shareit

Защо празнуваме деня на шегата на 1 април

| от |

Календарът винаги може да изненада човек с особено количество празници. От празника на влюбените до деня на усмивката и още много други. Днес почитаме деня на шегата, който всяка гoдина се празнува на първи април и по ирония на съдбата може би познавате много хора с рожден ден точно на тази дата.

Днес са позволени всякакви шеги и никой няма право да се засяга, поне такива са предписанията. Интересен факт е, че началото на първоаприлските шеги започва в средата на XVI век (1564 г. ако трябва да бъдем точни) и точно тогава по юлиянския календар се празнува Нова година във Франция. Именно крал Чарлз IX решава, че страната ще започне да спазва празниците спрямо грегорианския календар и съответно календарната година ще започва от първи януари.

Решението не се понравило на всеки. Вместо да празнуват посрещането на нова календарна година, французите бързо решили да намерят друг вариант за шеги и закачки и затова поставяли на всеки гръб по една картонена риба. Така или иначе превода на Poisson d’Avril е „Априлска риба“. Къде точно е шегата, не е особено ясно. Някои я свързват с Исус Христос и факта, че точно това се е сервирало на Коледа в ранните християнски години. Други смятат, че това е зодиакалния знак на рибата и съответно според стария календар се пада точно там.

И така дори Наполеон получава точно такова внимание и такива шеги, след като решава да сключи брак на 1 април 1810 година. На тази дата в календара се празнуват и други празници като древноримското почитане на бог Атис. Празникът се нарича Хилара и насочва вниманието към хумор и смях. В римския календар 1 април е празникът на смеха. В Индия се празнува пристигането на пролетта и като част от празненството, хората се забавляват с шеги и се замерят с цветен прашеч. Няма други по-ясни истории относно точното представяне на 1-априлския празник. Той е официален само в Одеса, но така или иначе се празнува почти навсякъде.

В Холандия празнуват победата си от 1572 г. и не обръща много внимание на шегите, ако изключим факта, че се присмива на испанския граф Алварез. Във Великобритания започват да използват 1-априлските шеги едва през 1686 г. Със сигурност в архивите им могат да се открият доста шеги, включително и показването в ефир на ниви, от които фермерите вадят спагети. През 1749 г. в един от всекидневните вестници в Лондон излиза обява, че ще има специална вечер на трикове и номера. Коронният номер ще бъде на човек, който ще влезе в бутилка вино и ще изпълни цяла песен.

Публиката спокойно ще може да предава бутилката от човек на човек, докато артистът пее. Към специалната програма са добавени и други преживявания като комуникация с мъртви, левитиране и прочие. През целият ден това била тема на разговор навсякъде, а когато дошло време за представянето на номерата, никой не се появил. Тълпата осъзнала, че това е един много суров и жесток номер и побесняла. Междувременно графът на Портланд спечелил своя бас. Той гарантирал на г-н Ърл от Честърфийлд, че може да публикува всякакви безумия и ще открие достатъчно глупави хора за публика. Очевидно е бил прав.

Друг приятен момент от историята на шегите е с любезното съдействие на немската медия Berliner Tageblatt, която обявава на 1 април 1905 година, че крадци са прокопали тунел под Белия дом и са изнесли злато и сребро на стойност 268 милиона долара. Това бил най-големият обир в страната. Много скоро новината се разпространява в цяла Европа и дори достига САЩ, където много хора изпадат в паника. Разбира се, малко по-късно мнозина са успели да се сетят, че датата има нещо общо с абсурдната новина.

Университета Калтек има също своя специална традиция. По време на футболните им мачове (практически са различна форма на ръгбито и нямат нищо общо с футбола), които се провеждат много често на 1 април, домакините мислят невероятни варианти, с които да се пошегуват. Така на един мач с Хъскитата на Вашингтон, мажоретките раздават на гостуващата агитка цветни карти и им казват, че в почивката трябва да ги вдигнат за да изпишат „Хъскита“. За жалост на картите пишело „Калтек“ и съответно за първи път се стигнало до специалния момент, в който гостите също подкрепят домакините. Едва по-късно станало ясно, че това е организирана работа на 14 студента от университета, които подменили картите и инструкциите.

И нека завършим историята с помощта на известния авиатор Ричард Брансън. През 1989 г. над овеселителния парк на Лондон прелетяло нещо, което прилича изключително много на летяща чиния. Почти всеки можел да забележи НЛО-то. Последвали няколко полицейски обаждания и когато обектът се приземил в близкото поле на Съри, полицията била подготвена за действия. Горките хора не очаквали, че ще излезе сиво лъскаво човече, което ще тръгне право към тях.

Униформените се отказали от близки срещи от трети вид и избягали. Оказало се, че в костюмът е точно Брансън, а в самия кораб е Дон Камерън. Техният план бил да прелетят над Лондон на 1 април, но поради променящите се метеорологични условия, шегата се случила на 31 март. В заключение можем да добавим, че макар и да нямаме точна информация защо точно днес е денят за хумор и шеги, определено можем да се възползваме от тази възможност.

Заглавна снимка: By Lars Andersen – Lars Andersen, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1911324

 

 
 
Коментарите са изключени