shareit

Забравеният съосновател на Red Hot Chili Peppers, който се погуби преди да доживее световната слава

| от Тодор Ковачев |

Red Hot Chili Peppers е група, която не се нуждае от представяне с уникалното си звучене, с 11-те си студийни албума и с огромните успехи в дългия си път на развитие от 80-те до днес.

Свързваме състава с редица хитови песни в характерния им фънк рок стил, с гласа на Антъни Кийдис и виртуозните бас пасажи на Флий, с неустоимия китарен тон на Джон Фрушанте и с невероятно енергичните им шоута на живо.

Американската група обаче нямаше да достигне такива върхове, ако не беше приносът на един къдрокос виртуоз, посял семената на нейната печеливша комбинация от фънк, рок и пънк.

За съжаление, той умира твърде млад, и то преди да разгърне напълно потенциала си и да доживее най-великите моменти на Red Hot Chili Peppers.

Днес вероятно само отдадените фенове на бандата знаят кой е Хилел Словак и в какво се изразява приносът му. Но той заслужава много повече признание. Роден в Израел, в ранна възраст талантът се мести със семейството си в Щатите и бързо се увлича по рокендрола. Като дете от бедно семейство, той дели едно легло с брат си Джеймс и когато получава първата си китара, дълго смущава съня му, разучавайки по цели нощи песните на Джими Хендрикс, KISS и други класически рок изпълнители.

Спонтанността си остава водеща в живота на Словак до самия му край. Тази спонтанност е изразена в музиката, в приятелствата и връзките му с хората, както и, за жалост, в потъването му в наркотична зависимост. На Хилел не му отнема дълго време да започне да развива собствен стил и уникално мислене при свиренето. Той иска да създаде нещо с много рокаджийска и пънкарска енергия, което обаче запазва фънк корените си; абсолютна мешавица от музикална спонтанност, която да се проявява и в композициите, и в сценичните изяви.

Докато е още в гимназията, китаристът привлича своя близък приятел Майкъл Балзари (Флий) в бандата си Anthym. Тогава Флий е тромпетист, залитащ по джаза, който смята, че рокът е за загубеняци. Словак обаче променя възгледите му и започва да го учи на бас китара.

Затова, ако не беше израелецът, вероятно никога нямаше да можем да се насладим на един от най-емблематичните и влиятелни бас китаристи в историята. От самото начало съществува специална химия между приятелите от гимназията Хилел, Флий и Антъни Кийдис. Още оттогава те започват да употребяват LSD, кокаин, хероин и метамфетамини за развлечение. Веднъж Кийдис спонтанно се присъединява към Anthym на сцената и в резултат тримата, заедно с барабаниста Джак Айрънс, сформират група, започнала съвсем на шега.

Тази група, разбира се, е Red Hot Chili Peppers и тя започва да набира популярност на клубната сцена в Лос Анджелис. Скоро четиримата стават нещо като хит в ъндърграунд средите на Ел Ей и даже получават предложение за договор със звукозаписна компания – мечтата на всеки музикант. Хилел Словак обаче получава предложение от лейбъл и с другата си група, Anthym, която тогава изглежда по-сериозната от двете и затова той първоначално решава да преследва бъдещето си с нея.

SANTA MONICA, CALIFORNIA – OCTOBER 24: Red Hot Chili Peppers perform onstage during the Transformative Medicine of USC: Rebels with a Cause GALA at on October 24, 2019 in Santa Monica, California. (Photo by Joshua Blanchard/Getty Images for Lawrence J. Ellison Institute for Transformative Medicine of USC)

Словак напуска Red Hot, за да се посвети на Anthym, която сменя името си на What is This?. Но по време на записите на втория албум на What is This?, у Хилел настъпва промяна, той губи търпение, отказва се от този състав се свързва с Флий и Антъни, за да се върне в Red Hot Chili Peppers. През това време другите двама са успели да развият групата и да запишат дебютен албум без Словак, но с готовност го приемат обратно – не само заради приятелските си чувства, но и защото осъзнават, че в музикален план той е незаменим за тях.

Оттам нататък Red Hot Chili Peppers се превръщат в такава музикална сила, с която малцина могат да се сравняват в цялата история на музиката. За съжаление на Словак, неговият път приключва преди групата да стигне върха си. Двамата с Кийдис се увличат твърде много по наркотиците и стават напълно зависими, а ефективността им и взаимоотношенията им страдат. Обещават си да спрат наркотиците преди турнето по третия албум The Uplift Mofo Party Plan (1987). Но хероинът се отразява безмилостно на здравето на Словак, а още по-тежко му се отразява абстиненцията.

„Виждах, че той вече няма вътрешна мощ, зависимостта му беше взела живителните сили, които ти позволяват да се бориш. Беше тъжен момент“, спомня си Антъни. Китаристът започва да показва признаци на неадекватност и незаинтересованост. Турнетата и без това са изморителен период за музикантите, а проблемите на Хилел Словак правят ситуацията още по-трудна за Red Hot Chili Peppers. На един концерт той напълно се срива и се налага съставът да изсвири цял сет без китара. После Хилел за малко е изхвърлен от групата и заменен за няколко концерта, но му е даден нов шанс за европейската част от турнето.

Антъни опитва да убеди китариста да потърси помощ в битката си с наркотиците, Словак обаче упорито отказва. Когато четиримата от Red Hot се прибират след завършека на турнето, те решават да си починат един от друг за няколко седмици. През този период, без подкрепата на останалите, Хилел не успява да се въздържи и се завръща към хероина. Когато за последен път се свързва с брат си Джеймс, той признава, че изпитва голяма нужда да продължи с наркотиците, макар че осъзнава, че не бива. Това е и последният разговор между братята.

На 25 юни 1988 г. Хилел Словак умира в дома си от свръхдоза хероин, едва на 26 години. Тялото му е открито два дни по-късно, а Джеймс намира в дневника му следните редове: „По дяволите наркотиците, музиката е моята съдба. Макар че сега не го чувствам така, знам, че скоро това преживяване ще ме направи по-силен“. Оттогава през годините Флий и Антъни неведнъж подчертават колко обичат погубения си приятел и колко много им липсва той. А приносът му за това, което представляват Red Hot Chili Peppers за десетилетия напред е огромен.

Словак не доживява бума, който групата прави в началото на 90-те, когато вече е допълнена от Джон Фрушанте на китара и Чад Смит на барабани. Но без него като съосновател, Red Hot никога нямаше да се превърнат в това, което са днес. И както и останалите „люти чушки“ ще потвърдят, неговата енергия винаги ще продължава да се усеща в бандата.

 
 
Коментарите са изключени за Забравеният съосновател на Red Hot Chili Peppers, който се погуби преди да доживее световната слава

Повече информация Виж всички