точно тогава получава и прякора „Кръстницата“. За да няма никакви проблеми с трафика, тя използва млади дами, които да крият белия прах в бельото си, дизайнът е разработен изцяло от нея, а през 70-те години все още никой не бърка навсякъде. След като бизнесът се налага, Браво заминава в Колумбия, за да засили доставките, а Гриселда остава и контролира своята империя в Ню Йорк. През 1975 г. и двамата са заловени в акция, при това една от най-големите в историята. Преди да бъде вкарана в затвора, дамата успява да избяга обратно в родината си, също така убива втория си съпруг, след като прави ревизия и установява, че липсват няколко милиона долара.

Cocaine Used As Currency in Parts of Colombia

Легендата разказва, че тя вади пистолет от ботуша си и го застрелва в лицето, той също стреля със своето Узи и я прицелва в стомаха. Има и версия, че Пабло Ескобар е палачът на втория съпруг. При направената аутопсия години по-късно, на стомаха на кръстницата ще се открие белег от прострелна рана. При убийството на Браво, Гриселда вече се нарича „Черната вдовица“. По-важното е, че остава единственото лице, което да контролира цялата империя сама, вече няма други играчи. На следващата година изпраща кораб пълен с кокаин. Корабът трябва да участва в надпревара, но така и така заминава, защо да не свърши нещо полезно. През 1978 г. идва и третия съпруг Дарио Сепулведа – банков обирджия. Ражда се и третия син на име Майкъл Корлеоне. След като колумбийката прочита безсмъртния труд на Марио Пузо, решава да се вдъхнови и приема точно тази отредена роля. Заминава за Маями и скоро се смята за единствената американска кралица на кокаина.

Там закупува недвижимо имущество, скъпи автомобили, разполага с частен самолет, няма ограничения за абсолютно нищо, привлича всички известни личности на Маями и винаги намира достатъчно проститутки за лъскавите си партита. Прави секс с мъже и жени, като за възбуда използва своето оръжие. Прави и една много сериозна грешка – пуши кокаин или поне необработен кокаин, наричан още базука. Тежките наркотици помагат за развиването на параноя. След като плува сред големите акули, нейните методи са до някаква степен оправдани. Картелът Медилин вече започва да товари цели самолети със стока, следователно конфликтът наближава. От 1979 до 1984 г. Южна Флорида става военна зона. Първите изстрели са произведени през 1979 г. от хората на Бланко, като убийството е направено в един от големите молове.

Целта е магазинът Crown Liquor и след като целта е елиминирана убийците продължават да преследват персонала на магазина. Като във филм, господата пристигат в магазин за парти стоки и само секунди след излизането си наистина започват да правят парти. Полицията нарича тези микробуси – танкове, защото са с доста дебела броня. След това убийците се качват на мотори и в движение изсипват щедри количества олово по целите си, тази практика се използва до голяма степен от Пабло Ескобар. Любимият убиец е Йорге Аяла. Той се наема, когато високите постове трябва да изчезнат. Неговата задача е да елиминира големите семейства, децата и съпругите, няма никакво значение кой ще излезе пред мерника му. Политиката на кръстницита е елементарна – ако не се заплати на време, фамилията се заличава.

Cocaine Used As Currency in Parts of Colombia

Същото важи и при опит за измама, търговия с друго семейство и още много други не толкова благородни практики. След поредната задача, в която деца умират, най-качественият килър на дамата решава да сложи край на тази порочна практика и дори има желанието да премахне своята работодателка. Най-вероятно повратният момент идва с убийството на Хесус Кастро. По време на убийството, Аяла стреля с картечен пистолет и два от куршумите попадат в главата на 2-годишният син на Кастро. През 1983 г. нейният съпруг отвлича Майкъл Корлеоне и го води обратно в Колумбия. Това не се харесва на дамата и собствените ѝ убийци ще направят един от най-качествените разводи в историята. Господата се преобличат като полицаи и спират автомобила му, като пред погледа на Майкъл извършват едно от най-зловещите убийства.

Убийството на бащата не се нрави на семейството и накрая собствените синове се обръщат срещу майката. През 1984 г. племенникът на Алберто Браво (вторият съпруг и осъзнаваме, че това започва да прилича на кървав латино-американски сериал) започва да обикаля любимите молове на наркокралицата, опитвайки се да я убие. Доброжелателите на бланко са толкова много, че всеки е готов да стреля, стига да успее да я открие. Поредната жертва е Марта Садарияга Очога. Тя е убита, защото си свършва работата и доставя кокаин на стойност от 1.8 милиона долара. Бланко поръчва убийството, за да не плаща. През 1984 г. тялото на Очоа е открито в канал. Стига се до там, че бащата на жертвата се признава за убиец, за да спре по-нататъшните кървави войни и поне да запази останалата част от семейството си. През 1985 г. на 42-годишна възраст, една от най-опасните жени е задържана и вкарана в затвор за 20 години по обвинения в наркотрафик.

Cocaine Used As Currency in Parts of Colombia

Както се досещаме, това не е нейният край. Властите искат да я обвинят поне в едно убийство. Единственият проблем е, че никой не желае да застане срещу нея и да повдигне обвинение. В затвора Гриселда започва един нов живот. По същото време получава писмо от Чарлз Козби – дребен трафикант. Пленен от обаятелната харизма на кръстницата, той започва да си пише с нея и най-накрая двамата се срещат в затвора. Почти веднага избухва любовната искра и с помощта на няколко рушвета, двата получават много специални права в затвора. Вярва се, че Козби е получил много голяма част от империята на дамата. След като тя е отстранена, аудиторията започва да преследва Освалдо – нейният син. През 1992 г. е застрелян в крака и рамото по поръчка на Пабло Ескобар.

През 1994 г. Гриселда е призована обратно на съдебната скамейка, а пред нея застава един от най-верните ѝ убийци. Той дава всички липсващи парчета от пъзела, за да стане ясно какво точно е правила неговата шефка. Информацията е достатъчна за няколко смъртни присъди. Докато е в съда, слага една бележка в ръката на своя възлюбен, която гласи следното „jfk 5m ny“. Едва по-късно става ясно, че жената е поискала да бъде отвлечен Джон Ф. Кенеди джуниър, като за тази услуга ще получи сумата от 5 милиона долара, а тя ще използва президента, за да получи свободата си обратно. Очевидно са били достатъчно близко до изпълнението на тази задача. Те са много близо до целта, когато покрай тях минава полицейска кола и всички решават да избягат малко по-далече. Бланко наистина има ресурсите да организира подобно престъпление, но и до днес няма информация дали наистина го е поръчала.

Coca Plantation Farmers

След като този план не успява да мине, основният свидетел бързо се забърква в секс скандал с една от секретарките в съда на Маями. През 2004 г. жената приема сделката да бъде освободена и съдена в Колумбия. Успехът ѝ наистина е голям, но вече има твърде много съперници и врагове. През 2012 г. кръстницата е простреляна два пъти в главата пред месарски магазин. Тогава е на 69-годишна възраст. По ирония на съдбата е убита по същия начин, по който тя убива всички свои противници – преминаващ мотор пуска един по-дълъг откос и се надява на чудо, като то се случва. До днес никой не може да гарантира кой точно е поръчал убийството. Кратката версия в това отношение е: всички. Мнозина смятат, че най-вероятно това е дело на Пабло Ескобар, но вече няма значение, той също се намира в гробището, в което е погребана и Гриселда.

Снимки: Wikipedia, GettyImages

 
 
Коментарите са изключени за Гриселда Бланко – жената, която плашеше дори Пабло Ескобар

Повече информация Виж всички