shareit

Великите любовни истории: Харисън Форд и Калиста Флокхарт, които винаги вдигат самолета и не се страхуват от авио и други катастрофи

| от Мая Вуковска |

Не, не си мислите, че заглавието завоалирано намеква за сексуалния живот на нашите герои днес. Защото освен един към друг те споделят още една,  необичайна любов – тази към авиацията. 

Tова е историята на 20-годишната любов на харизматичния холивудски актьор Харисън Форд и актрисата, която повечето хора познават с името на най-известната й екранна героиня, Али Макбийл – Калиста Флокхарт.

PA-43286804

Палавият д-р Джоунс

Първо бяхме влюбени в Хан Соло, пилотът на космическия кораб “Хилядолетния сокол”, с който твърдеше, че е прекосил галактиката надлъж и нашир седем пъти. После заобичахме още по-силно Индиана Джоунс – най-смелия и сексапилен археолог-авантюрист на света. И докато момичета по света не спирахме да въздишаме по доктора с чаровния белег на брадичката, човекът, който го изигра, търсеше не само екранни приключения, но и любовни такива. 

Oще по време на първия си брак с Мери Маркард, който продължава между 1964 и 1979 г., сексапилният актьор си позволява да кръшка. Най-известната му изневяра е с колежката му от “Междузвездни войни” Кари Фишър. В автобиографичната си книга от 2016 г. вече покойната актриса, която изигра емблематичната роля на Принцеса Лея, признава, че покрай извънбрачната авантюра е успяла да изгради приятелство за цял живот с Форд. 

От първия си брак актьорът има двама сина – Бенджамин, който понастоящем е ресторантьор, и Уилърд – собственик на компания за облекло, както и на верига от фитнес центрове.

Вторият брак на Форд е с Мелиса Матисън. Женят се през 1985 г., а от съюза им на бял свят се появяват още две деца – Малкълм и Джорджа, които по-късно ще поемат по стъпките на известния си баща. Ако Мелиса е била по-прозорлива, щяла е да знае, че да кара мъж като Харисън да се врича в обич до гроб е също толкова абсурдно, колкото да караш катерица да събира партокали, а не лешници. По време на церемонията по връчване на годишните награди Golden Globe на 20 януари 2002 г. погледът на холивудския чаровник среща този на едно слабичко като вейка, нежно създание, за което смътно си спомня, че е виждал по телевизията. Оказва се, че поредното момиче, в което се влюбва, е 38-годишната звезда на популярния адвокатски сериал “Али Макбийл.” Но не той, а тя прави първата крачка, макар и по очарователно нелеп, театрален начин – минавайки покрай Форд, уж без да иска разлива питието си върху него, само и само за да го заговори. 

Calista Flockhart at the 2009 Deauville American Film Festival-01

Да си доведеш приятел на първа среща

След “инцидента” с питието, Флокхарт кани Форд на вечеря и той приема. Само че в деня на срещата я хваща страх и моли  колегата си и близък приятел Джеймс Марсдън да я придружи. За негов късмет не му се пада ролята ролята на “третото колело,” защото се оказва, че на срещата ще пристъстват още няколко човека. През цялото време Форд се държи закачливо-интимно с Калиста, но с останалите е доста дистанциран. В един момент Форд хвърля на Марсдън недвусмислен поглед, който казва : ”ОК, време е да се разкараш от тук, приятелче.” И да го остави насаме с момичето…

На следващата година двойката официално обявява връзката си, а актьорът откровеничи пред списание Hello: ”Романтичната любов е най-вълнуващият и удовлетворителен вид любов и няма възраст, неподвластна на нея. Затова и не се учудих, че на моите години бях способен отново да се влюбя.” 

Разводът с Мелиса, с която да факто са разделени от 2000 г., е финализиран през 2004-а, но ще минат още пет години преди Форд да предложи брак на любимата си. 

“Понякога аз се чувствам по-възрастната от нас двамата”

Разбира се, когато в публичното пространство се разчува за връзката на един от любимците на нацията с 22 години по-младата му колежка, никой не гледа на това сериозно. Нито тя, нито той обаче обръщат внимание на хейтърските коментари и доказват във времето, че това между тях е истинско и най-вероятно ще продължи като в клишето “докато смъртта ги раздели”.  Неведнъж Калиста е казвала, че никога не е забелязвала възрастовата им разлика и че често дори се чувства много по-възрастна от съпруга си. И като казах “съпруг”, се сетих да спомена, че за разлика от повечето знаменитости на нейните години, Флокхарт нито се е омъжвала, нито е имала сериозна връзка преди да срещне Харисън. Една година преди запознанството си с него 37-годишната тогава актриса осиновява новородено момче – Лиъм. 

Тримата официално стават семейство на 15 юни 2010 г. на церемония в Санта Фе, Ню Мексико. 

Когато най-младото от общо петте деца на Харисън Форд е прието в колеж миналата година, баща му го откарва дотам с личния си самолет. А той, самолетът, е може би най-голямата му любов. Е, след Калиста, разбира се. 

Harrison Ford and Calista Flockhart at the 2009 Deauville American Film Festival-04

Неустрашимият авиатор

Ако има нещо друго освен иконичните му филмови роли, с което почти 80-годишният Харисън Форд да е известен, това е страстта му към летенето. И многобройните му авио инциденти, от които като по чудо все успява да остане жив. 

Всъщност Форд е толкова запален по летенето, че не веднъж и два пъти жълтите медии са спекулирали със слуха, че Калиста е на път да го напусне, защото мъжът й обръща повече внимание на своите любими летателни машини, отколкото на нея. Това обаче е далеч от истината, понеже самата тя споделя страстта му към летенето и не ревнува от хобито му.

Форд е лицензиран пилот както на летателни апарати с неподвижни крила, така и на вертолети. На няколко пъти дори се е отзовавал на помощ с хеликоптера си по молба на властите в Уайоминг, най-вече за гасене на горски пожари. А веднъж дори участва в спасителна операция за евакуирането на 13-годишно пострадало момче в парка “Йелоустоун”.

През 2015 г. един особено сериозен инциден поставя на изпитание предаността на съпругата му, а и на връзката им като цяло. Двигателят на винтидж машината, която Форд пилотира, се поврежда и той е принуден да направи аварийно кацане на голф игрище в Санта Моника. Самолетът е тотално потрошен, а Форд е откаран в близката болница със счупена ръка и черепна травма. Въпреки че е бясна, но най-вече уплашена до смърт от случката, Калиста е неотклонно до мъжа си през целия период на възстановяване. Според експерти само отличните качества на пилота са предотвратили по-голяма трагедия  с ранени и загинали. 

 Въпреки напредналата си възраст Форд не се отказва и до днес от любимото си занимание. 

Когато поназнайваш нещичко за брака

Когато в Холивуд се появи двойка, която успява да се задържи заедно за по-дълго от една бременност, хората започват да се чудят каква е тайната им. Старото куче Харисън винаги е готов да даде акъл как се поддържа един успешен брак. 

“Не говори. Само кимай с глава.”

Просто и ясно.

Рецептата на съпругата му е малко по-пространна: “С Харисън се смеем много, а там, където хуморът присъства, няма как да не цари разбирателство между партньорите.”

Понастоящем семейство Флокхарт – Форд живее в имението си в Уайоминг. И да, Индиана Джоунс най-после се е кротнал, понеже изглежда, че е намерил истинското съкровище.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Харисън Форд и Калиста Флокхарт, които винаги вдигат самолета и не се страхуват от авио и други катастрофи

Повече информация Виж всички