shareit

Северна Корея мрази коледните украси

| от |

Коледа е време за смирение, доброта и всички други познати човешки качества. На този празник дори военните действия спират. Това до някаква степен показва, че дори между враговете може да има някаква човечност. И докато по целия свят се набюдава подобно затопляне на отношенията, една специална точка от земното кълбо продължава да показва впечатляващи проблеми. Най-вероятно знаете, че войната между Северна и Южна Корея продължава и до днес. На границата между двете страни често ще попаднете на много интересна пропаганда. Южна Корея пуска смело Gangnam Style, докато Северна Корея постоянно рецитира колко високо е качеството на живот. Когато наближили коледните празници, Южна Корея решила да си спомни за своята по-тъмна северна половина.

Говорителите може и да не са замлъкнали, но група християнски организации решили да покажат висок коледен дух. Доброволци събрали достатъчно пари и решили да поставят високо коледна кула (приличаща на дърво) точно на границата, за да може да бъде виждано и от двата лагера. Мотивите били ясни, коледните хорове и ще могат да се съберат и от двете страни и ще пеят песни. Макар и границата да се отбранява, звуковите вълни не могат да бъдат толкова лесно ограничени. Когато планът бил изпълнен, хората от двете страни можели да забележат красивия резултат. Само няколко дена след пускането на светлините, Северна Корея вече имала какво да каже. Вместо да помислят за померение, властите са решили, че това е пропаганда, но не каква да е пропаганда, а религиозна пропаганда. Съоръжението е поставено върху 20-метров стълб.

Въпросният се намира близо до възвишенията около град Гимпо, Южна Корея. Няколко седмици по-рано, армията на Северна Корея започнала да сваля балони с хелий, за които били завързани пари, DVD-та и приканване към бягство. Очевидно жеста с коледната инсталация дошъл в повече на властта. И след още няколко дена напрежение, Южна Корея официално заявява, че ще премахне стълба. Страната отрича, че всичко това е направено, след като Северна Корея заявила, че няма нищо против да започне отново дипломатически разговори със своята съседка. Статистиката показва, че двете страни са опъвали нерви доста пъти през годините.

Съоръжението е светвало през 2004, 2010, 2012 и последно и през 2014 година. Всеки път, когато преговорите пропаднат, Южна Корея започва да мисли за коледните си украси. Според много източници, Северна Корея е атеистка държава и режимът на Ким Чен-Ун не обича много религиите, които не се кланят директно на него. Ако погледнем цялата история през призмата на Коледа ще трябва да признаем, че щом светлините успяват да мотивират двете страни да започнат разговори отново и отново, ставаме свидетели на някаква форма на коледно чудо. Статистиката показва, че от този случай наистина има значително затопляне на отношенията и мнозина се опитват да повярват, че причината не е ядреното въоръжаване на Северна Корея, а само символичният жест от страна на съседката.

 
 
Коментарите са изключени