shareit

Великите любовни истории: Бурният романс на Кери Фишър и Пол Саймън – цяло десетилетие на раздели и събирания

| от Мая Вуковска |

Малко любовни истории на прочути двойки минават през толкова върхове и спадове, колкото тази на Кери Фишър и Пол Саймън.

Актрисата от „Междузвездни войни“ и големият музикант от дуета Саймън и Гарфънкъл няколко пъти се разделят и събират отново, минават през годеж, нова раздяла и после брак, който се проваля. Даже след развода те не успяват да се отделят един от друг още няколко години и любовта им продължава.

Пол Саймън вече е прочут певец, китарист и автор на песни, когато среща 15 години по-младата Кери, докато тя снима първата част на „Междузвездни войни“ през 1977 г.. Филмът, който ще я направи звезда за поколения фенове на космическата сага, се оказва и филмът, който я среща с може би най-голямата й любов. 

Ролята на сватовник изиграва техният общ приятел, актьорът Ричард Драйфус.

Richard Dreyfuss Cannes 2013

„Откакто се запознаха, никой друг нямаше значение за тях“, пише авторът Питър Еймс Карлин в биографичната книга за Пол Саймън, кръстена на една от най-известните песни на Саймън и Гарфънкъл Homeward Bound. „Кери придаде скорост на неговия живот, една дива енергия, която често запалваше пламъка в него и понякога го караше да крещи“.

Според книгата, афинитетът на Кери Фишър към наркотиците и нестабилното й психическо състояние се превръщат в основен фактор за честите им скандали и раздели – Саймън не е способен да се справи с върховете и спадовете в нейните настроения.

По време на един период, в който те са разделени, Кери се съгласява да се омъжи за популярния си колега Дан Акройд. Акройд я поощрява да се храни повече, защото е твърде слаба, а после я спасява от задавяне с парче храна и й предлага брак директно на снимачната площадка на мюзикъла „Блус Брадърс“.

Двамата вече имат пръстени и подготвят сватбата, когато Кери Фишър се събира отново с Пол Саймън. Актрисата е твърде добре запозната с проблемните връзки, тъй като е дъщеря на холивудските звезди Деби Рейнолдс и Еди Фишър.

Еди Фишър зарязва майка й заради най-добрата й приятелка Елизабет Тейлър, когато Кери и нейният брат Тод са още пеленачета. Холивудският блясък, непостоянството и несигурността са неизменни спътници на Кери, докато Саймън е отгледан в далеч по-банална и стабилна среда във Форест Хилс, Ню Йорк.

Кери и Пол продължават да се срещат в началото на 80-те, а когато са на прага на поредната раздяла, решават, че тя ще е твърде тъжен край и предприемат радикално различен ход: сключват брак.

Paul Simon in 1966

Пол Саймън, 1966 г.

Семейният живот е толкова радостна перспектива пред тях, че те се влюбват отново, а сватбата се случва през 1983 г. в дома на Саймън в Ню Йорк. На събитието присъстват звезди от киното и музикалната сцена, включително създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас.

Празненствата продължават през следващите месеци, докато Пол е на турне, но старите проблеми се завръщат и не след дълго двойката отново преминава през драми и скандали.

Бракът продължава само 11 месеца, но любовта между тях е далеч по-устойчива. Около година по-късно, Кери и Пол още веднъж се събират.

“Винаги имаше нещо перфектно в тях в периодите, когато се разбираха добре: начинът, по който се гушкаха, начинът, по който той я приземяваше, а тя успяваше толкова лесно да го разсмива”, пише Питър Еймс Карлин. „А той я обичаше толкова отчаяно, че чак се плашеше от това“.

Любовта след развода се оказва нещо сравнително трайно за тях и продължава още няколко години до края на 80-те. Фишър помага на музиканта да отгледа своя син Харпър от първия му брак. 

„Аз и Пол бяхме двойка за шест години, после се оженихме за две, разведохме се за една и после имахме хубави спомени един с друг и какво мислите, че направихме?“, пише Кери в автобиографията си Wishful Drinking.

Това, което най-сетне правят, е да се разделят окончателно.

Според книгата Homeward Bound, едно тяхно пътуване при бразилски духовен лечител слага окончателен край на романса. След като са пили психеделичен чай по време на церемония по пречистване на духа, Фишър получава прозрение как е постоянно „затисната под вечно контролиращия ум на Пол“.

Затова след завръщането от Бразилия, актрисата приключва връзката, в която и двамата са вложили толкова много. „Беше болезнено, че не успяхме да направим така, че връзката да проработи. Прекарвахме си добре заедно, имахме сходно чувство за хумор и караниците ни понякога бяха много забавни“, признава Фишър.

„Не съм добра във връзките“, добавя тя години по-късно. „Не съм достатъчно кооперативна. Не можех да дам на Пол спокойствието, от което имаше нужда“.

Музикантът нерядко използва техните отношения за вдъхновение и песни като She Moves On и Hearts and Bones са написани специално за Кери. Песента Graceland е създадена след развода им и в нея той също споменава изгубената любов. 

Извън песните си обаче, Саймън не е словоохотлив относно Кери, а през 2011 г. в интервю за Rolling Stone директно отказа да я коментира: „Не искам да говоря за Кери Фишър. Не че не я харесвам, просто не искам да влизам в темата“. Той среща третата си съпруга, певицата Еди Брикел, през 1992 г. и тя му ражда три деца.

Кери Фишър също продължава да търси щастието в любовта и ражда дъщеря на агента Брайън Лурд, който обаче по-късно я напуска заради мъж. Така завършва 3-годишната й любовна история с човека, когото тя определя като свой втори съпруг, макар двамата да не са се женили. 

Актрисата повече не сключва брак и личният ѝ живот остава извън обсега на медиите чак до смъртта й в края на 2016 г. от сърдечен удар. 

Тъжното събитие няма как да не повлияе и на Пол Саймън, който на следващия ден пише: „Кери беше специално, прекрасно момиче. Отиде си твърде рано“.

 
 
Коментарите са изключени