shareit

Зуарте Пиет – протежето на нидерландския Дядо Коледа и расисткия скандал зад него

| от |

Коледа е един особено приятен празник, с който изпращаме годината и започваме да мечтаем отново за следващата. В Холандия или Нидерландия, както искат да се нарича страната, празнуват почти по същият начин, по който и навсякъде другаде в Европа. Често в историята и литературата, можем да открием присъствието на доброто и злото, както и на антигонист и протагонист. Двата елемента трябва да се допълват и практически да изпълняват функцията на Ин и Ян в онзи много древен символ. Нидерландците обаче дават малко повече воля на чувствата си и добавят още един човек в шейната на Дядо Коледа.

Докато белобрадият и весел старец разнася щастие, можем да открием, че неговият еквивалент не отстъпва по нищо. Запознайте се със Зуарте Пиет – човек с тъмна кожа, който върви по стъпките на Дядо Коледа. Не си мислете, че е личност, която не обича празника, според обичаите, той участва активно в опаковането на подаръците, обръща голямо внимание на добрите деца, но също така е ревностен поддръжник на справедливостта, следователно във всеки удобен момент ще накаже всяко непослушно дете. Зуарте Пиет може да се преведе като „Черният Пит“ и много често на неговия празник ще видим как родителите се обличат точно като него.

gettyimages-1183268174-594x594

Поставят голяма черна къдрева перука, след това слагат златни обици, червени устни и разбира се, много тъмна боя по лицето. Както можем да се досетим, Зуарте е успял да накара редица почитатели на BLM, както и на други подобни движения, да започнат да изказват своите критики към празника, защото са обидени относно визията на този чудат герой. В защита на нидерландците можем да кажем, че когато BLM и всяко друго движение за защита на правата на африканците, Зуарте е бил повече от очакван гост и най-вероятно в Северна Европа никой не се е притеснявал особено, че може да засегне нечии чувства.

Дядо Коледа или Синтерклас е човек, който язди сив кон на име Америго и дава подаръци на своя собствен рожден ден – 5-и декември. Синтерклас обаче дава подаръци само на добрите деца. Лошите деца трябва да се срещнат с Крампус – зъл демон, който ги наказва. Именно тези демони са известни с една интересна практика – да бият децата с пръчки, да ги изяждат и дори да ги отвличат към дълбините на ада. Легендата се е разпространила като зимна традиция в страни като Бавария, Австрия и Чехия. Холандците имат малко по-различна история за белобрадия старец.

Тамошният Дядо Коледа не се възползва от демони, той просто води със себе си г-н Пиет. Илюстрации от XIX век показват този герой по описания начин, но най-важното е, че винаги идва облечен в някои от най-цветните си дрехи. Нидерландците са дори положително настроени към него, все пак той не е демон, а човешко същество – измислен герой. Няма нужда от употребата на насилие, но въпреки това децата се страхуват от него. Ако в Дядо Коледа разбере, че детето е било лошо, той не оставя подарък, а позволява на Зуарте Пиет да го прибере в торбата, която остава празна, след раздаването на играчките. И до днес не е ясен неговият произход, но се твърди, че е роден в детска книжка в началото на XIX век.

Тогава за първи път се споменава и самият Синтерклас. Само 20 години по-късно същият е описан като „къдрав негър“. Първите негови скици се раждат в средата на XIX век от Ян Шенкман, добавя се дори и адресна регистрация – Испания. Неговата задача е да носи чувала с подаръци. На този етап можем да бъдем категорични, че в тази страна никой не се е интересувал от чувствата на останалите раси. Според политическият историк Жоке Хермес, Шенкман най-вероятно е бил впечатлен от робите на кралското семейство, които идвали директно от Африка. Някои други пък твърдят, че въпросният идва от немския фолклор и митология, където жителите умишлено цапали лицата си, за да приличат на зли създания. Хиляди холандци закупуват боя, за да уважат носача на подаръци и традицията продължава и до днес. Нека не забравяме, че когато през ноември започват карнавалите, повечето възрастни използват и акцента на Зуарте – афро-карибски.

gettyimages-1183015070-594x594

През последните години този обичай получава не толкова топли чувства, особено след като мнозина забележат бели холандци да се предрешват по този начин. Както се досещаме, обвиненията за расизъм започват да летят във всяка посока. И ако това не прави особено добра услуга, нека не забравяме, че Нидерландия е известна с наличието на доста колонии и участва активно в търговията с роби, следователно можем да бъдем сигурни, че тук засегнатите са много, но нека не забравяме и една подробност – Европа е била само купувач. И докато днес мнозина заявяват, че това е расизъм, нека не забравяме, че американските театри често използвали тази тактика през 30-те години на XIX век.

И така една вековна традиция се поставя на карта, защото Зуарте Пиет изведнъж обижда твърде много хора. През 2011 г. дори се установява движение срещу самия него. Миналата година по това време, редом до карнавалите на Зуарте, 18 града наблюдават и протести. Все пак нека не забравяме, че традицията си е традиция и мнозина вече са я приели. Нидерландското общество смята, че това е традиция, която отдавна е интегрирана, за да може с толкова лека ръка сега да бъде премахната. Въпреки всички протести, включително и намесата на ОН, на север все още съществува точно такава практика, а дори и след като мнозина заявяват, че това е расизъм, никой не може да потвърди какво мисли самият Зуарте, все пак той е измислен герой.

И нещо също толкова важно, след като говорим за негативен поглед към африканската култура и представянето му в лоша светлина, защо всички се фокусират върху негативното. Това е героят, който носи подаръците редом до Дядо Коледа, все пак се разглежда като положителен герой с внимание към празника, а не обратното. Но след като и Коледа може да получи толкова негативния отзвук на Европа, остава да разберем какво следва да се случи и в бъдеще.

 
 
Коментарите са изключени за Зуарте Пиет – протежето на нидерландския Дядо Коледа и расисткия скандал зад него

Повече информация Виж всички