shareit

Американският талибан Джон Уокър – финансиран от Осама и почитател на глобален джихад

| от |

Мнозина описват ISIS като епидемия, разпространяваща се на високи обороти. След като дори в България се появи вербуван член на въпросната организация, макар и неговото представяне да беше по-скоро някаква медийна изява, отколкото евентуална заплаха, попадаме на „Задържан 001“. Историята на Джон Уокър. Неговата история става известна няколко месеца след 11 септември, а както се досещате от името, това е един от американците, които сменят религията си и заминават в Афганистан. Джон е задържан заедно с други затворници в Кала-ай-Джанги – затворническа крепост на няколко километра от Мазар-Ай-Шариф.

Заедно с още 300 затворника, агентите на ЦРУ са изненадани, че сред тях има мъж, който не прилича на останалите затворници. При опит да извадят повече информация, задържаните успяват да вдигнат бунт и да помогнат на мнозина да избягат. Уокър бяга, но не успява да се наслади на свободата си. Американските специални части са заинтригувани от техния сънародник и желанието му да бъде в Афганистан. По време на затворническите изтезания не казва абсолютно нищо и отказва да сподели как изобщо се е добрал до страната. Как се става терорист, бихте попитали?

Сложният въпрос изисква връщане на лентата назад, защото има няколко версии. Първо ще открием, че Джон винаги минава под радара, съседите му го описват като добро и възпитано момче, макар и да напуска училище, успява да извади диплома за завършено средно образование. Макар и бащата да твърди, че всичко е наред, неговият син прекарва много време в интернет – грешката, която сме свикнали да виждаме все повече. Истината, която никой не желае да признае, че когато детето се инсталира в мрежата, никой не обръща внимание, важното е да има спокойствие и семейна идилия. И докато родителите се наслаждават на нея, някой друг възпитава децата им, обърнете внимание, че това се случва през 90-те години, а сега се замислете какво правят децата ви и с какво се забавляват, докато нямате време за тях.

Точно по това време, Джон кръстосва знайни и незнайни IRC чатове и се представя за Муджахид. Първо се опитва да прилича на афро-американските рапъри, като често критикува в интернет всички, които се опитват да подражават на африканците. По това време се запознава с историята на Малкълм Х и решава, че ще смени своята религия. През 1998 г. пътува към Йемен, учи арабски около 10 месеца и чете Корана на оригиналния му език. Една година след това се завръща в САЩ и прекарва 8 месеца със семейството си. През 2000 г. се връща обратно в Йемен и пътува за Пакистан. По това време баща му пише, че корабът USS Cole е бил нападнат от членове на Ал-Кайда, а Джон отвръща, че присъствието им в Йемен е акт на война и нападението е очаквано. При такива отговори не е трудно да се допусне какво точно се случва със сина му.

През 2001 г. Джон решава да замине за Афганистан и да помогне на талибаните да установят своето правителство, като е готов да се бори срещу армията на НАТО, която извършвала най-различни покушения срещу цивилните. Едва при задържането си Джон ще заяви, че е искал да напусне армията на талибаните, но се страхувал за живота си. Това сякаш не е вярно, защото различни документи доказват, че мъжът все пак е участвал в различни сражения и бил почитател на радикалния ислям. Никой не споменава, че Джон е преминал през бойните лагери на Ал-Кайда, това не е в негов интерес, но при задържането му става ясно, че има само и единствено два варианта – да направи сделка и да лежи 20 години в затвора или вината му да се докаже и присъдата да бъде много по-солена.

С присъда от 20 години, Уокър продължава да отказва своята идеология на насилието. Съществуват два документа, които доказват, че американският талибан е комуникирал предимно със затворници, които са обвързани с най-различни терористични нападения и атентати, вторият говори за заплахата, която може да представлява точно този затворник. Уокър е освободен през май 2019 г., след като е обвинен, че е подкрепял терористичната организация. Дори и в затвора не спирал да говори за глобалния джихад, а освен това превеждал екстремистки текстове. Това е досието му от затвора. Към края на 2016 г. в САЩ има около 300 души обвинени в тероризъм. Прекараните седем седмици в бойния лагер в Кандахар показват, че Уокър знае много добре как да оцелява в дивото и как да използва оръжие.

Самият той признава, че се е срещал с Осама Бин Ладен и дори е имал възможност да говори с него, а Осама благодарил, че в неговите редици има американци и други чуждестранни бойци, които приемат джихада за толкова свещен. Това поне е е споделил самият Уокър, когато е бил разпитван от ФБР. Защо се освобождава? Точно тук се крие цялото разковниче. При задържането му на 25 ноември 2001 г. Джон няма права и няма право на адвокат. Неговите родители са наели такъв, но срещата няма да се осъществи, преди талибанът да се върне обратно в родината си. След бунта и бягството, Уокър получава куршум в крака си, крие се няколко седмици и при задържането си не получава медицинска помощ. С пристигането му в лагера Рино е съблечен гол и завързан в метален контейнер, пригоден за всички буйни затворници.

Преди това заявява, че е част от ал-Ансар – организацията на чужденците, които се борят срещу НАТО и се финансират директно от Осама. В лагера е получавал само антибиотици, както и болкоуспокояващи. И до днес не говори за изтезанията, които са се случвали там, но е ясно, че когато приема сделката за 20 години затвор, го прави само и единствено с условието, че няма да има никакви претенции към ЦРУ и ФБР относно методите им, докато е бил в Афганистан. По време на четенето на присъдата се отрича от приятелите си, като заявява, че няма нищо общо с терористичните актове и е против тях, но същевременно толкова години по-късно се оказва, че продължава да изповядва крайни идеологии, които се отразяват автоматично върху него. Въпреки това виждаме какви са заниманията му в затвора.

Малко след това и баща му ще използва публичните канали, за да заяви, че се гордее със сина си и дори го сравнява с Хемингуей, който взел участие в Испанската гражданска война, като дори помагал на една чужда нация с една чужда заплаха. Дали това е просто опит да спечели вниманието, няма как да знаем, но докато е в затвора, Уокър решава да вземе ирландско гражданство, което му се полага, след като родният му баща има корени в страната. През 2019 г. американският талибан е освободен за добро поведение, но има забрана да използва интернет, както и да търси други приятели екстремисти, присъдата важи още 3 години, след като е освободен и ще работи като условие.

Назначен е психолог, който да работи с него, няма право да напуска САЩ или да притежава задграничен паспорт. Неговите съкилийници, макар и да го описват като човек без желание за конфликт и агресия, откриват, че той все пак не се отказва от религията си и вярва, че бъдещето е именно в исляма. След освобождаването си, Джон е изпратен в Индиана, където ще живее с други хора с неговата присъда, но ще бъде наблюдаван изключително активно. Какво ще се случи след изтичането на пробния период, това не можем да знаем, интересното е, че след като Афганистан промени своята политика, нищо не може да спре Уокър да се върне у дома и да продължи своето дело, впрочем там може да се смята дори за герой, но ако се чудите кога ще паднат ограниченията, отговорът се крие през следващата година.

 
 
Коментарите са изключени за Американският талибан Джон Уокър – финансиран от Осама и почитател на глобален джихад

Повече информация Виж всички