shareit

Археолози смятат, че са открили гробницата на Дядо Коледа

| от |

Малко късно, но за науката няма почивни дни!

Според една нова теория Дядо Коледа е призрак. Това твърдят археолозите в Турция, които казват също, че са открили гроба му, заровен под църквата Св. Николай в град Демре.

Ceiling fresco, St. Nicholas Church, Demre

От векове мястото на гроба на Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец – светецът, от когото произлиза съвременния образ на Дядо Коледа – е оспорвано. Историческите извори твърдят, че той е бил погребан в църква, която носи неговото име, но задълбочените претърсвания не разкриват нищо по същество.

Междувременно мнозина вярват, че останките му са били изнесени контрабандно от църквата от италиански търговци през средновековието – в крайна сметка в сградата има празен гроб, който очевидно е ограбен. А според друга история, тялото на човек, за който се твърди, че е Свети Николай, е положено в Италия по време на кръстоносните походи.

Ръководителят на органа, който надзирава и отговаря за паметниците на културата на Анталия, Джемил Карабайрам, обаче казва пред местните медии, че той и екипът му са открили светилище под подовете на църквата Свети Николай, невиждано досега заради сложната и ценна мозайка на плочките на въпросните подове. Той добавя, че са открили светилището по време на рутинно проучване.

St. Nicholas Church, Demre 7392

Екипът разкрива гробница, която според археолозите може да съдържа останките на истинския Свети Николай Чудотворец. Що се отнася до човека, положен да почива в Италия – някои експерти сега казват, че тези останки може да принадлежат на друг човек, а гробът, за който някога се смята, че е последното място на светеца, може да е съдържал останките на някой друг.

Въпреки че откритието все още не е доказано с разкопки, Карабайрам е решен да продължи със следващата стъпка – въпреки че „ще бъде дълъг, досаден и сложен процес.“

„Вярваме, че това светилище изобщо не е повредено, но е доста трудно да се стигне до него, тъй като по пода има мозайки“, казва той. „Всяка плочка ще трябва да бъде премахната една по една, за да може по-късно подът да бъде върнат към сегашния си вид.“

Все пак Карабайрам остава оптимист, че ще намери Свети Никола. Той планира да наеме нов екип, състоящ се от учени от 8 различни специалности, за да работят заедно на обекта. Основните изкопи вече са започнали и ръководителят казва, че с екипът се надяват скоро да разкрият тайните на светилището.

St. Nicholas Church, Demre 5939

Много местни жители вероятно ще бъдат развълнувани от откритието, тъй като църквата Свети Николай е силна и популярна част от района. Друга църква в града пък дори е домакин на музей на Дядо Коледа, а специален саркофаг отдава почит на известния светец.

Гръцкият епископ от 4 век, Св. Николай Мирликийски е почитан заради щедростта си, особено към децата. Той е известен с това, че популяризира традицията да оставя тайни подаръци на любимите хора около празниците. Това дава началото и на холандската легенда за Синтерклаас, а по-късно и за Дядо Коледа.

Intocht van Sinterklaas in Schiedam 2009 (4102602499) (2)

Синтерклаас пристига в холандския град Шидам през 2009 г

Не е чудно защо Свети Никола е една от най-известните християнски фигури на всички времена. Но докато много се говори за живота и легендите около него, малко се знае със сигурност за смъртта му. И само времето ще покаже дали ще получим пълен отговор за последното му място за почивка.

Но едно е сигурно: ако това разкритие на истинския му гроб бъде потвърдено, тогава историческите книги със сигурност ще трябва да бъдат актуализирани.

 
 
Коментарите са изключени за Археолози смятат, че са открили гробницата на Дядо Коледа

Повече информация Виж всички