shareit

Да откраднеш от лагера Аушвиц-Биркенау

| от |

Не е необичайно туристите да искат да си вземат някакъв сувенир за спомени у дома от пътуването си в чужбина, но просто има някои места и някои части от историята, които са абсолютно забранени.

Един от по-ярките примери за това са двамата посетители на мемориала и музей Аушвиц-Биркенау, които са хванати да се опитват да вземат със себе си част от самия Холокост, като крадат тухли от крематориумите на нацисткия лагер на смъртта.

Според полския сайт Gaeta.pl, двама унгарски туристи, мъж на 36 години и жена на 30 години, са заловени, след като други двама туристи са ги видели как пъхат тухли в торба и незабавно са уведомили охраната.

Те признават вината си и са глобени с 1500 злоти, или около 400 американски долара, като получават и условна присъда от една година за дързостта си. Двойката се опитва да оправдае действията си, като обяснява, че искат да си вземат сувенир и че нито са осъзнавали, нито разбирали последствията от техните действия, казва полицейският прессекретар Матеуш Дрвал пред полската информационна агенция PAP.

Bloki Auschwitz

Разположен в Полша, Аушвиц-Биркенау е един от многото лагери на смъртта, построени и експлоатирани от нацистка Германия по време на Втората световна война. Тук нацистите убиват над 1 милион евреи между 1940 и 1945 г., както и 100 000 други хора, които включват съветски военнопленници и борци на съпротивата, роми, хомосексуалисти, комунисти и нееврейски поляци. Смята се, че над 232 000 от убитите в Аушвиц-Биркенау са деца.

Заради славата си лагерът се превръща в траен символ на геноцида на нацистка Германия над европейските евреи.

Аушвиц е построен с три цели. Първата от тях е затварянето както на реални, така и на предполагаеми врагове на нацисткия режим. Втората е осигуряването на принудителна работна ръка за ползване в строителните проекти на СС. И накрая, да служи като място за убиване на групи от населението, определени от органите на СС и полицията за политически нежелателни.

Освен това, Аушвиц е място, където се провеждат множество медицински експерименти върху кърмачета, близнаци и джуджета, а също и където се извършва принудителна стерилизация и кастрации на възрастни. Най-известният от лекарите, работещи в лагера, е капитанът на СС Ангела на смъртта Йозеф Менгеле.

Броят на жертвите, които се смята, че са загинали в комплекса на концентрационния лагер Аушвиц, са около 1 095 000 депортирани в лагера евреи, от които 960 000 са убити; и 147 000 депортирани поляци, от които 74 000 убити. Следват ромите с 23 000 депортирани и 21 000 убити, както и съветските военнопленници с 15 000 депортирани и убити, и накрая, всички други националности с 25 000 депортирани и 12 000 убити.

Смята се, че СС и полицията депортира приблизително 1,3 милиона души в комплекса Аушвиц между 1940 и 1945 г. Властите в лагера убиват приблизително 1,1 милиона от тях.

Auschwitz I (22 May 2010)

Това не е първият път, в който посетители на това драматично за историята място се опитват да откраднат предмети от лагера. По време на училищно посещение през 2015 г. двама британски ученици са осъдени на 1 година изпитателен срок, както и на 3 години условна присъда и глоба от 1000 злоти за кражба на копчета, лъжици и гребен, които някога са принадлежали на бивши затворници на лагера.

Преди това, през 2009 г., човек краде 40-килограмовата табела с прословутото мото „Arbeit Macht Frei“ (Работата ще ви направи свободни) и на нейно място е поставена реплика. Престъпникът, замесен в тази конкретна кражба – скандално известен шведски неонацист – е открит и осъден на 2 години затвор.

Други случаи включват двама белгийци, които са хванати да крадат части от електрическа ограда, но по-късно са оправдани, и един израелски потомък на оцелели от Холокоста, които иска историческите обекти за художествен проект. През 1970 г. лагерът е обявен за обект на световното наследство и затова всички предмети в неговите помещения се считат за защитени.

 
 
Коментарите са изключени за Да откраднеш от лагера Аушвиц-Биркенау

Повече информация Виж всички