shareit

Братът на Ал Капоне е бил агент към Службата по забрана на алкохола

| от |

Джеймс Винченцо Капоне, роден през 1892 г., беше на 7 годинки, когато се ражда скандалния му брат Ал Капоне. Израснал в Бруклин, той чувства, че животът в града не му се нрави и решава да тръгне на запад. Така през 1908 г. на 16-годишна възраст той напуска семейството и отива да работи в цирка. Под ново – Ричард Харт – Джеймс тръгва из Средния Запад и така губи връзка със семейството си. Докато е на път, решава да не позволява на хората да знаят за италианския му произход, а вместо това да си мислят, че е мексиканец или индианец.

През този ранен период от живота му той е фен на оръжията и прекарва безброй часове в стрелба по бутилки и консерви като така скоро става и доста добър стрелец. След Първата световна война казва на хората, че е развил това умение, докато е служил в пехотата във Франция, където, също така твърди, че се е издигал до чин лейтенант и е получил медал за отличната си стрелба от генерал Джон Дж. Першинг. Въпреки това, по-късно в живота му тази военна служба се поставя под въпрос от местните легионери, които искат доказателства за историята му, но не получават такива.

В крайна сметка Джеймс се установява в Омир, Небраска, където скоро става маршал на града за две години, след което служи една година като държавен шериф. След тези предимно чиновнически занимания решава да потърси малко вълнение и става служител към Службата по забрана на алкохола (по това време в САЩ действа Сухият режим). Това е доста иронично като се има предвид, че брат му Ал в същото време се издига като гангстер в Чикаго именно с незаконна контрабанда на пиене.

Все още под името Ричард Харт, братът на Капоне води безброй акции срещу нелегалната продажба и производство на алкохол, които завършват с множество арести и присъди. Скоро става известен с методите си, в които използва дегизировка, за да прониква незабелязан в различни градове и да изненада местните „пивовари“. След няколко големи ареста, поради това, че работи с два пистолета, украсени с  перли, и уменията му като стрелец, неговите колеги започват да го наричат „Харт Двата пистолета“.

След като славата му нараства, той е нает от Службата по индианците на САЩ, където скоро си създава репутация на доста брутален човек сред местните жители. При един инцидент той убива местен индианец, но след ареста му обаче се разбира, че жертвата е произвеждала алкохол незаконно, така че всички обвинения са свалени. Харт все пак не се отървава съвсем от престъплението. Семейството на убития търси възмездие и се опитва да убие Харт. Те не успяват да го убият, но изваждат едното му око.

След още няколко инцидента репутацията на Харт вече е опетнена и той в крайна сметка остава почти сляп и без пари. Сметките започват да се трупат и изправен пред риска да остане със семейството си на улицата, Ричард решава да се свърже с богатия си брат в Чикаго. Без да казва на жена си и децата си къде отива, Харт тръгва към Чикаго и се връща с нов костюм и пачка от банкноти по 100 долара. Накрая, след едно пътуване, в което той отива да посети майка си, в крайна сметка признава на жена си, че брат му е Ал Капоне.

През 1946 г., към края на живота на Ал, Харт позволява на сина си Хари да дойде с него в един от домовете на семейство Капоне, където малкият се среща с известния си чичо. Капоне, който по това време страда от усложнения от сифилис, е освободен от затвора в Алкатраз и не е особено в час ментално като има проблеми с паметта. По-малко от година по-късно Ал ще умре, на 25 януари 1947 г.

През 1952 г. Ричард Харт също умира – от сърдечен удар в дома си в Омир, Небраска, като съпругата и сина му са до него. Така Джеймс Винченцо Капоне си тръгва от този свят със славата на човек, който се бори срещу хората, които брат му нарича колеги.

Харт е бил бодигард на 30-ия президент на Съединените щати, Калвин Кулидж, през лятото на 1927 г. Интересното е, че бронирания Cadillac на Ал Капоне, който в крайна сметка е иззет от Министерството на финансите на САЩ, се използва от правителството за лимузина на 32-и президент на САЩ, Франклин Рузвелт.

 
 
Коментарите са изключени