shareit

Шведски ресторант предлага всяко меню, сервирано на Нобеловия банкет от 1922 г. насам

| от |

Нобеловият банкет – ежегодно тържество в чест на академичните, културните и научните постижения на съответните нобелови лауреати за тази година – е престижно събитие, провеждано всеки 10 декември, на което широката публика никога няма да получи честта да присъства. За щастие, това не означава, че съвсем не можем да се насладим на някаква част от тържествата, на които се радват носителите на Нобелова награда и техните гости.

През последните 15 години Stadshuskällaren – шведски ресторант, скрит в мазето на кметството на Стокхолм – предоставя всяко едно меню, сервирано по време на Нобеловия банкет от 1922 г. до днес. (Самият банкет се провежда в Синята зала на същата сграда.) И с предварителна резервация вечерящите могат да се насладят на същите блюда, както носителите на наградата – от сър Александър Флеминг, който печели през 1945 г., до Мартин Лутър Кинг, младши през 1964 г. и Майка Тереза ​​през 1979 г. (Те вечерят съответно на елени, гъши дроб и телешко месо.)

„Нобеловият банкет е празник, който е известен в световен мащаб, затова сметнахме, че би било добра идея да позволим на всички да се насладят на блюдата“, казва Мария Стрид, съсобственик и главен изпълнителен директор на Stadshuskällaren. „Би било забавно нещо за правене, ако пътувате от друга държава и искате да опитате нещо специално, което е свързано със Швеция. Често хората избират определена година, която е важна за тях, като например годината, в която са родени, или годината, когато някой от тяхната страна печели наградата.“

Nobel-banquet-table

Стрид казва, че никоя конкретна година не се оказва по-популярна сред вечерящите, но отбелязва, че често има повишени заявки за менюто на Нобеловия банкет от предходната година. „Някои от най-ранните менюта предлагат ястия, които може би не са толкова популярни сред гостите днес, като супа от костенурки“, казва тя. „А в някои от менютата от 60-те години на миналия век предястието е пиле, което в наши дни вече не се счита за такъв специалитет.“

Но въпреки избора на съставки, екипът готвачи, отговорни за пресъздаването на ястията, е категоричен, че те са възможно най-близки по вкус и външен вид до оригинално сервираните. За да направи преживяването възможно най-автентично, ресторантът също така подрежда храната в порцеланова посуда със златен кант, която е същата като комплектите, използвани на банкета. Всяко меню се предлага и с вино, което е толкова близко по вкус, колкото това, сервирано за конкретната година.

„Някои от вината, сервирани през годините, са твърде скъпи, за да се сервират днес“, казва Мария, „затова се опитваме да намерим такива със същия характер и от същото грозде, които са подходящи като вкусови комбинации за храната.“

Въпреки че приготвянето на ястията често може да се окаже предизвикателство – за менюта, които са по-стари от предходната година, Стрид иска гостите да направят резервация в ресторанта най-малко седмица по-рано, за да се гарантира, че кухнята може да събере всички необходими съставки. Тъй като ресторантът сервира и редовно меню за вечеря всяка вечер, има две кухни, които обслужват заведението, като едната се фокусира единствено върху ястия извън историческото меню. Стрид изчислява, че 2000 посетители идват в ресторанта всяка година, за да опитат ястие от това меню. Докато по-малка група гости могат да се възползват от най-новото меню, тя казва, че за по-старите менюта посетителите трябва да са най-малко 10 души и че в миналото ресторантът е побирал групи до 80. Цената за посещението варира в зависимост от годината, но менюто за 2018 г., е около 1795 крони или приблизително 200 долара.

Създаването на ново меню от банкета всяка година е сложно начинание само по себе си. Задачата отнема около година подготовка и включва екип от консултанти готвачи, които работят в тясно сътрудничество със Стрид и нейния персонал, както и с членове на Нобелова фондация.

През последните 15 години главен готвач Фредрик Ериксон има честта да работи с Нобелова фондация за менютата за банкета. Процесът е подробен и включва множество ревизии и няколко официални дегустации. Той и неговият екип не само трябва да създадат многостепенно меню, което да обслужи повече от 1000 гости едновременно, но също така трябва да вземе предвид диетичните ограничения и наличието на съставки, тъй като кухнята проектира менюто през пролетта, но трябва да се има предвид какви продукти ще се предлагат през по-студените месеци, когато се провежда банкетът.

„Работим в тясно сътрудничество с фермерите в Швеция и се опитваме да гарантираме, че менюто е възможно най-свежо, като използваме местни съставки“, казва Ериксон. „Имаме и сомелиери, които избират вина, и екип от сладкари, които създават десерти, допълващи вечерята.“

 
 
Коментарите са изключени