shareit

Ейми Семпъл, която беше отвлечена, но май не беше

| от |

На 18 май 1926 г. Ейми Семпъл Макферсън отива на Венис Бийч да поплува в Тихия океан. Като запален плувец, Ейми обичаше да излез за малко от храма в Ехо Парк за едно бързо потапяне в океана. Тя беше оставена на плажа от секретарката си, която след това я напуска, за да си върши нейна работа. Когато се връща обаче, Макферсън я няма нито на плажа, нито във водата, нито никъде. Паникьосана секретарката звъни на водачите на Храма Анджелъс и след като заедно с тях претърсват брега и водата безрезултатно, те стигат до печалното заключение, че Ейми Семпъл Макферсън се е удавила в Тихия океан. Както майката на Ейми казва с насълзени очи: „Сестра Ейми вече е с Исус“.

Но това не е краят на историята за мистериозното изчезване на Ейми Семпъл Макферсън.

Това е само началото…

Ейми с третия си съпруг

Славата на Ейми бързо израства. Като енергична, драматична и жизнена жена евангелист, тя е глътка свеж въздух в малко заблатилия религиозния ландшафт през 1920 г. До 1922 г. според списание Smithsonian тя вече чупи рекордите по посещаемост, поставени от нейните връстници от мъжки пол. В Сан Диего над 300 000 души идват да я видят как проповядва. Има толкова много хора, че морската пехота е повикана да „контролира тълпата“. На същото това събитие се казва, че Ейми полага ръце на „парализирана“ жена и тя се изправя на крака за първи път. Ейми Семпъл Макферсън беше звезда.

През 1921 г. тя тръгва към големия град, Лос Анджелис, който е идеален за нейните до известна степен театрални религиозни церемонии. Използвайки парите, които беше печели от своите изяви, тя купува земя в Ехо Парк и изгражда Храма Анджелъс за своето Евангелие на четворката (наречено така за четирите идентичности на Исус: Исус Христос като Спасител, Свети Дух, Лечител и на идващ скоро крал). Той отворя през 1923 г. и има вместимост от 5300 души, но привлича още хиляди. Сградата бе, както националното онлайн списание по архитектура Curbed я нарича, „Първата мегацърква на Америка“.

Храма Анджелъс

Проповедите й са направо гледка. Тя наемаше художници, сценографи и актьори, които да й помогнат да създаде своите „Илюстровани проповеди“. Ейми знаеше как да задържа вниманието на човек и това беше с шоу. Списание Harper’s през 1927 г. съобщава, че „В този град, който обожаваше шоуто, никое развлечение не се сравняваше по популярност с това в Храма Анджелъс“.

Тя дори се развива, използвайки новите технологии на времето. На 26 февруари 1924 г. купува радиостанцията KFSG като става втората жена, получила лиценз за излъчване. По KFSG излъчва проповедите си в региона, така че нейните последователи, които не можаха да стигнат до Храма Анджелъс, все пак да чуят Божието слово. До май 1926 г. Макферсън е в разгара на славата си… което прави внезапното й изчезване толкова шокиращо.

Several people stroll by the Dance Hall on the Amusement Pier at Venice Beach, ca.1900-1920

Кадър от алеята на Велин Бийч, 192о

В дните след изчезването на Ейми, нейни привърженици, последователи и фенове се стичат на плажа, за да видят дали, ако въобще, могат да помогнат. Двама особено отдадени господа се удавят, докато я търсят. Някои от нейните последователи дори залагат динамит във водата, мислейки, че евентуално това би изкарало потъналото й тяло от дълбините. Вместо това убиват цял куп риби. Други смятали, че е само въпрос на време преди Ейми да се върне, възкръснала от мъртвите като Исус.

След време, когато тялото й окончателно се пише загубено, пресата започна спекулации, че тя изобщо не е мъртва, а е просто изчезнала. Нейната енергична личност и начин на живот раждат истории, че тя липсва заради пластична операция или има аборт или афера. Всъщност, неотдавнашното напускане на Кенет Г. Ормистън, инженер в KFSG, и интервютата, направени с бившата му жена, подхранват слуховете, че Макферсън е избягала именно с Ормистън.

