shareit

Емануела Орланди – добре пазената тайна на Ватикана

| от |

Как може един човек да изчезне? Къде отива, какво се случва с него? Обикновено на тези въпроси отговарят криминолози, детективи и най-различни бюра за разследване, но понякога и те нямат отговор. Един от големите скандали на Ватикана се насочва към името Емануела Орланди. Момичето изчезва на 22 юни 1983 г. и тогава е едва на 15-годишна възраст.

Според властите, Емануела е забелязана как си тръгва от урок по музика и никой повече не я вижда. За всеки ден, в който момичето не може да бъде открито, различни медии и разследващи ще извадят по една нова версия. Очакваните предложения се въртят около аматьорско отвличане за откуп, евентуална намеса на мафията и присъствието на турска фашистка група.

И до днес никой не може да каже какво наистина се е случило с 15-годишното момиче. И най-лошото е, че Емануела изчезва от едно от най-безопасните места на света, както и брат ѝ ще заяви по-късно. И макар бащата на момичето да е водеща фигура във Ватикана и населението там да живее в добри отношения, дори там може да се случват престъпления. Орланди ходила на уроци по флейта и на въпросната дата изпълнявала своите задължения. Според очевидци, момичето се опитало да говори със сестра си, но след това никога не се прибира у дома.

Това е последният ѝ контакт с роднина. На следващият ден властите разбират, че е изчезнала и започват разследване. Появяват се най-различни следи, но сред тях има две много точни – едната пристига на 25 юни, а другата на 28 юни. В първата следа човек на име „Пиерлуиджи“ споделя, че е забелязал момичето в деня на изчезване да се разхожда в Рим и дори дава необходимите подробности за дрехите и вещите – флейтата, която е носила. Според неговите наблюдения, Емануела се наричала „Барбарела“ и заявила, че днес е напуснала дома си, за да продава продукти на Авон.

Според сестра ѝ, с която последно са говорили, момичето наистина е имало такива планове, преди да изчезне. Второто обаждане също дава достатъчно детайли, но освен това добавя, че „Барбара“ е била забелязана в бар до музикалното училище. малко след това всички започват да говорят за турска терористична група – Сивите Вълци. Повечето хора споделят, че момието е отвлечено и ще искат да бъде освободен един от техните хора.

gettyimages-470659402-594x594

Проблемът е, че докато всички се опитват да помогнат за откриването на момичето, никой не осъзнава, че с всяка следваща партенка, инспекторите само губят ценно време. Предложението за турска терористична група обаче не е единствено в листата с абсурди. Повечето телефонни обаждания споделят, че най-вероятно момичето вече е мъртво. Едно особено главоболие е локацията на престъплението. Мнозина знаят много добре, че покрай Ватикана има добре оформен кръг между религиозните сили и мафията, които често влизат в определен конфликт.

Някои теории се въртят около криминален синдикат на име Банда дела Маглиана, водена от Енрико Де Педис. Тази теория насочва вниманието към даването на крупни суми на Ватиканската банка, но когато църквата не успяла да върне парите, мафиотите преценили, че ще вземат дете на някоя водеща фигура и ще го освободят след изплащането. Според анонимни източници, приятелката на Де Педис споделила, че именно той е отвлякъл момичето. Липсата на доказателства и дори на ДНК не може да бъде открита абсолютно никъде в имотите, както на Педис, така и на други съучастници.

Когато Али Агджа не успява да убие папа Йоан Павел II, мнозина започват да подозират него и Сивите Вълци. Версията е, че господата са готови на размяна и ще пуснат Орланди единствено като откуп за Агджа. Малко след пускането на единствените точни следи, в управлението звъни човек, който по-късно получава прякорът „Американецът“ заради своя акцент. Същият настоява да се извърши разманя между двете страни след 20 дена. Ватиканът обаче игнорира този сигнал и нищо повече не се случва.

Една от най-смразяващите версии е историята, в която местни високопоставени личности отвличат млади момичета, които по-късно да използват и предлагат като секс робини. Отец Габриеле Аморт – екзорсистът на Ватикана, нает лично от папа Йоан Павел II – споделя и своята версия, в която най-вероятно момичето е било малтретирано и след това убито. Според него този вид забавления винаги са присъствали и Ватикана разполага с така наречените снабдители на деца, а протекцията идва директно от дипломатическите кръгове.

До този момент семейството на момичето се опитва да разбере поне истината и да открие останките на детето си, като последното е най-тежката възможна версия. През 2019 г. семейният адвокат Лаура Сгро получава интересна бележка, в която присъства снимка, направена в гробница във Ватикана, а към това е добавен и текст, гласящ: „виж накъде сочи ангелът“. Самата гробница има ангел-пазител.

Писмото се предава в полицията за идентификация. Анализът на самата гробница показва, че скоро е била отваряна, следователно останките ѝ може да бъдат наистина там. През 2018 г. Ватикана отново намира човешки останки, но семейството, което отдавна е изгубило дъщеря си, за пореден път остава разочаровано. Същите не са на момичето. Проверката на гробницата не дава също необходимия отговор. Проблемът за семейството е, че до този момент католическата църква сериозно отказва да асистира на Пиетро Орланди (братът).

При опит да сподели трагедията си с папа Франциск, папата отговаря, че сестра му е в рая. Мнозина смятат, че отказът е просто поредно доказателство, че църквата е замесена по един или друг начин в отвличането. Макар и мнозина да смятат, че това е краят на историята, появата на подобни писма и доказателства може да накара фамилията да продължи да пази своята надежда. Никой не е виждал Емануела Орланди и не е ясно дали изобщо някога ще се види – истината остава своето колебливо присъствие, замаскирана в най-различни теории.

 
 
Коментарите са изключени