shareit

Уилям Терис – любимият актьор на лондонската сцена и внезапната му смърт

| от Ивелина Беркова |

Една от най – известните звезди на английският театър изгрява най – ярко от всички останали и пленява всеки със своите актьорски умения. Този блясък, обаче ще бъде замъглен за един миг и ще се завърне като призрак, който все броди из сцената.

Бляскава кариера

Този джентълмен е Уилям Чарлз Джеймс Луин, който е роден на 20 февруари 1847 година в семейството на адвокатът Джордж Луин и домакинята Мери Френ. Заради успешната професия на баща си Уилям от малък получава само най – доброто обучение в училището Брус Касъл. Ще се насочи и към висшето образование, но не го изкарва докрай.

От тинейджърските си години той мечтае да се отдаде на велики приключения и ще потегли на много места, опитвайки се да задържи някоя работа, за да се издържа, но повечето му опити завършват с провал. За кратко време се опитва да се установи в търговския флот, ще се пробва и като фермер на чаена плантация. Ще се завърне в Англия, където ще посети един от братята си, който е хирург и си намира работа в болница, но и това скоро ще се окаже несполучливо за него.

Въпреки огромният брой професии, които практикува младият мъж, дори и за кратък период от време не допадат на младият приключенец, но за разлика от това актьорското майсторство ще се превърне в неговото призвание. Отначало започва в малки аматьорски пиеси. След известно време на дребните сцени той дебютира през 1868 година в Бирмингам в пиесата “Бързо летящите облаци”.

Той получава особено голяма любов от страна на публиката, заради прекрасната интерпретация на героя си и така той ще си осигури още много роли в театъра. На сцената той е наричан с името Уилиям Терис. След две години като актьор ще се премести в Лондон, където започва да играе малки странични роли в престижният театър Уест Енд.

Там той ще се запознае с актрисата Елизабет Луиз, позната със сценичното си име Ан Фелоус и през 1870 година двамата се женят. Недоволен от заплатата си Терис ще потегли към Фолклендските острови със семейството си и установява ферма за овце. На двойката се ражда първото им дете – дъщеря им Мери Луин, която по – късно ще последва стъпките на родителите си и ще стане известна актриса.

Въпреки опитите си да създаде успешен бизнес идеите му се провалят и скоро фамилията Луин ще се завърне в Лондон, където известният актьор играе в много популярни пиеси като “Робин Худ” и “Ребека”. Публиката се любува на неговите отлични представления на сцената и бързо Уилиям Терис се прочува из цяла Великобритания, превръщайки се в един от най – известните английски изпълнители. За черешка на щастливата торта на Терис ще се окаже раждането на втората му рожба Томас Луин, който също последва успешният занаят на баща си.

Заемайки се сериозно с професията си ярката звезда е обичана от много заради гласът си, начинът, по който се представя на сцената и милосърдието си. Заради тези си качества често е избиран да играе героични роли. С популярността си ще се запознае и с 24-годишната Джеси Мейлудс. Двамата често имат представления заедно като избират по – романтични роли. Публиката се съмнява, че двойката просто играят и чувствата, които представят са истински. След време се разбира, че слуховете за Терис и Джеси са истински, но въпреки всичко звездите запазват своето мълчание по въпроса и продължават да вършат работата си с финес.

Дори и след 50-тия си юбилей отдаденият актьор продължава да се раздава на сцената, включвайки се особено много в шекспировите пиеси. Успехът му печели много фенове, които всеки път се радват да видят своят идол в действие. Неговата кариера, обаче ще бъде прекратена твърде рано.

Убийство

16 декември 1897 година е студен и мрачен ден в Лондон и този следобед Терис запълва свободното си време с игра на карти със свои другари в клуб Уест Енд. На прибиране към домът си се среща със скъп приятел на име Хенри Грейвс и се насочват към театъра, където по – късно актьорът има представление.

Отключвайки вратата на Уест Енд лондонската знаменитост не осъзнава, че от другата страна на улицата ще профучи мъж, държайки месарски нож и с него ще го наръга два пъти в гърба. Обръщайки се към своят похитител Уилям е пронизан още веднъж в гърдите. Със създалата се суматоха работници в театъра чуват викове отвън и бързо ще се притекат на помощ на Терис, докато Хенри тръгва по петите на убиеца и бързо го заловява и предава на полицията.

Внасяйки раненият в съблекалнята му работниците се опитват да спрат кървенето и поставят лед на болните места. Скоро ще пристигнат и медици, които се борят усърдно, за да го спасят, но вече е твърде късно. С последни сили актьорът изрича думите “Ще се завърна отново” и издъхва на канапето си малко преди пиесата да започне.

Междувременно залата се е изпълнила с въодушевени зрители, готови да наблюдават майсторска игра, но вместо това управителят на театъра излиза на сцената, за да ги уведоми, че представлението няма как да се състои, заради сериозна контузия на звездата на шоуто. Разочарована и ядосана публиката се изнася и всичко в театъра опустява.

Новината за смъртта на Уилям Терис бързо ще достигне ушите на всички в града и случаят се превръща в голяма сензация за лондонската преса. Убиецът му не е по – малко обсъждан от местните, които са изненадани да научат е Ричард Арчър Принц, познат актьор на покойният.

Мотиви за убийството

Двамата приживе са участвали в много представления, но Ричард типично се явява в незначителни и малки роли и не успява да пробие какъвто и да е успех в театъра. Въпреки това Терис се опитва да му намери каквато и да е роля, за да го задържи. Неблагодарният Принц многократно ще обижда своят спасител, въпреки помощта му и е изгонен от сцената. Отчаян той ще се завърне на родното място и да се прехранва като работник. Загриженият му помощник му праща пари и се опитва неуморно да го върне в театъра, но неуспешно. Нещастен и оставен без нищо Ричард се обръща към топлата прегръдка на виното и полудява, вярвайки че Терис е пречката, която не му позволява да се прочуе. С тези мисли той закупува оръжието, с което по – късно наръгва жертвата си само два дни преди инцидента.

За грехът, който е извършил е изправен през съда, където семейството му твърди, че лудостта му е причината за неговите действия. С това той е признат за виновен, но не отговорен поради психическите си отклонения и е осъден на доживотен затвор в болница за душевно болни, където и ще умре години по – късно. Обществото не е особено съгласно с решението на съдията като искат да видят безжизненото тяло на убиеца да увисне на бесилото, но въпреки всичко те са безсилни да променят решението на властите.

Отговор от отвъдното

Историята не свърша тук, обаче защото духът на убитият Терис все още броди из театърът Уест Енд, където среща краят си. Много актьори на времето твърдят, че чуват стъпки зад кулисите, докато няма никой там. Говори се от изпълнителите, че виждат светещи кълба, които се съединяват и формират ликът на човек.

Изглежда, че дори и вече не сред живите желанието на Уилям да играе на сцената е по – силно и от смъртта, обикаляйки мястото, където прекарва години от живота си.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Уилям Терис – любимият актьор на лондонската сцена и внезапната му смърт

Повече информация Виж всички