shareit

Джеймс „Уайти“ Бюлгър – мафиотът, който цял живот партнира с ФБР

| от |

Джеймс „Уайти“ Бюлгър е онзи популярен гангстер, който Джак Никълсън изигра в „Departed“. Както във филма успяхме да видим, освен сериозна позиция в подземния свят, бостънския мафиот може да се похвали с добрата сделка, която му позволява да бъде информатор във ФБР. Точно тук, както обикновено се случва, започват по-сериозните изненади. В следващите редове ще разкажем истинската история на Бюлгър. Неговата официална версия е, че той никога не е работил за ФБР, бюрото се опитвало да извлече информация, но именно Джеймс водил парада и можел да избере какво да споделя и какво не.

И до днес дори участниците в цялата история не са сигурни до каква степен са се докоснали до някаква форма на истина. Популярният Уайти умира през 2018 г. в затвора и запазва всичко за себе си, ала преди това ще се постарае да изкове сериозно реноме. Джеймс Джоузеф Бюлгър започва живота си в Южен Бостън през 1929 г. Той е второто от 6 деца и бърза да влезе в организираната престъпност. Първото заведено дело към него е едва на 13-годишна възраст. Покрай тези любими занимания се появява и Джон Коноли – още едно дете от квартала с амбиция за криминална корона.

Според историята, Коноли е бил спасен от Бюлгър, който бързо успял да се разправи с един от гамените в квартала. След това в играта се включва и Били Бюлгър – един от братята – неговото предложение за младежите е да се постараят да учат повече и да отидат в колеж. И точно тук съдбата решава да си поиграе. Джон Конъли учи и успява да намери работа във ФБР, докато Бюлгър продължава своята кариера в престъпния свят и на 26-годишна възраст успява да извърши банков обир. Лежи 9 години в затвора, като 3 от тях са в Алкатраз.

Докато е в затвора, предлага да бъде опитно зайче в ново провеждащо се научно изследване. Инжектират го многократно с ЛСД, като всяка инжекция намалява значително неговия престой в затвора. Експериментът наистина успява да докаже, че MKUltra определено не може да помогне за промиването на мозъци. Страничните ефекти върху гангстера са безсъние и кошмари до края на живота му. Според легендата, Бюлгър се опитвал да открие водещото лице на този експеримент – д-р Карл ПФайфър – водещият лекар във въпросната програма.

FBI_surveillance_photograph_of_James_J._Bulger_(r.)_and_Stephen_Flemmi_(l.)

Снимка: By U.S. Federal Bureau of Investigation – http://bulger.wbur.org/story/1977/?location=15813, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10359988

Престоят в Алкатраз обаче носи и дивиденти за всички гангстери в Бостън. Когато Уайти се завръща в родния си град, той автоматично се оказва като един от коронованите и уважавани личности. Получава и място сред отряда убийци в групата на Килън. Първите демонстрации на сила и ефект от прекомерна употреба на ЛСД се забелязва през 1971 г. при сблъсъка с друга мафиотска групировка – господата от Мюленс. Именно в тази битка успява да разчисти сметките си с Доналд МакГонагъл – един от лидерите на въпросната групировка. Уайти не просто успял да премине всички линии за защита на мафиота, но и успял да извърши всичко посред бял ден.

Отбил с автомобила си, извикал го по име и след това го застрелял, напускайки бързо местопрестъплението. Когато се запознава с Хауи Уинтър, полето за изява е вече огромно. Уайти добавя още един партньор в своите престъпления – Стивън Флеми. Оказва се, че в редиците на Уинтър Хил има достатъчно поръчки и също така награди за онези, които ги изпълняват. И между 70-те и 80-те години Уайти и компания са водеща сила, при това на най-различни убийства. Сред тях обаче няма да срещнем само мафиоти, но и бизнесмени. Роджър Уилър е един такъв. След като организацията разбира къде потъват парите му, за всички е повече от ясно какво наистина предстои да се случи.

През 1979 г. Хауи Уинтър влиза в затвор, след като става ясно, че е уреждал конни надбягвания. Неговата позиция остава вакантна, докато Джеймс не е номиниран за ръководния пост. Според мнозина, не трябвало много, за да наложи името си като потенциален лидер. По това време ръководството на организираната престъпност е предимно италианско, но Уайти няма нищо против да внесе малко свежест в редиците. Когато той излиза на сцената, неговите противници започват да изчезват един по един.

