shareit

Човекът, който успя да измами „Стани богат“

| от |

Знанието е всичко. Интернет отключи реката от знания и позволи на света да открива нови хоризонти, да опознава света и да се формира като по-завършено и интелигентно същество. Изборът на мнозина беше пренасочен към виртуалното животновъдство и фермерството, но пък други заложиха на информацията и благодарение на нея успяват да постигнат много. Обичате да помните факти, датите не са проблем, любопитството е причината да знаете отговорите на някои от най-абсурдните отговори, тогава трябва да отидете в „Стани богат“ и да спечелите награда. Понякога и съдбата може да помогне, предлагайки само въпросите, на които имате отговори. Макар и предаването да не просъществува достатъчно дълго в родния ефир, определено имаше своите щастливи мигове. Зрителят получаваше един час знания и факти, а играчът възможността да спечели пари.

По една или друга причина, предаването е известно с някоя друга измама. Дори в България се оказа, че единственият победител е успял да измами системата за 100 000 лева. Години по-късно се появиха и филми като „Беднякът – Милионер“ и отново си припомнихме добрата телевизионна игра, подплатена с доста по-сериозно индийско майсторство на лентата.

Проблемът на измамниците е скрит в изпълнението на задачата им. Изкушението взима връх над здравия разум, а след него тича и провалът. Запознайте се с Чарлз Инграм. Баща му е летец от Втората Световна война. Самият той прекарва обучението си в по-скъпи частни училища и много скоро тръгва по пътя на баща си в преследване на армейска титла. В следващите години ще бъде миротворец в страни като Босна. Животът му има достатъчно истории за разказване, но светът ще го запомни само с една: измамникът в „Стани богат“.

INGRAM SWNS45

Снимка: By Threaders at English Wikipedia – Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3100838

На 9 и 10-и септември 2001-а година Инграм участва в телевизионната игра. Неговата съпруга и брат му са играли по-рано и са печелили сумата от 32 000 паунда. Водещ е Крис Тарант, един от най-добрите водещи на всички време във Великобритания. През 1999-а година, предаването е било на върха на айсберга по рейтинг. Само един епизод се е гледал от приблизително 19 милиона зрителя – 1/3 от британското население за периода. Бъдещият играч нямало да остави нищо на шанса и се стреми да тушира всички възможности за провал. Чарлз всеки ден тренирал палеца на бързата машина, конструирана лично от него за предстоящото изпитание.

Докато дойде неговия ред да седне на стола на богатството, предаването е към края си. Инграм вече е стигнал сумата от 4000 паунда и е използва два от трите си жокера. Хората от екипа са се съмнявали, че до следващата вечер ще го видят като поредния губещ. Историята се променила и от наплашения участник, готов да си ходи, Чарли вече играел много еродирано, разсъждавал върху всеки въпрос и сякаш оставял всички без думи.

Когато имаш логика и разсъждаваш върху един въпрос, най-вероятно останалите ще могат да я следват. В случая на участника, създаването или маскирането на измамата с логика е абсолютно комично. На въпроса „Кой е записал албума през 2000-а година „Born to Do It“?“ Чарли признал, че никога не го е слушал, разходил се по възможните отговори, но на финала казал Крег Дейвид. И това не било единственото предизвикателство по пътя за сериозната сума.

Screenshot_13

С даването на 15-я правилен отговор за 1 милион паунда, сценаристите решили да забавят печалбата. Подозренията за измама започнали да изплуват. Оказало се, че сред публиката присъствал лекторът Текуен Уиткок. Той кашлял всеки път, когато Инграм минавал покрай верния отговор и това било достатъчно добър начин за подсказване. След подписването на чека, хората биха очаквали да видят един щастлив и изключително доволен човек, но Чарли не бил такъв. Никой не знаел каква е уговорката, но след измамата е редно поне да се преструваш на естествен победител. Започва дело, но много по-рано се оказва, че телевизиите и шоумените искат да се докоснат до онзи герой, осмелил се да прецака цялата система. През следващите години това име ще бъде използвано за 2-3 филма. На съдията не му трябва много време, за да произнесе окончателната присъда – глоба от 115 000 паунда за семейство Инграм.

Малко по-късно се налага да се откаже и от армейската си пенсия, за която се е сражавал толкова време. Глобата е намалена след редица обжалвания до 50 000 паунда. През 2006-а година журналистът Джон Ронсън разглежда случая с интерес и започва да си мисли, че Инграм е невинен. Според него, думата „кашлица“ е била използвана няколко пъти в съда, по време на съдебния процес на Чарлз. При всяко споменаване, възрастен мъж от залата се покашля. Журналистът вярва, че по-скоро този феномен е свързан с подсъзнанието на хората, както става с прозяването. Според Джеймс Пласкет, победител с награда от 250 000 паунда, обвиненият Уитток е кашлял подсъзнателно на правилния отговор, сякаш зрителят не можел да казва „Не“ и по тази причина се чува толкова дългата кашлица за милион паунда.

Други зрители от публиката смятали, че наистина имало някаква система на кашляне. И така приключва тази история за 15 верни отговора, 1 милион паунда и много подлата кашлица на един човек.
Историята за Чарлз Инграм не се развива по-добре, за да може да остане дори скромна надежда, че не се занимава с измами. Само 3 години след скандала, той е обвинен в застрахователна измама. Последните данни пък показват, че за четвърти път банкрутира. Има още няколко телевизионни участия, но нито едно не носи такава печалба, както първото.

 
 
Коментарите са изключени за Човекът, който успя да измами „Стани богат“

Повече информация Виж всички