shareit

Ерик Клептън изпраща от този свят едни от най-великите музиканти

| от |

Ерик Клептън е трябвало да се срещне с Джими Хендрикс в нощта, когато Хендрикс умира. Той също беше и със Стиви Рей Вон в нощта, когато Стиви умира.

Клептън е бил добър приятел с Джими Хендрикс и уговорката им за въпросната нощ е била двамата да се видят на концерт Sly and the Family Stone. Клептън му купува китара, която е направена специално за левичари (Хендрикс е левичар, но свири с китара за дясна ръка като просто нарежда струните наобратно). Джими никога не получава този инструмент, защото в онази вечер не се появява, за да се срещне с Клептън . По-късно Клептън казва:

На другия ден чух, че е починал. Беше припаднал, надрусан, убит от смесването на алкохол и наркотици и се беше задави от повръщането си. За първи път смъртта на друг музикант наистина ме разтърси. Всички се бяхме почувствали зле, когато Бъди Холи почина, но тази смърт беше много по-лична. Бях невероятно разстроен и много ядосан и бях изпълнен с чувство на ужасна самота… Излязох в градината и цял ден плаках, защото Джими ме беше изоставил. Не защото той си отиде, а защото не ме беше взел със себе си. Това просто ме направи толкова ядосан. Не бях тъжен, просто бях разгневен.

Джими Хендрикс почива от задушаване, както казва Клептън, след като приема девет таблетки от сънотворното Vesparax като препоръчителната доза е само едно хапче. Смята се, че музикантът не е знаел колко силен е този препарат, а неговата приятелка Моника Данеман, за която са били хапчетата, твърди, че не знаела, че ги е взел.

Данеман също така твърди, че Хендрикс все още е бил жив, когато линейката пристига. Тя казва още, че е била с него по път за болницата. Медиците обаче отричат тя да е била там, когато пристигнали, а Хендрикс е бил вече мъртъв от известно време (вероятно той умира към 3:00 часа сутринта, а те са пристигат в 11:27). Много години по-късно, през 1996 г., Данеман се самоубива, след като се сблъсква с редица правни проблеми.

Клептън също е и един от последните хора, които са със великия Стиви Рей Вон (който в горното видео виждаме да изпълнява „Voodoo Child“, песен на Джими Хендрикс) преди да почине. В нощта на преждевременната смърт на Вон през 1990 г. той и неговата група подгряват преди изпълнение на Клептън в Музикалния театър на Алпийската долина. Последната му песен е джем сесията, е която свирят и Клептън, Робърт Крей, Бъди Гай и Джими Вон.

След шоуто, когато Стиви, Джими и съпругата на Джими, Кони, се опитаха да хванат един от четирите хеликоптера, които ще пътуват обратно към Чикаго. Те откриват обаче, че местата им са заети от Боби Брукс, Найджъл Браун и Колин Смит – членове на групата на Ерик Клептън. Стиви искаше да се върне в Чикаго възможно най-бързо и затова заема последното място като оставя Джими и Кони. Хеликоптерът катастрофира малко след излитане, когато пилотът Джеф Браун случайно се врязва в ски писта с висока скорост.

По това време хеликоптерът е на височина около 260 метра като планината се издига на около 300 метра. Смята се, че пилотът се е опитал да ги прекара около нея, а не над нея, но е прецени неправилно позицията си поради гъста мъгла и тъмнина (било е около 1:00 часа през нощта). По тези причини той не може да види планината и разчита само на инструментите на таблото си. Хеликоптерът се завъртя рязко точно преди да се разбие, така че се смята, че поне в последния момент пилотът осъзнава грешката си.

Катастрофата остана незабелязана няколко часа, докато не се вижда, че хеликоптерът не е пристигнал до крайната си точка. Но дори да беше установена по-рано, това нямаше да помогне, тъй като аутопсиите разкриват, че всички са умрели още при удара. Самият Вон има множество наранявания, които биха били сами по себе си фатални, включително разкъсване на аортата, фрактури на черепа и разкъсан далак и черен дроб.

Пилотът на хеликоптера, Джеф Браун, не е сертифициран да лети само на инструменти в гъста мъгла (макар че е сертифициран за това в самолет). Поради тази липса на сертификат, съпругите на членовете на групата на Клептън получават по 2 милиона долара всеки в споразумение с компанията, която притежаваше хеликоптера.

Удивително, (не особено приятно за Клептън), той също е бил и един от последните хора, които виждат друг свой добър приятел и музикант, известния китарист Дуейн Алман преди да загине при катастрофа с мотоциклет през 1971 г., след като се отклонява, за да избегне камион. При катастрофата Харлито на Дуейн пада отгоре му като смазва част от вътрешните му органи.

 
 
Коментарите са изключени