Лека полека именно неговата престъпна организация остава единствена. Наградата за този успех идва с помощта на факта, че човек може да се занимава с трафик на наркотици, даване на заеми, изнудване, убийства и още много други. Градът знае, че ако някой трябва да изчезне, Уайти може да го уреди. И най-важното е, че той никога не остава сам в своите занимания. Неговият добър приятел от детството Джон Конъли го открива, докато Джеймс е още в ниските позиции. Оказва се, че Стивън Флеми също е информатор на ФБР и през 1975 г. рекрутира и Джеймс за поддръжката на организираната престъпност.

Сделката е следната, Джеймс разказва абсолютно всичко на Джон, но в замяна получава пълната протекция на ФБР. Съответно основната задача на разузнавателното управление е да унищожи италианската мафия, практически дори това може да се разглежда като някаква форма на патриотизъм. След като Уайти заявява, че ще пее като птичка, стига да има протекция, мисията започва да се превръща в перфектна платформа за успехи. В интерес на истината се оказва, че двете страни и до днес не могат да излъчат някаква форма на лидерство. Сякаш Конъли и Бюлгър са просто добри приятели, които се опитват да открият най-добрата формула за своя личен успех.

Защитата е феноменална, особено след като повечето предатели на мафиота отиват именно при най-добрия му приятел, за да потърсят протекция. Когато Браян Холоран предлага да издаде своя началник, Конъли го гони, но междувременно предупреждава неговия партньор и съдбата на предателя е повече от ясна. Единственият проблем е, че много скоро тази практика е на път да приключи. През 1994 г. има достатъчно обвинения за задържането на Уайти Бюлгър. Когато разбира, че го преследват, вдига телефона и звъни на един от агентите, като му заявява, че ако той бъде превърнат в жертва, неговият колега ще го последва. Това обаждане причинява на Морис сърдечен удар.

1012_3rd_Street_Santa_Monica_CA.agr

Снимка: By ArnoldReinhold – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34677885

Освен това агенцията за борба с организираната престъпност желаела много сериозно да свали Уайти от поста, при това без значение дали Джон Конъли ще помага или не. Единственият последен полезен ход, който Конъли може да направи, е да се обади на своя приятел и да му каже да бяга, при това с много висока скорост. През 1999 г. единственият човек, който стои по-високо в от него в листа на ФБР е Осама Бин Ладен. Обявена е награда за 2 милиона долара и въпреки това никой не може да го намери.

И не можем да забравяме, че самият мафиот не се крие особено. Докато го издирват е сниман на посещение в Алкатраз, облечен в затворнически дрехи. Едва през 2011 г. приказката приключва и той е заловен в Санта Моника. Вече възрастният мафиозо живеел със своята приятелка и се издържат с парите, които са направили с продажбата на фалшиви докуументи.

Дори тогава отказал да изпълнява заповеди. Заловен на 81 години, той продължава да твърди, че не съжалява за нищо, все пак е преживял по-голямата част от живота си като свободен човек, какво значение има какво следва да се случи в затвора? Когато е изправен на съд през 2013 г., неговият близък приятел от детството Джон Конъли вече е в затвора, той е осъден още през 2002 г. за корупция.

Bulger.weapons.doj1

Снимка: By Unknown United States Department of Justice personnel. – CNN. Credited by source as „Department of Justice“., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17761140

В съда един от килърите на Уайти проговаря – Джон Мортано е на 72 години, но още пази спомените за поне 20 извършени убийства. Появява се и доброто старо протеже в лицето на Кевин Уийкс, с чиято помощ се повдигат 31 обвинения, от които 11 са за убийство. Седмици по-късно Уайти ще признае абсолютно всичко, без да признава, че е информатор на ФБР. Когато започва да печели медийно внимание и някои ученички му пишат, за да даде някакви съвети относно лидерството, което е успял да наложи, той им пише следното:

„Моят живот е профукан и преживян глупаво, донесох срам и страдание на моето семейство и роднини и усещам, че ще свърши много скоро.“

През 2018 г. на 89-годишна възраст Уайти е прехвърлен във високоохраняван затвор в Западна Вирджиния. Само 12-часа по-късно е нападнат и бит до смърт от двама затворници, когато се прави разследването, Вито Маравиля споделя, че най-вероятно това са хора, които не подозират кого убиват, а общото мнение е, че в този затвор идиотитие наистина са много. Другата версия е, че Уайти е бил поръчан от друг стар партньор, поради простата причина, че не се знае какво и кога може да издаде отново.

Заглавна снимка: By Federal Bureau of Prisons – Federal Bureau of PrisonsImmediate source: http://hereandnow.wbur.org/files/2013/02/0211_Whitey1959.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27324383

 
 
Коментарите са изключени за Джеймс „Уайти“ Бюлгър – мафиотът, който цял живот партнира с ФБР

Повече информация Виж всички