shareit

Утопичният „Град на изкуствата“ на Диего Ривера дебютира 64 години след смъртта му

| от |

Диего Ривера е може би най-известен днес като стенописец, който показва мексиканската история в ярки цветове в огромен мащаб. В стенописи като „Историята на Мексико“ (1929–1930 г.), която се разпростира по стълбището на Националния дворец в Мексико Сити, Ривера рисува личности, играещи ключови сцени от историята на нацията, с акцент върху силата на коренното население и тяхната дълга класова борба срещу един елит с предимно европейски произход.

Palacio Nacional Murals view

Такива грандиозни стенописи предлагат нов смел визуален начин за комуникация на правителството, което се преоткрива след продължилата десетилетие мексиканска революция. И все пак стенописите бледнеят в сравнение с един друг амбициозен план на Ривера: така наречения Ciudad de las Artes, или Град на изкуствата, който обаче художникът не успява да се осъществи приживе.

Идеята на Ривера се оформя за първи път през 1941 г., когато той купува земя в Койоакан, южното предградие на Мексико Сити. В есета и скици художникът очертава своя утопичен план за читалище с работилници, пространства за представления и галерии, където мексиканците, млади и стари, могат да се свържат с популярното изкуство или мексиканското народно изкуство. За съжаление Ривера умира през 1957 г., преди да изпълни проекта.

„Градът на изкуствата е много амбициозна мечта. Това е манифестът на Диего Ривера… проект, в който има известно ниво на утопия и пророческа амбиция“, казва историкът на изкуството Куаутемок Медина пред El País. Като автор на книга за провален утопичен град, замислен от един от учителите на Ривера, Херардо Мурило (доктор Атл), ученият казва, че идеите на Мурило вероятно са вдъхновили собствените проекти на Ривера.

Известните мексикански архитекти Маурисио и Мануел Роча от фирмата Taller de Arquitectura ръководят обновяването и разширяването на съществуващия музеен комплекс. „Това беше едно от най-големите предизвикателства в кариерата ми“, казва Маурисио пред El País. Той добавя, че архитектурният екип се е стремял да създаде проекти, които са „в хармония“ с уникалния вулканичен терен на района.

Основен акцент на пространството е нов архив, който съхранява и показва обширната колекция от предиспанско изкуство на Ривера. Посетителите в крайна сметка ще могат да идват в пространството, което включва безброй редове бетонни рафтове и чекмеджета, които позволяват да се изучат произведения отблизо, според El País.

„Идеята е хората да се насладят на произведения, които Диего е колекционирал от много ранна възраст“, ​​казва внукът на Ривера, Хуан Коронел Ривера, пред El País, според ARTNews. „Централната ос на новия площад се превръща в един вид храм на съзерцанието на хилядите произведение от колекцията му.“

Като цяло, мащабният строителен проект изисква шест години планиране и строителство и струва 960 000 долара за завършване. Празненствата започнаха този уикенд, за да съвпаднат с Día de los Muertos или Деня на мъртвите, съобщава Паола Лоера за Чиланго.

Директорът на музея Мария Тереза ​​Моя казва на Heraldo de México, че бъдещите планове за комплекса включват концерти, изложби, танцови представления и фестивал на керамиката.

Моя добавя, че новият Град на изкуствата е „според мен най-интересното произведение на културната инфраструктура… в Мексиканската република през последните 20 години“.

Diego Rivera 1932

Ривера е роден на 8 декември 1886 г. като едно две момчетата близнаци, в Гуанахуато, Мексико. Мария дел Пилар Бариентос и Диего Ривера Акоста, майка му и баща му, са заможна двойка. За жалост обаче брат му близнак Карлос почина две години след раждането им.

Твърди се, че майка му Мария произхожда от конверсите, испански предци, които са били принудени да преминат от юдаизъм в католицизъм през 15 и 16 век. Ривера пише през 1935 г.: „Eврейската ми вяра е доминиращият елемент в живота ми“, въпреки че никога не е бил възпитан да практикува каквато и да е еврейска вяра, Ривера чувства, че еврейският му произход насочва неговото изкуство и му дава „съчувствие към потиснатите хора“. Диего собствено е от мексикански, испански, индийски, африкански, италиански, еврейски, руски и португалски произход.

Ривера започва да рисува на тригодишна възраст, година след смъртта на брат му. Когато го хванали да рисува по стените на къщата, родителите му поставили дъски и платно по стените, за да го насърчат.

 
 
Коментарите са изключени за Утопичният „Град на изкуствата“ на Диего Ривера дебютира 64 години след смъртта му

Повече информация Виж всички