Изведнъж хора от цялата страна твърдят, че са видели Сестра Ейми. Един частен детектив се заклева, че я е видял да се качва във влак близо до Сан Фран: „Познавам я добре висуално и знам, че не греша“. Мини, майката на Ейми, получава бележки за откуп от няколко различни групи, твърдящи, че дъщеря им е при тях и искат пари. Единият, подписан от група, наречена „Avengers“, иска възмутителната сума от 500 000 долара (около 6,7 милиона долара днес). Мини обаче смята, че всички са фалшиви и ги изхвърля.

Aimee Semple McPherson in DouglasAZHospital

32 дни след изчезването на Ейми Семпъл Макферсън, тя е намерена в болница в малкото мексиканско градче Агуа Приета, Сонора, южно от Дъглас, Аризона и на около 1000 километра от Лос Анджелис. Тя казва на персонала, че е била отвлечена, надрусана и държана като заложник в малка барака. Успява да избяга едва след като развързва въжетата и измина пеша 30 километра в пустинята. Изтощена и обезводнена, но иначе здрава, тя се спасява като по чудно. Но беше ли наистина чудо?

След като потвърждават самоличността й по мъничък белег на пръста й и способността на Ейми да назове по име своя домашни любимци гълъб, водачите на Храма и Мини се отправят към Аризона. Ейми доразказва историята на всички. Тя е на плажа, когато към нея се приближават мъж и жена, които казват, че се казват Стив и Мексикали Роуз и твърдят, че дъщеря им е много болна и искат Ейми да се помоли за нея. Тя се съгласява и отива до колата им заедно с тях. Именно там е била дрогирана и отведена в барака в мексиканската пустиня. Двойката твърди, че няма да я пуснат, докато не получат 500 000 долара, които са поискали в бележката, изпратена до Мини…

Когато се връща у дома в Лос Анджелис, тълпа от над 50 000 я чака в Храма Анджелъс. Докато всички се вълнуваха, че се завръща, не всички вярват на история й, в това число и окръжният прокурор на Лос Анджелис, Аса Кеис. Няколко улики и доказателства просто не са както трябва. Тя е в твърде добро здраве за човек държан за заложник 32 дни и изминал 30 километра. Дрехите й бяха прекалено чисти, а обувките и имаха петна само от трева. Освен това имаше я имаше и цялата работа с Ормистън, чиято бивша съпруга продължаваше да настоява, че той има афера с Макферсън.

След две седмици Макферсън се яви доброволно в съда и повтаря историята си. Все още неубеден, прокурор Кийс изпраща полицаи в къщата на Ормистън в Северна Калифорния, за да провери за отпечатъци на Макферсън. Въпреки че Ормистън признава, че си има известно количество афери, твърди, че никоя от тях не е с Макферсън. Въпреки това, съдът решава, че има достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение на Ейми. Случаят е насрочен за януари 1927 г.

През ноември 1926 г. обаче Кийс сваля обвиненията. Ненадеждността на свидетелите прави шансовете за победа малко вероятни. Никой никога не е обвинен или арестуван за нейното отвличане. До ден днешен никой не знае със сигурност дали тя всъщност някога е била отвличана.

Calvin Coolidge cph.3g10777 (cropped)

Калвин Кулидж

Ейми Семпъл Макферсън, въпреки обвиненията в лъжа, които я следват, продължи да проповядва. Съборът й нарастваше дотолкова, че по едно време се говори, че е била по-известна от президента на САЩ Калвин Кулидж (което… може би не е толкова трудно). Нейните постоянни пътувания, проповеди и невъзможността й да поддържа здравословен начин на живот обаче си казват думата.

На 23 септември 1944 г. Ейми Семпъл Макферсън е намерена мъртва в Оукланд, Калифорния, часове преди да говори пред хиляди хора. Официалната причина за смъртта, според следователя, е била най-вероятно случайно предозиране със сънотворни лекарства в комбинация с бъбречна недостатъчност.

 
 
Коментарите са изключени