shareit

Бирата става алкохол в Русия едва през 2013 г.

| от |

Бирата е специфично и магическо питие, което може да покорява много върхове. Не случайно Амунцен признава, че няколкото буренца с бира са помогнали през ледената пустощ на Северния полюс. Пенливата течност е доставила много щастливи мигове, предпочитано питие е за наздравици и има реноме, както и история, която спори много за произхода и първите майстори. Според определени исторически архиви, бирата се произвеждала някъде около 8500 г. пр. Хр. в определени турски региони.

Турците обаче не могат да получат приза за първи пивовари, особено с откритията в древен Ирак и Египет, където продължава да се спекулира, че инструментите са били пригодени за варене на пиво и ако се окаже, че археолозите са прави, бирата ще е на повече от 12 хилядолетия. Смята се, че в определени моменти жителите на древен Юрук, днешен Ирак, са заплащали на своите служители в бира. Древните шумери са назовавали пенливата течност в някои свои скриптове, следователно спокойно можем да заключим, че бирата наистина е следвала човешката еволюция от зората на света.

Това автоматично означава, че няма живот без бира, все пак историята го доказва. Колкото и популярно да е пивото, дълго време не получаваше правилното внимание от една страна. Точно така Русия не признаваше бирата за алкохол, особено онези с алкохол под 10%. Според руското правителство, бира с нищожно количество не може да навреди на човек и съответно преминава в сферата на безалкохолните и газирани напитки. Това решение позволява на почитателите на хмелови напитки да консумират бира по всяко време, при това без някой да ги гледа особено критично, ако говорим за сутрешни комбинации като бира с кафе.

През 2011 г. Дмитри Медведев окончателно класифицира всички бири като алкохол и с това забранява безотговорната консумация. Разбира се, почитателите не остават особено щастливи и поради общественото недоволство, влизането в сила става едва през 2013 г. Митът за водката като национално питие отдавна е разбит, при това още в началото на 2000-та година с доста сериозни рекламни кампании.

Впрочем именно те представят това питие като здравословна алкохолна алтернатива и щом не вреди, продажбите се повишават с 40%. Междувременно по-твърдите питиета рязко намаляват продажбите с около 30%. Почитателите на алкохола не се ограничават и просто съчетават и двете, споделяйки, че тази алкохолна комбинация поддържала настроението целодневно. Проблемът с класифицирането не е единствен. На руските граждани се забранява да ходят с алкохол по улиците, докато консумацията в заведения е напълно легална, при това по всяко време.

13 години по-рано, потреблението на бира се е класифицирала като хранителна добавка. Друг интересен факт е, че тогава минералната вода бележи абсурдно ниски продажби. Никой не желаел да пие вода, след като може да пие бира. Зловещият удар и този закон влизат в употреба на 1 януари 2013 г. и с това главоболията започват – този път не се отменя. Това не е единственият опит на Медведев да превърне руснаците в образцова нация. През 2010 г. повишава таксите на всички пивоварни с 200% и се надява, че ще ограничи продажбите, но резултатът отново е плачевен, като изключим приходите.

Приемането на закона през 2011 г. ограничава продажбата на бира в метро станциите, малките магазинчета и бензиностанциите – около 30% от приходите идват точно от тях. Рекламата на бира също е забранена с надеждата, че това удоволствие ще се ограничи, а когато и това не помогнало, продажбата била забранена от 11 вечерта до 8 часа сутринта. Разбира се, руският президент не е толкова зловеща личност, която се опитва да развали удоволствието на всички, неговото внимание е насочено към здравето и стряскащата статистика.

Същата показва, че на година загиват около близо 500 000 души и винаги причината е свързана с прекомерната употреба на алкохол. С навлизането на бирата в играта, средностатистическият руснак можел да кара на алкохол целодневно. Впрочем, сервирането на алкохол в Русия вече се предлага само на лица от 21-годишна възраст нагоре. 18-годишните могат да закупуват, но нямат право да я консумират на улицата или в заведение. С тези промени приключва и дивата забавна страна на руските пиячи, чийто рекорди обикалят света и почти всеки възможен курорт.

 
 
Коментарите са изключени