shareit

Плашещите изтривалки от древността

| от |

Една Горгона със змии вместо коса, която може да те превърне в камък, е доста убедителен избор що се отнася до защита на дома си – нищо, че е вградена като мотив в мозайката пред входната ти врата с цел да обърка и уплаши. „Мозайките с Горгони са били много популярни и в Древна Гърция, и в Рим“, казва Сара Бонд, която преподава Класика в Университета в Айова. „Много от тези мозайки имали хипнотизиращи и дори замайващи геометрични шарки, предназначени да пресъздадат смущаващия поглед на Горгона за всеки който застане на входа.“

Бонд се интересува предимно от това как визуалните репрезентации, в това число произведения на изкуството и надписи, са се използвали за културна комуникация в древния свят. И по конкретно, „вратите и прагове на домоветеса били важно място на сила в гръко-римската античност“.

„Надписите били и са средство за очертаване и картографиране на пространството“, обяснява Бонд, и „определени думи биха могли да послужат за задаване на определена нагласа у гостите, влизащи в домакинство, точно както днес някои черджета-изтривалки имат за цел.“

HAVE - House in Pompeii

„HAVE“ – изписването на познатото ни Аве (като в израза „Аве, Цезарю“)

И действително някои исторически примери са доста сравними с модерните изтривалки, като например на Къщата на фауна в Помпей, където седи надписа „HAVE“ (което означава „добре дошли“). Други произведения на изкуството по входовете обаче са направени да предпазват от други неща, например, от т. нар. „зли очи“, както и от други суеверия.

Antiochia - House of the Evil Eye

Някои домове имат входни мозайки с малко по-различни картини, за да предпазят от зли влияния или да разсеят лошия късмет. Бонд описва един подобен по-краен пример: „Мозайка в къща от 2 век в Антиохия изобразява гарван, тризъбец, меч, скорпион, куче, змия, стоножка, пантера и джудже с голям фалос”.

Днес килимчетата пред вратите ни са далеч по-скучни. А и ни като че ли хич не ни предоставят нужната защита…

 
 
Коментарите са изключени