shareit

ЦРУ плаща на магьосник да напише наръчник за измами и заблуди по време на Студената война

| от |

Правителството на Съединените щати се опасява ежечасно от нападение от страна на СССР по време на Студената война. Това го довежда до множество експериментални програми, които целят да гарантират, че страната е подготвена за всичко, което съветите могат да направят. Една такава програма е проект MK-ULTRA, в който Централното разузнавателно управление иска съдействието на магьосника Джон Мълхоланд.

John Mulholland magician 2

Джон Мълхоланд

Джон Мълхоланд е роден на 9 юни 1898 г. Започва да се учи на магическото изкуство още като тийнейджър, с менторството на Джон Уилям Сържънт, председател на Дружеството на американските магьосници. След това продължава с професионална кариера, дълга две десетилетия, през които работи с малки компании и по-големи сценични представления.

Мълхоланд бързо си изгражда име като ръководи една от първите магически работилници и става редактор на списанието на магическа тематика „Сфинксът“. Той изнася шоута в над 40 държави, както и в Белия дом, и публикува 10 книги за магията.

Една от тези книги се нарича „Изкуството на илюзията: Магията, която трябва да правят мъжете“. От нея около 100 000 екземпляра са публикувани и разпространени между американски войници, които служат в чужбина по време на Втората световна война.

Проект MK-ULTRA

Проектът MK-ULTRA започва през 1953 г., породен от страха на правителството на САЩ, че СССР, Северна Корея и Китай промиват мозъците на военнопленници в Корея. Алън Дълес, тогавашен директор на ЦРУ, одобрява проекта с цел да проучи тези техники за контрол на ума, както и други неортодоксални психологически методи, които враговете на Америка използват.

По време на MK-ULTRA са проведени стотици експерименти, често върху цивилни, които не знаят, че им се прилагат такива тестове. Те се провеждат в САЩ и Канада в затвори, университети и болници, за да се изследват ефектите на LSD, електрошокова терапия и различни паралитици с цел психологически изтезания, контрол на ума и събиране на информация.

Проектът се изпълнява до 1973 г., но повечето тестове са проведени между 1953 и 1964 г. Подробностите са публикувани едва през 1975 г., когато започва разследване на Конгреса за незаконни дейности, извършени от ЦРУ както в САЩ, така и по света.

Ръководство на ЦРУ за измама и заблуди

В началото на проект MK-ULTRA ЦРУ се обръща към Джон Мълхоланд, за да напише строго секретно ръководство за заблуда. Срещу заплащане от 3000 долара той е натоварен със задачата да предостави съвети на агентите как да подвеждат и заблуждават хората успешно за своите цели. Мълхоланд се съгласява, като дори се оттегля от позицията си в „Сфинкса“, за да работи за агенцията.

Ръководството е разделено на раздели за това как да се изпълняват трикове, вариращи от транспортиране на хапчета и други предмети, до това хората да „изчезват“ и „да се появяват отново“. Неговите трикове с ловкост на ръката включват извършване на малки действия незабелязано, докато човекът се разсейва с други по-големи жестове, како и редица други типични за магьосниците номера.

Мълхоланд излага и начини, по които външният вид на човек може да играе роля в ефективността му на терен, като казва, че небрежната външност предизвиква по-малко подозрения, отколкото спретнатия и официален вид. А за да получи или предаде съобщение, агентът може да завърже връзките на обувките си по определен начин, да държи бележки в скрити джобове на панталони и да използва определени конкретни предмети, за да посочи определени теми.

Освен това той разказва за начините, по които ежедневните предмети могат да се използват за шпионски операции. Например, тубичката на паста за зъби може да се използва за скриване на куршум с калибър .22, докато пакети с цигари и кутиите за кибрит могат да скрият малки бележки с информация. Мълхоланд също показва обсъжда как в куха монета може да се скрият хапчета или банкноти.

Според докладите, ръководството на Джон Мълхоланд, озаглавено MKUltra Subproject Number 4, е трябвало да бъде унищожено през 1973 г. Десетилетия по-късно обаче пенсионираният вече офицер на ЦРУ Робърт Уолъс се сдобива с оцелели копия.

Заедно с историка на военноморското разузнаване Кийт Мелтън той преиздава наръчника под заглавието „Официалното ръководство на ЦРУ за измами и измами“. Те добавят илюстрации към текста и предоставят подробна история на MK-ULTRA.

 
 
Коментарите са изключени за ЦРУ плаща на магьосник да напише наръчник за измами и заблуди по време на Студената война

Повече информация Виж всички