shareit

Скинуокърите, за които не бива дори да говорим

| от |

Легендата за съществото, известно като Скинуокър, на племето Навахо до голяма степен вече се приема за измислица. В крайна сметка е трудно да се повярва, че хуманоидна фигура, която може да се трансформира в четириноги животни, тероризира семейства в американския Югозапад.

Макар и научно опроверган, Скинуокъра има дълбоки корени в индианските традиции.

Останалата част на Америка узнава за първи път за легендата през 1996 г., когато The Deseret News публикува статия, озаглавена „Чести летци?“. Историята разказва за досега на едно семейство от Юта със същество, което осакатява и краде добитъка им, за срещи с НЛО и за появата на „извънземни“ кръгове на житните полета.

Но най-тревожната среща на семейството се случва една нощ само 18 месеца след като се местят в ранчото. Тери Шерман, бащата в семейството, разхожда кучетата около новото им имение късно през нощта, когато среща вълк. Но това не е някакъв обикновен вълк – той е може би три пъти по-голяма от нормалните вълци, има светещи червени очи и остава непоклатима от трите изстрела от близко разстояние, които Шърман изстрелва в него.

Семейство Шърман не са единствените, които имат такива проблеми с имота. След като се изнасят, няколко от последвалите собственици преживяват подобни срещи с това същество и днес ранчото вече е превърнато в център за паранормални изследвания. Изследователите, които работят там, използват нови изобретения, за изследват имота като с тях се надяват да намерят нещо, което вековна има история.

skinwalker-before-and-after

И така, какво е Скинуокър? Както пише в Навахо-английският речник, „Skinwalker“ е превод от навахското „yee naaldlooshii“. Това буквално означава „чрез него той върви на четири крака“ – а yea naaldlooshii е просто един от многото разновидности скинуокъри, наречени сборно „ánti’jhnii“.

Хората от племената Пуебло, Апачи и Хопи също имат свои легенди, свързани със скинуокъри.

Някои традиции смятат, че тези същества са създадени от лекар, който злоупотребява с магията на индианците за зло. Лекарят получава зли сили, които варират в зависимост от традицията, но силата, която всички традиции споменават, е способността да се превръща в или да обладае различни животни или хора. Според други традиции мъж, жена или дете могат да се превърнат в скинуокър, ако извършат някакво дълбоко табу.

Скинкаукърите са описани като физически силно анималистични, дори когато са в човешка форма. Почти невъзможно е да бъдат убити, освен с куршум или нож, потопен в бяла пепел. За съществото се знае малко, тъй като навахо не са склонни да го обсъждат с външни лица – и често дори помежду си. Традиционното вярване предвещава, че говоренето за злонамерените същества е не само лош късмет, но прави появата им още по-вероятна.

Индианската писателка и историк Адриен Кийн обяснява как когато Джоан Роулинг използва подобни фигури в нейната поредица за Хари Потър, това силно засегна индианците, което вярват в скинуокърите. „Това, което се случва, когато Роулинг прави така, е че ние като местни хора сега сме под цунами от въпроси относно тези вярвания и традиции“, казва Кийн, „но това не са неща, които се нуждаят или трябва да бъдат обсъждани с външни лица.“

През 1996 г. няколко външни за племената хора са запознати с легендата, след като в новото им ранчо се случват редица необясними събития. Тери и Гуен Шърман за първи път наблюдават няколко НЛО с най-различни размери, висящи над имота им, след което седем от кравите им умират или изчезват. Съобщава се, че една е открита с дупка в центъра на лявата очна ябълка. Добитъкът, който Шерман намира мъртъв, е заобиколен от странна, химическа миризма, а една от кравите е намерена мъртва сред купчина клони, които изглежда, че са отрязани. Една от изчезналите крави оставя следи в снега, които внезапно спират.

„Ако вали сняг, е трудно 1200 – 1400 килограма животно просто да изчезне, без да оставя следи, или да спре и да тръгне директно назад без да оставя нови следи“, каза Тери Шерман. „Просто изчезва. Беше много странно.“ Може би най-ужасяващи са гласовете, които Тери Шърман чува, докато разхожда кучетата си късно през нощта. Той казва, че гласовете говорят на език, който не разпознава. Прецени, че са дошли на около 7 – 8 метра, но не успява да види нищо. Кучетата му полудяват – разлайват се и хукват бързо към къщата.

 
 
Коментарите са изключени