shareit

З като Зелда: Невероятните и запомнящи се романи на семейство Фицджералд

| от Chronicle.bg |

Разрушителната любов на Франсис Скот Фицджералд и Зелда Сейър – една жизнена, но болезнена връзка, която лежи в основата на няколко от най-известните романи на Фицджералд, които са ни представени от Ozone.bg. Нека си припомним любовната история на писателя и американската богата наследница, довела и двамата до самоунищожение и трагична смърт.

През целия си живот Франсис Скот Фицджералд събира материали за свои бъдещи творби, като черпи вдъхновение от собствения си житейски опит.

Младата, красива и богата двойка Джей Гетсби и Дейзи Бюканън от известния роман „Великият Гетсби“ се превръща в отражение на най-хубавите времена от брака на самия писател и неговата любима съпруга Зелда. Подобно на своя герой, Фицджералд се бори дълго за сърцето на любимата си. За да получи благословията на нейните родители, той прави дори невъзможното, за да постигне обществено признание и да натрупа богатство.

Франсис Скот Фицджералд и Зелда Сейър се срещат по време на Първата световна война. По онова време Фицджералд е млад мъж, напуснал престижния Принстън малко преди последните си изпити, за да се влее в редиците на армията. Израснал в бедно католическо семейство, той многократно се сблъсква със социалното неравенство, което провокира и враждебното му отношение към богатите. Що се отнася до Зелда, тя е негова пълна противоположност – дъщерята на главния съдия и един от най-заможните хора в държавата. Зелда никога не се е сблъсквала с бедността и не е живяла в лишения. Като богата и разглезена красавица, тя винаги е била в центъра на мъжкото внимание.

gettyimages-50695786-594x594

Когато Зелда най-сетне се превръща в законна съпруга на Фицджералд , двамата стават олицетворение на „златната двойка“ от ерата на джаза. Голямата мечта на писателя се сбъдва, но уви, това се оказва просто илюзия. Във финалните части на „Великият Гетсби“ авторът сякаш е предвидил тъжния край на собствената си любовна история. Красотата, разкошът и луксът са само едната страна на брака на Франсис и Зелда, а под тази „витрина“ се крият ужасни проблеми – изневяра, алкохолизъм и психични заболявания. Именно те в крайна сметка стават причина за тъжния развой на този красив роман, унищожил живота както на писателя, така и на неговата любима.

Фицджералд се превръща в нещастен алкохолик, разочарован от таланта си, а Зелда прави няколко опита за самоубийство и в крайна сметка се озовава в психиатрична болница, където прекарва остатъка от дните си.

Последните години от живота на Франсис Скот Фицджералд са обвити в мистерия и не са особено известни на широката общественост.

nezhna-e-noshtta-tvardi-koritsi-30

Въпреки това се знае, че по онова време, преживявайки тежко трагичното заболяване на съпругата си Зелда и неуспехите в кариерата си, Фицджералд среща втората си голяма любов – Шейла Греъм. Именно на тази мистериозна англичанка големият писател посвещава последния си и незавършен роман „Последният магнат“, който е публикуван след смъртта му. В него се разказва историята на „Златния век“ на Холивуд – ерата на легендарни продуценти, филмови звезди и филми, превърнали се в класика на световното кино. Героят на романа, който успешно се вписва в галерията на от така характерните за автора образи на „силни мъже“, счита себе си за човек, притежаващ силата да контролира съдбата на хората. Но дори и най-силните мъже имат слабости. Слабостта на „последния магнат“ е любовта към млада старлетка, която отлично знае, че в Холивуд, където всичко се продава, приличните момичета са доста скъпи.

Един от най-големите шедьоври на Фицджералд е романът му „Нежна е нощта“.

Главният герой в него е Дик – блестящ психиатър, който обаче преуспява, благодарение на успешния си брак с Никол – негова пациентка с шизофрения.

Със завидно умение и болезнен реализъм авторът успява брилянтно да предаде прехода в отношенията между двамата – в началото Никол разчита на Дик във всичко и му позволява да я води през дебрите на живота, но веднага щом успява да се издигне, тя се превръща в узурпатор на отношенията между двамата, Дик става жертва на огромното его на жена си и постепенно губи смисъла на живота си. Все пак той прави опити да излезе от това тежко положение, като намира, макар и съвсем плах, психологически изход в запознанството си с младата актриса Розмари. Но техният романс, колкото и странно да изглежда, също е обречен, защото Розмари, въпреки спечеленото си богатство, предлага на Дик друг път в един нереален свят, който напълно осакатява душата на лекаря. Така Дик достига до момента, в който е принуден да прекъсне напълно всички връзки със средата си.

 
 
Коментарите са изключени