shareit

Горили, слонова кост и атомни бомби в космоса: Няколко важни въпроса и техните отговори

| от |

Въпрос: Горилите често страдат от сърдечни заболявания. Кои са основните причини за това?

Може да изглежда, че горилите е по-малко вероятно да имат сърдечно-съдови заболявания от хората, но това всъщност е водещата причина за смъртта на маймуните в плен, убивайки повече от 40% от мъжките горили в северноамериканските зоологически градини. Въз основа на проучвания на чревни бактерии и други фактори, изследователите в зоологическите градини преосмислят видовете и количествата храна, които да се дават на големи маймуни, включително да преминат от преработени хранителни бисквити към видовете дървета и плодове, които ядат в дивата природа. За да избегнат анестезирането на горилите, което може да натовари допълнително сърцето им, Беки Малински, уредник на примати в Националния зоопарк на Смитсониън, казва, че нейният екип е обучил своите горили да им сътрудничат при правене на ултразвук на сърцето и други процедури за събиране на данни за здравното им състояние.

Ramses I Mummy

Въпрос: Защо древните египтяни са премахвали мозъка и други органи, преди да мумифицират тялото?

За да запазят трупа хубав за следващия живот. Египтяните вярвали, че тялото ще пътува до отвъдното, казва Александър Нагел, научен сътрудник в Националния природонаучен музей, но единственият орган, който смятат за необходим за това пътуване, е сърцето, което те виждаха като център на душата на човек и което често оставят непокътнато. След като отстраняват другите органи, египтяните натриват трупа със солена смес, за да го изсушат – друг начин за забавяне на гниенето. Те прилагат подправки, билки, парфюми и масла, за да поддържат тялото еластично и да се преборят с неприятните миризми. Що се отнася до превързването, по-важните личности получават по-специални превръзки. Амулети, поставени в бинтовете, пък отблъскват злото по пътя да смъртника към отвъдното.

Въпрос: Оригването и киселинният рефлукс са различни за астронавтите в космоса, тъй като за тях няма долу и горе?

Да. При микрогравитацията въздухът се смесва с хранителни частици, казва Дженифър Левасър, уредник в Националния музей на въздуха и космоса, така че оригването в космоса е по-вероятно да доведе направо до повръщане. Астронавтът Джим Нюман разработва своя собствена техника за намаляване на вероятността от повръщане: Той се избутва от стена, за да създаде сила (инерцията му), която отделя храната от газовете в стомаха му, подобно на гравитацията.

Въпрос: Соленоводните риби съдържат повече натрий от сладководните риби?

Да, но те не са толкова солени, колкото самите солени води (океаните, например). Хрилете на морската риба спомагат за изпомпването на излишния натрий, както и на други минерали като калий и хлорид. Изследванията показват, че този процес се контролира от различни хормони. При сладководните риби процесът протича обратно: техните хриле помагат за приемане на сол от водата вместо изтласкването й навън. Раираният костур е особено умел в поддържането на този баланс и в двете среди, казва Мат Огбърн, старши учен в Смитсоновския център за екологични изследвания. Въпреки че костурите се раждат в сладка вода, те мигрират в солена преди първата си зима и се връщат в сладководни, за да хвърлят хайвера си.

Ivory trade

Въпрос: Какво прави слоновата кост толкова ценна?

Тя няма стойност сама по себе си, но културната й употреба я прави много ценена. В Африка тя е символ на статут от хилядолетия, защото идва от слоновете, които са изключително уважавани животни, и защото е сравнително лесно да се гравира в произведение на изкуството. Старейшините на племената я използват, за увеличаване на икономическата си сила – чрез контрол на ценни ресурси и чрез търговия с други хора – казва Кристин Мълън Криймър, заместник-директор и главен уредник в Националния музей на африканското изкуство. Върхът на търговията със слонова кост в Африка е от 15 до 19 век и се разширява до Европа, арабския свят и дори по-нататък. През 19 и 20 век нарастващото търсене на клавиши за пиано от слонова кост, билярдни топки и луксозни предмети довежда до рязък спад на популацията на слонове. От 80-те години различни природозащитни групи и правителства прилагат разпоредби за защита на застрашените видове.

Въпрос: Военновъздушните сили на САЩ обмислят да изпробват ядрена бомба на Луната по време на Студената война. Какви биха били последствията?

За нас няма да има, защото разстоянието голямо. Всяко ядрено оръжие на Луната би издълбало кратер и би замърсило района с радиация. Но експлозията вероятно няма да засегне Земята или нейната близка космическа инфраструктура, казва Майкъл Нойфелд, старши куратор в отдела за космическа история в Националния музей на космоса. ВВС не изпълняват предложението си за Луната от 1958 г., но Съединените щати и Съветският съюз взривяват ядрени оръжия на няколкостотин километра над Земята до 1962 г. Договорът на ООН за космоса от 1967 г. забранява там да се ползват „оръжията за масово унищожение“ и нито една голяма сила не се е опитвала да наруши тази забрана.

 
 
Коментарите са изключени за Горили, слонова кост и атомни бомби в космоса: Няколко важни въпроса и техните отговори

Повече информация Виж всички