shareit

Документът, с който се приема атомната бомба, пусната над Хирошима

| от |

Една от най-значимите разписки в историята, подписвана някога, съществува и до днес. Тя е издаден за потвърждаване на успешната доставка и използване на атомната бомба Литъл Бой, която ще бъде първата атомна бомба, използвана в битка.

След милиарди долари и години на интензивни изследвания и разработки за създаване на работещо атомно оръжие, атомната бомба Литъл Бой е изпратена към Тихия океан. Когато е предадена във военната база на остров Тиниан, е подписана разписка. И това е може би най-ужасяващата, но най-уникална разписка, издавана някога.

Американска програма за атомно оръжие

В края на 30-те години на миналия век европейските физици изпращат писмо до президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт, в което го предупреждават за будещите тревога нацистки изследвания в областта на атомните оръжия. По това време САЩ вече провеждат свои собствени изследвания в тази област, но те са в сравнително малък мащаб.

Einstein-Roosevelt-letter

Интензивността на тази работа се увеличава, след като Рузвелт получава писмото (известно като писмото на Айнщайн – Силард, на снимката) и получава още информация от разузнавателните служби за напредъка на Германия. През 1942 г. САЩ официално започват проекта Манхатън, който превръща текущите атомни изследвания в пълноценна военна програма.

Въпреки че е най-известен с разработването на самата атомна бомба, проектът в Манхатън обхваща огромно количество по-малки проекти, всички работещи по отделни уникални проблеми за създаването на бомбата. Всъщност почти всички ресурси на проекта Манхатън отиват за производство на материал за бомбите. Общо проектът струва малко под 2 милиарда долара – сума, близка до 30 милиарда долара днес.

Проектът ръководи разработването на два дизайна на атомна бомба; тип пистолет, който използва уран, и тип имплозия, който използва плутоний. Плутоният е по-лесен за добиване, но самата бомба е много по-сложна и нейната осъществимост е съмнителна, така че този тип е единственият, подложен на тестове преди употреба. В допълнение, първата завършена бомба от другия тип, наречена Литъл Бой, използва целия уран 235 на проекта Манхатън, така че няма да има тестове с това оръжие.

Тестът Тринити на 16 юли 1945 г. е първият взрив на атомно оръжие и доказва, че бомбата с плутоний действа. Но на същия ден Литъл Бой вече напуска САЩ на борда на Индианаполис и се насочва към остров Тиниан в Тихия океан.

Тъй като става въпрос за транспортиране на опасен товар, замесени са документи.

Една атомна бомба, моля

Един от тези официални документи за доставката на Литъл Бой е изтъркана бележка, която е може би една от най-уникалните разписки в историята. Тя е подписана от Томас Ферел, заместник-директор на проекта Манхатън, за да се потвърди успешното предаване на голяма част от компонентите на бомбата от персонала на военния секретар д-р Норман Ф. Рамзи.

Рамзи напуска САЩ на борда на Индианаполис и стига целта си през Тихия океан само за десет дни. След като пратката пристига на острова, Рамзи предава частите за бомбата на Ферел, и след това те са предадени на екипа за подготовка.

Разписката обаче не е просто доказателство за доставката на бомбата, те е използвана и за потвърждение на използването на бомбата. Независимо от характера на предприетата мисия, бюрократичните процедури изискват лист хартия, за да потвърдят официално използването на оръжието.

За да се потвърди използването му, началникът на щаба на флотния адмирал Нимиц подписва разписката, като пише: „По указание на адмирала на флота, разходите по този обект са одобрени.“

Има и друг подпис на бележка – от Уилям С. Парсънс, оръжейният експерт на борда на Енола Гей, бомбардировача В-29, който хвърля бомбата. Той пише: „Потвърждавам, че горепосочените материали са били изразходвани в град Хирошима, Япония, в 0915 на 6 август.“

След като е подписан, Ферел запази този исторически документ и кара други членове на екипа в Тиниан да го подпишат. До края на живота си Ферел пази тази бележка в портфейла си и сега тя е единственият подобен документ, за който е известно, че съществува.

Бележката е дарена на Армейския център за наследство и образование от семейството на Ферел, където се намира и до днес.

 
 
Коментарите са изключени за Документът, с който се приема атомната бомба, пусната над Хирошима

Повече информация Виж всички